Reasoning Questions – Syllogism Set 42

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

  1. Each of the questions below has few statements followed by three conclusions I, II and III. You have to consider every given statement as true. Read the conclusions and then decide which of the conclusions can be logically derived.
    Statements:
    Some brown are blue.
    All blue is black.
    Some black is yellow.

    Conclusions:
    I: Some brown are black
    II: Some yellow is not black
    III: All yellow is black

    1.Only I follows
    2.Only II follows
    3.Only III follows
    4.Both I and II follow
    5.I and Either II or III follows
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only conclusion I follows
    Explanation :
  2. Statements:
    All bags are tools.
    Some tools are coins.
    Some coins are dolls.
    Conclusions:
    I. All bags being coins is a possibility.
    II. At least some dolls are tables.
    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusion II follows
    C. Either conclusion I or II follows
    D. Neither conclusion I nor II follows
    E. Both conclusion I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only I follows
    Explanation :syl-two
  3. Statements:
    All lamps are pots.
    All pots are roses.
    No rose is a flower
    Conclusions:
    I. All roses are pots
    II. All lamps are roses
    A. If only conclusion I follows.
    B. If only conclusion II follows.
    C. If either conclusion I or II follows.
    D. If neither conclusion I nor II follows.
    E. If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – B. If only conclusion II follows.
    Explanation :syl-three
  4. Statements:
    All flowers are nuts.
    Some nuts are walls.
    All chairs are walls
    Conclusions:
    I. Some nuts are chairs
    II. At least some walls are flowers
    A. If only conclusion I follows.
    B. If only conclusion II follows.
    C. If either conclusion I or II follows.
    D. If neither conclusion I nor II follows.
    E. If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – D. If neither conclusion I nor II follows
    Explanation :sylog-four
  5. Statements:
    Some marbles are cats.
    All cats are pillows.
    No pillow is a dog
    Conclusions:
    I. Some marbles are definitely not dogs
    II. No marble is a dog
    A. If only conclusion I follows.
    B. If only conclusion II follows.
    C. If either conclusion I or II follows.
    D. If neither conclusion I nor II follows.
    E. If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – A. If only conclusion I follows.
    Explanation :syl-five
  6. Statements:
    Some bats are owls.
    All owls are walls.
    No wall is a rose.
    Conclusions:
    I. All bats being walls is a possibility
    II. All roses being bats is a possibility
    A. If only conclusion I follows.
    B. If only conclusion II follows.
    C. If either conclusion I or II follows.
    D. If neither conclusion I nor II follows.
    E. If both conclusions I and II follow.
    Answer & Explanation
    Answer – E. If both conclusions I and II follow.
    Explanation :syl-six
  7. Statements:
    All bulls are nets.
    No net is a pipe.
    All pipes are monkeys.
    Conclusions:
    I. No monkey is a bull
    II. All nets being monkeys is a possibility.
    A. if only conclusion I follows.
    B. if only conclusion II follows.
    C. if either conclusion I or II follows.
    D. if neither conclusion I nor II follows.
    E. if both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – B. if only conclusion II follows.
    Explanation :
  8. Statements:
    All cats are bulls.
    Some bulls are cyclones.
    No cyclone is a table.
    Conclusions:
    I. All cats being cyclone is a possibility
    II. No table is a bull
    A. If only conclusion I follows.
    B. If only conclusion II follows.
    C. If either conclusion I or II follows.
    D. If neither conclusion I nor II follows.
    E. If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – A. If only conclusion I follows. syl-eight
  9. Statements:
    Some pillows are dolls.
    All dolls are ices.
    All ices are seats.
    No lamp is ice.
    Conclusions:
    I. Some lamps are dolls is a possibility.
    II. All lamps being seats is a possibility
    A. If only conclusion I follows.
    B. If only conclusion II follows.
    C. If either conclusion I or II follows.
    D. If neither conclusion I nor II follows.
    E. If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – B. If only conclusion II followssyl-nine
  10. Statements:
    No seat is a tube.
    No tube is horse.
    No horse is Pen
    Conclusions:
    I. Some seats are pens.
    II. Some tubes being pens is a possibility.
    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusion II follows
    C. Either conclusion I or II follows
    D. Neither conclusion I nor II follows
    E. Both conclusion I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only conclusion II follows syl-ten
error: Alert: Content is protected !!