Aptitude Questions : Chain Rule Set 4

Hello Aspirants. Welcome to Online Maths in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Chain Rule, which are common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

Questions penned by Yogit

  1. A contractor undertakes to do a job in 18 days. He employees certain number of men, but 12 of them being absent from the very first day, the rest can complete the work in 30 days. The number of men originally employed?
    a) 20
    b) 25
    c) 30
    d) 40
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 30
    Explanation :
    Let ‘m’ men are originally employed
    m*18 = (m -12)*30
    m = 30
  2. A contractor employed 60 men to do a piece of work in 76 days. After 50 days, he employed 10 more men and the work was finished 2 day earlier. How many days he would have been behind, if he had not employed additional men?
    a) 1 day
    b) 2 days
    c) 3 days
    d) 4 days
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –b) 2 days
    Explanation :
    Total work = 60*50 + 70*24
    Now days = D
    D*60 = 60*50 + 70*24
    We get D = 78, so 2 more days
  3. In a dairy farm, 20 horses eat 40 bags of husk in 40 days. In how many days 10 horses will eat 30 bags of husks?
    a) 30
    b) 60
    c) 80
    d) 100
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 60
    Explanation :
    Horse*Days = Bags
    20*40 = 40 and 10*D = 30
    (20*40)/(10*D) = 40/30
    We get D = 60 days
  4. 28 pipes can empty a tank in 4 days working 8 hours a day. If 84 pipes are used to for 5 hours each day, then the same work will be completed in –
    a) 4.(2/15)
    b) 1.(2/15)
    c) 3.(2/15)
    d) 2.(2/15)
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) 2.(2/15)
    Explanation :
    28*4*8 = 84*5*D
    D = 2.2/15 days
  5. If 10 labourers can dig a well 40 m deep in 18 days, working 9 hours a day, how many additional labourers should be engaged to dig a similar well 80 m deep in 6 days, each labourer working 9 hours a day?
    a) 30
    b) 40
    c) 50
    d) 60
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 50
    Explanation :
    10*18*9 = 40 ……..(1)
    L*9*6 = 40 ……..(2)
    Divide both equations
    We get L = 60, so additional 50 men must be employed
  6. If 12 pumps can raise 4800 tonnes of oil in 10 days, working 8 hours a day, in how many days will 16 pumps raise 6000 tonnes of oil, working 12 hours a day?
    a) 4.75 days
    b) 5.75 days
    c) 6.25 days
    d) 6.75 days
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 6.25 days
    Explanation :
    (12*10*8)/(16*D*12) = 4800/6000
    D = 25/4 days = 6.25 days
  7. An army camp of 6600 men had provisions for 64 days, when given at the rate of 850 grams per head. At the end of 14 days, a troop arrives and it was found that the provisions will last 34 days more, when given 825 grams per head. What is the strength of new troop?
    a) 2200
    b) 2400
    c) 2800
    d) 3200
    e) 3400
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – e) 3400
    Explanation :
    6600*64*850 = 6600*14*850 + M*34*825
    we get M = 10000
    so new troops = 10000 – 6600 = 3400
  8. In a school there is a meal for 60 girls and 100 boys. If 50 boys have taken their meal, how many girls will be catered with the remaining meal?
    a) 15
    b) 30
    c) 45
    d) 60
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 30
    Explananion :
    50 boys taken the meal means only 1/2 meal is remaining
    So, G/60 = 1/2, we get G =30
  9. A job that can be completed by 2 men and 6 women in 10 days will be completed by 4 men and 12 women in how many days? 
    a) 2
    b) 3
    c) 4
    d) 5
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) 5
    Explanation :
    2m + 6w = 1/10, m + 3w = 1/20
    D is the days required
    We have to find 4m + 12w = 1/d, 4*(m +3w) = 1/d
    4*1/20 = 1/d
    We get d = 5
  10. If 10 men can reap 40 hectares of a field in 5 days then how many hectares of field can 30 men reap in 10 days?
    a) 180
    b) 200
    c) 240
    d) 280
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 240
    Explanation :
    10*5 = 40…….(1)
    30*10 = H…….(2)
    Divide both equations to get H
    We get h = 240

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts

error: Alert: Content is protected !!