Reasoning Questions : Analogy Set 1

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Analogy set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams.

1. Typist : Typewriter :: Writer : ?

  1. Book
  2. Pen
  3. Script
  4. Paper
Answer
Answer -2.Pen
Explanation – 1st used a device second.

2. Hockey : Ground :: Athletics : ?

  1. Ground
  2. Court
  3. Stadium
  4. Arena
Answer
Answer – 3.Stadium
Explanation – Athletics is played on the Stadium.

3. Ministers : Council :: Fish : ?

  1. Fishes
  2. Shoal
  3. Herd
  4. Flock
Answer
Answer -2.Shoal
Explanation – Group of fishes are called as Shoal.

4. Horse : Hay :: Cow : ?

  1. Milk
  2. Leaves
  3. Straw
  4. Fodder
Answer
Answer – 4.Fodder
Explanation – 2nd is the food of first.

5.Needle : Thread :: Bike :

  1. Petrol
  2. Oil
  3. Brake
  4. Key
Answer
Answer – 1.Petrol
Explanation – Second is used to perform the function of 1st.

6.Profit :: Income :: Loss : ?

  1. Sale
  2. Balance
  3. Expenditure
  4. Reciepts
Answer
Answer – 3.Expenditure
Explanation – Opp of Income-Expenditure(profit opp is loss)

7.Wave : Air :: Ripples : ?

  1. Smoke
  2. Water
  3. Storm
  4. Wind
Answer
Answer – 2.Water
Explanation – 2nd travel in 1st

8.Friendship : Goodwill :: Corruption : ?

  1. Enemy
  2. Money
  3. Greed
  4. Fraud
Answer
Answer – 3.Greed
Explanation – 2nd  leads to first.

9.Blare : Sound :: Glint : ?

  1. Light
  2. Shade
  3. Whift
  4. Wave
Answer
Answer – 1.Light
Explanation – 1st is related to second.

10.Chocolate : Sweet :: Encyclopaedia : ?

  1. Dicitionary
  2. Book
  3. Library
  4. Composition
Answer
Answer – 2.Book
Explanation – 1st is the enlarged form of second