Aptitude Questions: Data Sufficiency Set 13

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY topic, which is common for all the IBPS,SBI exam RBI,,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!!

Q(1 – 10) Each of the questions below consists of a question and three statements given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the three statements and give answer: –

  1. What is the area of the hall ?
    I. The labour cost of flooring the hall is Rs.3500
    II. The material cost of flooring the hall per sqmetre is Rs.250
    III. The total cost of flooring the hall is Rs.16500
    1.Only I and II
    2.Only II and III
    3.Any two of three
    4.All I, II and III
    5.All the given statements are Insufficient
    Answer & Explanation
    Answer – 4.All I, II and III
    Explanation :
    From I, II, III
    Let area be ‘x’
    Total material cost = Rs.250x
    Labour Cost = 250x + 3500 = 16500
    X = 13000/250 = 52 sq m
  2. What is the present age of Surya?
    I. Five years ago, Surya age was double that of his son’s age that time.
    II. Present age of Surya and his son are in the ratio of 11:6.
    III. Five year hence, the respective ratio of Surya’s age and his son’s age become 12:7
    1.Only I and II
    2.Only II and III
    3.Any two of three
    4. All are needed
    5.All the given statements are Insufficient
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Any two of three
    Explanation :
    Three equations and each has two variables. So from any two we can find.
    According to first sentence, (S -5) = 2*(X – 5) [S is the age of Surya and x is the age of his son] According to second sentence, S:X = 11:6
    According to third sentence, (S + 5)/(X +5) = 12/7
  3. What is the circumference of the semi-circle?
    I. The difference between the length and the breadth of a parallelogram is 15cm.
    II. The area of the semi-circle is half the area of the parallelogram.
    III. The length of the parallelogram is 2.5 times the radius of the circle.
    1.Only I and II
    2.Only II and III
    3.Any two of three
    4.All I, II and III
    5.All the given statements are Insufficient
    Answer & Explanation
    Answer – 5.All the given statements are Insufficient
    Explanation :
    From I, L-B = 15cm
    From II, Area of semi-circle = Area of parallelogram/2
    From II, Length of parallelogram = 2.5*radius of circle
    So from all the given statements it is insufficient to answer.
  4. How much time will the train A take to cross another train B running in opposite direction?
    I. Train A crosses a signal pole in 7s
    II. Ratio of the speed of trains A and B is 3:5
    III. Length of two trains together is 500m
    1.Only I
    2.Only II
    3.Only III
    4.Only I and II
    5. All the given statements are Insufficient
    Answer & Explanation
    Answer – 5. All the given statements are Insufficient
    Explanation :
    From Statement I, Time taken by Train A crosses a signal pole = 7s
    From Statement II, Speed of Train A and Train B = 3x and 5x,Relative speed= 8x
    From Statement I and Statement II. A Train’s length = 21x
    B Train’s length = 500 – 21x
    Time taken by A to cross B = [500-21x]+21x/8x
    All the given statements are Insufficient to answer the question.
  5. What is the average age of six members Mani, Naveen, Priya, Pavi, Venu and Ravi ?
    I. Total age of Naveen and Ravi are 16 years
    II. Average age of Mani,Pavi are 12 years
    III. The sum of ages of Priya and Venu are 62 years
    1.Only I is sufficient
    2.Only II is sufficient
    3.Only III is sufficient
    4.Any two of the three are sufficient
    5.All I , II, III are needed
    Answer & Explanation
    Answer – 5.All I , II, III are needed
    Explanation :
    Three equations, three variables so we can find easily.
    N+R = 16
    M+P = 24
    Priya+ Venu= 62
    Avearge = 16+24+62/6
  6. What is the population of State P?
    I. After 19% increase the population of State P will become 20.23 lakh.
    II. The population of state Q is 42.5 lakh
    III. The ratio of population of State P to that of State Q is 2:5
    1.Only I
    2.Only II and III
    3.Either only I or II and III
    4.All I, II and III
    5.Only I and III
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Either only I or II and III
    Explanation :
    From I,
    Population of P =20.23 * 100/119 = 17 lakh
    From II and III,
    Population of P = 2/5 * 42.5 = 17 lakh
    Hence, either only I or II and III.
  7. How many articles were sold?
    I. Total profit earned was Rs. 3000
    II. Cost-price per article was Rs. 670
    III. Selling price per article was Rs. 820

    1.II and III only are Sufficient
    2.I and II only are Sufficient
    3.All I, II and III are Sufficient
    4.Any two of the three are Sufficient
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.All I, II and III are Sufficient
    Explanation :
    From statements II and III
    Profit on each article = 820 – 670 = 150
    From statements I, II and III
    Number of articles sold
    =3000/150 = 20
  8. What is the rate of interest per annum ?
    I.An amount double itself at SI in 10 years
    II.The difference between SI and CI on an amount of Rs.20,000 in 2 years is Rs.200
    III.The CI accured in 8 years is more than the amount.

    1. Either I or II  is sufficient
    2.Both I and II are sufficient
    3.Both II and III are sufficient
    4.Either I or III is sufficient
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1. Either I or II  is sufficient
    Explanation :
    From I :
    Principal = P, Amount = 2P
    Interest = 2P – P = P
    SI =P = P*R*10/100 => R = 10%
    From IIpr²/100² = diff                                                                                         20000*r/10000 = 200
    R =10%
  9. A branch has a manager, a clerk and a sub staff. What is the salary of the sub staff?
    I. The clerk and the sub staff together get Rs.38000 per month.
    II. Each Clerk gets Rs.14000 per month more than the Sub Staff.
    III. The total salary per month of the manager and the clerk is Rs.65000
    1.Only I and II
    2.Only II and III
    3.Only III
    4.Either I or III
    5.All the given statements are Insufficient
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Only I and II
    Explanation :
    From I,C+S = 38000                                                                                                        From II, C = S+14000
    S+14000+S = 38000
    S = 24000/2 = 12000
  10. Bipul, Vijay and Rahul are three friends dividing Rs.310 among themselves. What will be the share of Bipul?
    I. Vijay gets Rs.16 more than Rahul
    II. Bipul gets Rs.3 more than Rahul
    III. Bipul gets Rs.13 less than Vijay
    1.Only I and II
    2.Only II and III
    3.All are sufficient
    4.III and either I or II are sufficient
    5.Any two are sufficient
    Answer & Explanation
    Answer – 5.Any two are sufficient
    Explanation :
    B+V+R = 310
    From I, V = 16+R
    From II, B = 3+R
    From III, B = V-13
    Three equations three variables so answer can be obtained from any two alone.
error: Alert: Content is protected !!