Aptitude Questions – Averages Set 11

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Averages, which is common for all the SBI,IBPS, RRB exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. The average price of 80 mobile phones is Rs.30,000. If the highest and lowest price mobile phones are sold out then the average price of remaining 78 mobile phones is Rs. 29,500. The cost of the highest mobile is Rs.80,000. The cost of lowest price mobile is?
    A. Rs. 18000
    B. Rs. 15000
    C. Rs. 19000
    D. Can’t be determined
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. Rs. 19000
    Explanation :
    The price of the costliest and cheapest mobile = (80*3000) – (78*29500) = 99000
    Cheapest Mobile Price = 99000 – 80000 = 19000
  2. In a Company the average income of all the employees is Rs. 20000 per month. Recently the company announced increment of Rs. 2000 per month for all the employees. The new average income of all the employees is?
    A. 22000
    B. 24000
    C. 28000
    D. 26000
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 22000
    Explanation:
    Average income of all employees = 20000
    New Average income of all employees = 22000(Average also increased by 2000)
  3. Pranav went to the bank at the speed of 60 kmph while returning for his home he covered the half of the distance at the speed of 10 kmph, but suddenly he realized that he was getting late so he increased the speed and reached the home by covering rest half of the distance at the speed of 30 kmph.The average speed of the Pranav in the whole length of journey is?
    A. 24 kmph
    B. 14 kmph
    C. 16 kmph
    D. 10 kmph
    E. 28 kmph
    Answer & Explanation
    Answer – A. 24 kmph
    Explanation:
    Distance between home and Bank – x km
    Total distance = x + x = 2x
    Total time taken = x/60 + (x/2)/10 + (x/2)/30
    = x/12
    Average speed = 2x/(x/12) = 24 kmph
  4. The average expenditure of Sharma for the January to June is Rs. 4200 and he spent Rs. 1200 in January and  Rs.1500 in July. The average expenditure for the months of February to July is:
    A. 2750
    B. 3250
    C. 4250
    D. 4500
    E. 3500
    Answer & Explanation
    Answer – C. 4250
    Explanation:
    Total Expenditure(Jan – June) = 4200 * 6 = 25200
    Total Expenditure(Feb – June) = 25200 – 1200 = 24000
    Total Expenditure(Feb – July) = 24000 + 1500 = 25500/6 = 4250
  5. The average weight of all the 11 players of CSK is 50 kg. If the average of first six lightest weight players of CSK is 49 kg and that of the six heaviest players of CSK is 52 kg. The average weight of the player which lies in the sixth position in the list of players when all the 11 players of CSK are arranged in the order of increasing or decreasing weights.
    A. 54 kg
    B. 50 kg
    C. 53 kg
    D. 56 kg
    E. 52 kg
    Answer & Explanation
    Answer – D. 56 kg
    Explanation:
    Average of First six players = 49 * 6 = 294
    Average of Last six players = 52 * 6 = 312; Average of all players = 50 * 11 = 550
    Average weight of sixth player = 294 + 312 – 550 = 56
  6. The average presence of students of a class in a College on Monday, Tuesday and Wednesday is 32 and on the Wednesday, Thursday, Friday and Saturday is 30. if the average number of students on all the six days is 26 then the number of students who attended the class on Wednesday is?
    A. 50
    B. 40
    C. 60
    D. 70
    E. 80
    Answer & Explanation
    Answer – C. 60
    Explanation:
    32 * 3 + 30 * 4 – 26 * 6 = 96 + 120 – 156 = 60
  7. Suresh started his journey from P to Q by his bike at the speed of 40 kmph and then, the same distance he travelled on his foot at the speed of 10 kmph from Q to R. Then he returned from R to P via Q at the speed of 24 kmph. The average speed of the whole trip is:
    A. 18.5 kmph
    B. 19.8 kmph
    C. 18.2 kmph
    D. 19.2 kmph
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 19.2 kmph
    Explanation:
    Average speed from P to R  = 2 * 40 * 10 / (40 + 10) = 16 kmph
    Average Speed = 2 * 16 * 24 / (16 + 24) = 19.2 kmph
  8. Ramesh walked 6 km to reach the station from his house, then he boarded a train whose average speed was 60 kmph and thus he reached his destination. In this way he took a total time of 3 hours. If the average speed of the entire journey was 32 kmph then the average speed of walking is:
    A. 5 kmph
    B. 8 kmph
    C. 2 kmph
    D. 4 kmph
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 4 kmph
    Explanation:
    Total Distance = 32 * 3 = 6 + 60 * x
    x = 1.5 hour ; Walking Speed = 6/1.5 = 4 kmph
  9. Bala travels first one-third of the total distance at the speed of 10 kmph and the next one-third distance at the speed of 20 kmph and the last one – third distance at the speed of 60 kmph. What is the average speed of Bala?
    A. 18 kmph
    B. 19 kmph
    C. 16 kmph
    D. 12 kmph
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 18 kmph
    Explanation:
    = 3 * 10 * 20 * 60 / (200 + 1200 + 600)
    = 18 kmph
  10. The average income of Arun, Bala and Chitra is Rs. 12,000 per month and average income of Bala, Chitra and David is Rs. 15,000 per month. If the average salary of David be twice that of Arun, then the average salary of Bala and Chitra is in Rs?
    A. 15,000
    B. 20,000
    C. 14500
    D. 13500
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 13500
    Explanation:
    Arun + Bala + Chitra = 12000*3
    Bala + Chitra + David = 15000*3
    David – Arun = 3000*3 = 9000
    David = 2Arun
    David = 18000 and Arun = 9000
    Average salary of Bala and Chitra,
    = (45000-18000)/2 = 13,500