Aptitude Questions – Data Interpretation Set 90

Hello Aspirants.

Welcome to Online Maths in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Data Interpretation, which is common for all the IBPS, SBI, RBI, IPPB, LIC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

Data Interpretation – Missing DI

Directions (1-5): Study the data given below and answer the following questions. The pie charts shown below shows the distance covered by a boat moving upstream and downstream in different days of a week. And the table shows the speed of stream in km/hr. in different days of a week.
Data Interpretation Q(1-5)https://www.affairscloud.com/assets/uploads/2019/02/Data-Interpretation-Q11-5.jpg
Data Interpretation Q2(1-5)

  1. If the time taken by boat to travel upstream on Wednesday is 6/7 times than the time taken to travel downstream on Monday and the speed of boat in still water on Monday is 15 kmph then find the speed of boat in still water on Wednesday? ( speed of boat in still water is different for different days)
    1) 52 kmph
    2) 62 kmph
    3) 42 kmph
    4) 48 kmph
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 5) None of these
    Explanation :
    Data Interpretation Q1
  2. If the time taken by boat to travel upstream on Monday is 27 1/5 hrs. more than the time taken by it to travel downstream on the same day, then find the speed of boat in still water on Monday ? (speed of boat in still water is same in upstream as in downstream)
    1) 25 kmph
    2) 18 kmph
    3) 20 kmph
    4) 15 kmph
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) 25 kmph
    Explanation :
    Data Interpretation Q2
  3. If the speed of boat in still water on Saturday was 27 km/hr and the speed of boat in still water on Wednesday was 662/3% more than that of Saturday and time taken to travel upstream on Wednesday is 16/13 times than time taken by it to travel downstream on Saturday, then find the speed of stream (in kmph) on Saturday?
    1) 2
    2) 4
    3) 9
    4) 8
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) 9
    Explanation :
    DI Q3
  4. The speed of boat in still water on Saturday was 21 km/hr. and that on Sunday was 284/7% more than that on Saturday, if the time taken by boat to travel upstream on Saturday is 21/2 times than time taken to travel downstream on Sunday, then find the time taken by the boat to cover a distance of 125 km upstream on Saturday?
    1) 6 hrs. 45 min.
    2) 2 hrs. 45 min.
    3) 4 hrs. 30 min.
    4) 6 hrs. 15 min.
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) 6 hrs. 15 min.
    Explanation :
    Data Interpretation Q4
  5. If the time taken by boat to travel upstream on Friday is 30 hours more than the time taken by it to travel downstream on Wednesday and the speed of boat in still water on Friday is 17 kmph, then find the upstream speed of boat on Wednesday? (speed of boat in still water is different on different days)
    1) 27 kmph
    2) 22 kmph
    3) 20 kmph
    4) 25 kmph
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 5) None of these
    Explanation :
    Data Interpretation Q5

Directions (6-10): The following table shows different plans offered by a lender, type of interest and rates of interest applicable during first, second and third years.
(Note: Some values are missing, you need to calculate those values if required.)

Data Interpretation Q(6-10)

  1. If two persons borrows an equal amount of Rs.12000 under plan B and plan E respectively and rate of interest for the first year under plan B and D is same, then what is the difference between second year’s interests alone paid by each of them?
    1) Rs.105.25
    2) Rs.110.25
    3) Rs.115.25
    4) Rs.120.25
    5) Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Rs.110.25
    Explanation :
    Data Interpretation Q6
  2. A person borrows Rs.20480 under plan C. After completion of the loan tenure of three years under plan C, he extends the tenure for further two years under plan D on the amount payable at that time. He settles his loan by paying Rs.27778. What is the rate of interest for the second year under plan D if rate of interest for the third year under plan C and D is same?
    1) 5 3/4%
    2) 5 1/4%
    3) 6 1/4%
    4) 4 3/4%
    5) 6 3/4%
    Answer & Explanation
    Answer – 3) 6 1/4%
    Explanation :
    Data Interpretation Q7
  3. If the amounts borrowed by a person under plan B and C are in the ratio 16 : 13 and rate of interest applicable during the first year under plan B and D is same, then what is ratio of interests payable under these plans at the end of second year.
    1) 5 : 6
    2) 3 : 5
    3) 3 : 4
    4) 5 : 4
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) 5 : 4
    Explanation :
    Data Interpretation Q8
  4. The lender decides to offer a fixed rate of interest at 6 2/3% per year under plan C. By how much percent the interest payable will increase from the interest payable previously under the old plan for the period of three years if rate of interest for the third year under old plan C and plan D is same?
    1) 6 1/3%
    2) 6 1/4%
    3) 6 2/3%
    4) 6 2/5%
    5) Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 3) 6 2/3%
    Explanation :
    Data Interpretation Q9
  5. Rates of interest for the first year under plan A and E are 8 2/3% and 7 3/5% respectively. A person borrows a total of Rs.30000 partially under plan A and E and pays a total interest of Rs.5540 at the end of third year. How much amount does he borrow under plan A?
    1) Rs.14000
    2) Rs.18000
    3) Rs.16000
    4) Rs.12000
    5) Rs.20000
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Rs.14000
    Explanation :
    Data Interpretation Q10