Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting Railway RRB 2016 and we are creating sample questions in Quant section, type of which will be asked in Railway RRB 2016!!!

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A man takes 4 hours and 25 minutes in walking a distance and riding back to the starting place. He could walk both ways in 6 hours. The time taken by him to ride both ways is

Correct

Explanation:
A man takes ‘a’ hrs to walk to a certain distance and ride back. If walking both ways takes him b hrs, then
Riding both ways takes him [a – (b-a)] hrs
So 4 hours and 25 minutes – (6 hours – 4 hours and 25 minutes)
= 4 hours and 25 minutes – 1 hr 35 minutes

Incorrect

Explanation:
A man takes ‘a’ hrs to walk to a certain distance and ride back. If walking both ways takes him b hrs, then
Riding both ways takes him [a – (b-a)] hrs
So 4 hours and 25 minutes – (6 hours – 4 hours and 25 minutes)
= 4 hours and 25 minutes – 1 hr 35 minutes

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A man calculated his loss% on selling at article to be 25% on the basis of selling price. What is the loss% on the basis of cost price?

Correct

Explanation:
Shortcut:
(25/(100+25))*100 = 20%
OR
25 = [CP-SP]/SP * 100
So SP = 4CP – 4SP
So SP = (4/5)*CP
Now actual loss% on CP = [CP-SP]/CP * 100
Put SP = (4/5)*CP
So loss% = [CP-(4CP/5)]/CP * 100 = 100/4

Incorrect

Explanation:
Shortcut:
(25/(100+25))*100 = 20%
OR
25 = [CP-SP]/SP * 100
So SP = 4CP – 4SP
So SP = (4/5)*CP
Now actual loss% on CP = [CP-SP]/CP * 100
Put SP = (4/5)*CP
So loss% = [CP-(4CP/5)]/CP * 100 = 100/4

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A and B can complete a work in 12 days and 20 days respectively. They started work but alternately starting with B. In how many days will the work get completed this way?

Correct

Explanation:
Total work = LCM[12,20] = 60
So efficiency of A = 60/12 = 5, and efficiency of B = 60/20 = 3
So 2 days work of A and B = 5+3 = 8
Multiply by 7 both sides
So 14 days work of A and B = 56
Remaining work = 60-56 = 4
Now Bs turn, he can do work =3 in 1 day
So now after 15 days, work left = 4-3 = 1
Now As turn, he can do 5 work in 1 day, so 1 work in 1/5 day
So total 15 1/5 days

Incorrect

Explanation:
Total work = LCM[12,20] = 60
So efficiency of A = 60/12 = 5, and efficiency of B = 60/20 = 3
So 2 days work of A and B = 5+3 = 8
Multiply by 7 both sides
So 14 days work of A and B = 56
Remaining work = 60-56 = 4
Now Bs turn, he can do work =3 in 1 day
So now after 15 days, work left = 4-3 = 1
Now As turn, he can do 5 work in 1 day, so 1 work in 1/5 day
So total 15 1/5 days

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The ratio of base to corresponding altitude of a triangle is 3 : 4. If the area of the triangle is 1176 sq. cm, what is the length of the base of triangle?

Correct

Explanation:
3x and 4x
So (1/2) * 3x * 4x = 1176
Solve, x = 14 cm
So base = 3*14

Incorrect

Explanation:
3x and 4x
So (1/2) * 3x * 4x = 1176
Solve, x = 14 cm
So base = 3*14

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Rs 158 is divided between A and B. A gets Rs 23 more than C who gets Rs 101 less than both A and B together. The amount that B got is

Correct

Explanation:
A+B = 158
So C = 158-101 = 57
So A got = 57+23 = 80
So B got 158-80

Incorrect

Explanation:
A+B = 158
So C = 158-101 = 57
So A got = 57+23 = 80
So B got 158-80

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The expenditure on lightning 6 bulbs for 8 days at 6 hours each day is Rs 450. How many bulbs can be lightened for 10 days at 5 hours each day spending Rs 625?

Correct

Explanation:
6*8*6*625 = x*10*5*450
Solve, x = 8

Incorrect

Explanation:
6*8*6*625 = x*10*5*450
Solve, x = 8

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The incomes of A and B is in the ratio 5 : 6. Their expenditures are in the ratio 5 : 8. A saved Rs 2000 and B saved Rs 1400. What is the income of B?

Correct

Explanation:
5x, 6x
5y, 8y
So 5x – 5y = 2000, gives x – y = 400
And 6x – 8y = 1400, gives 3x – 4y = 700
Solve both equations, x = 900
So income of B = 6*900

Incorrect

Explanation:
5x, 6x
5y, 8y
So 5x – 5y = 2000, gives x – y = 400
And 6x – 8y = 1400, gives 3x – 4y = 700
Solve both equations, x = 900
So income of B = 6*900

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A sum of money invested at compound interest amounts to Rs 3146 at the end of 2 years and amounts to Rs 3460.60 at the end of 3 years. The rate per cent per annum is

Correct

Explanation:
P [1 + r/100]^3 = 3460.60
And P [1 + r/100]^2 = 3146
Divide both equation
[1 + r/100] = 3460.60/3146 gives [1 + r/100] = 34606/31460
So r/100 = (34606/31460) – 1
So r/100 = 3146/31460 = 1/10
So r = 10

Incorrect

Explanation:
P [1 + r/100]^3 = 3460.60
And P [1 + r/100]^2 = 3146
Divide both equation
[1 + r/100] = 3460.60/3146 gives [1 + r/100] = 34606/31460
So r/100 = (34606/31460) – 1
So r/100 = 3146/31460 = 1/10
So r = 10

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A dishonest seller claims to sell his articles at cost price but he uses false weight of 750 gm for 1 kg. What is his gain percent?

Correct

Explanation:
(1000g – 750g)/750g * 100 = 100/3%

Incorrect

Explanation:
(1000g – 750g)/750g * 100 = 100/3%

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The sum of digits of a two digit number is 8. The original number is 17 less than twice the number obtained by reversing the digits. What is the difference between the digits of the number?

Correct

Explanation:
Original number – 10x+y
x+y = 8
And 10x + y = 2(10y + x) – 17, so 19y – 8x = 17
Solve both equations, y = 3 and x = 5
So difference = 5-3

Incorrect

Explanation:
Original number – 10x+y
x+y = 8
And 10x + y = 2(10y + x) – 17, so 19y – 8x = 17
Solve both equations, y = 3 and x = 5
So difference = 5-3