Aptitude Questions: Data Sufficiency Set 11

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY topic, which is common for all the IBPS,SBI exam RBI,,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!!

Bank PO Level Questions :-

Q(1 – 5) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the three statements and give answer: –
A. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
B. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
C. If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
D. If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
E. If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question

  1. A car dealer sold 80% of the cars in its inventory during September. What was the total revenue from the sales of cars?
    I. All but 60 cars in the showroom inventory were sold during September.
    II. Cars were sold for an average price of Rs.4.5 lakh during September.
    Answer & Explanation
    Answer – E. if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question
    Explanation :
    Total no of cars in September = x
    From Statement I – 20% of x = 60 (Cars that are not sold)
    x = 300
    80% 0f 300 =240
    From Statement II – Price of a car = Rs.4.5 lakh
    From Statement I & II – The total revenue from the sales of cars = 240 * 4.5 lakh = 1080 lakh
  2. Did Incumbent P get over 60% of the vote?
    I. Challenger M got 39% of the vote
    II. Incumbent P got 40000 of the total votes cast
    Answer & Explanation
    Answer – A. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    Explanation :
    From Statement I, P got 61% of the vote which is over 60%.
  3. How much money did X invest?
    I. An increase in the Simple Interest from 39/8 % to 41/8 % per annum increases his yearly income by 25%.
    II. The sum invested gets doubled, when invested at 8% per annum for 25/2 year.
    Answer & Explanation
    Answer – A. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    Explanation :
    Invested amount – x
    From Statement I, Increased Rate of interest = (41/8) – (39/8) = 2/8 =1/4
    x*(1/4)*(1/100) = 25 => x=10000
    From Statement II, we can’t find x.
  4. For a certain bottle and cork, what is the price of the cork?
    I. The combined price of the bottle and the cork is Rs.95
    II. The price of the bottle is Rs.75 more than the price of the cork.
    Answer & Explanation
    Answer – E. if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    Explanation :
    From Statement II, Let the price of cork be x, then the price of the bottle = (x+75)
    From Statement I, combined price bottle and cork = Rs.95
    x+(x+75) = 95 => 2x + 75 = 95 => x = 10
  5. What is the weighted average of marks obtained by Deepak?
    I. Maths, Science and English have weights 5, 4 and 3 respectively.
    II. Simple Arithmetic mean of Maths and science is 140, which is twice the average of Science and English.
    Answer & Explanation
    Answer – D. If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    Explanation :
    In Statement I, Only weights of subjects are given
    (M+S)/2 =140 => M + S = 280
    (S+E)/2 = 2(140) => S + E = 560 We can’t find the marks in Maths, Science and English.
  6. In how many days 10 women can finish the work?
    I. 10 men finish the work in 6 days.
    II. 10 women and 10 men finish the work in 24/7 days.
    III. If 10 men work 3 days and after that 10 women are deployed to work for men, the rest work is finished in 4 days.
    A. I and II
    B. I and III
    C. Any two of three
    D. II and III
    E. None of the Above
    Answer & Explanation
    Answer – C. Any two of three
    Explanation :
    From I and II, 10 women’s work in 1 day = (7/24 – 1/6) = 1/8
    10 women can finish the work in 8 days.
    From II and III
    (1/x + 1/y) = 7/24
    (3/x + 4/y) = 1
    => y = 8 days
    From I and III – (3/6 + 4/y) = 1 => y= 8 days
  7. What is the cost of flooring the rectangular hall?
    I. Length and Breadth of the hall are in the ratio of 3:2
    II. Length of the hall is 48m and cost of flooring is Rs.850 per sq m.
    III. Perimeter of the hall is 160m and cost of flooring is Rs.850 per sq.m
    A. I and II
    B. I and III
    C. Only III
    D. I and either II or III
    E. Any two of three
    Answer & Explanation
    Answer – E. Any two of three
    Explanation :
    From Statements I and II length 3x = 48 => x = 16m
    length = 48m, Bredth = 32m, Area = 48*32
    Cost of flooring = 48*32*850 = Rs. 1305600
    From Statements II and III, l= 48m, b=32m
    Cost of flooring = 48*32*850 = Rs. 1305600
    From Statements I and III,
    2(l+b) = 160
    2(3x + 2x) = 160 x=16
    length = 48m, Bredth = 32m, Area = 48*32
    Cost of flooring = 48*32*850 = Rs. 1305600
  8. What is the rate of interest per cent per annum?
    I. An amount doubles itself in 5 year on SI
    II. Difference between the CI and SI earned on a certain amount in two years is Rs.400
    III. SI earned per annum is Rs.2000
    A. I and II
    B. I and III
    C. Only III
    D. Either I or II and III
    E. Any two of three
    Answer & Explanation
    Answer – D. Either I or II and III
    Explanation :
    From Statement I, If P = 100, A = 200 and SI = 200-100=100
    R= SI*100/P*T = 100*100/100*5 = 20%
    From Statements II & III
    R = 400*100/2000*1 = 20%
  9. How much time will the train A take to cross another train B running in opposite direction?
    I. Train A crosses a signal pole in 6s
    II. Ratio of the speed of trains A and B is 3:2
    III. Length of two trains together is 500m
    A. Only I
    B. Only II
    C. Only III
    D. Only I and II
    E. All the given statements are Insufficient
    Answer & Explanation
    Answer – E. All the given statements are Insufficient
    Explanation :
    From Statement I, Time taken by Train A crosses a signal pole = 6s
    From Statement II, Speed of Train A and Train B = 3x and 2x, Relative speed = 5x
    From Statement I and Statement II. A Train’s length = 18x
    B Train’s length = 500 – 18x
    Time taken by A to cross B = [500-8x]+18x/5x
    All the given statements are Insufficient to answer the question.
  10. An Express Train leaves Delhi at 4pm for Mumbai, At what time will it reach Mumbai?
    I. It maintains the average speed of 110 kmph
    II. It has four stoppages of 10 min each between Delhi and Mumbai
    III. It covers 250km before each stoppage
    A. Only II
    B. Only II
    C. Only III
    D. All the given statements are Sufficient
    E. All the given statements are Insufficient
    Answer & Explanation
    Answer – D. All the given statements are Sufficient
    Explanation :
    From statement I and II, Distance covered from Delhi to Mumbai Stoppage = 250*5 = 1250km
    From Statement I, Time = Distance/speed = 1250/110
    So all the three statements required to answer this question.
Comments