Aptitude Questions: Data Sufficiency Set 16

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY topic, which is common for all the IBPS, SBI exam RBI, SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!!

Q (1-10) ). Each question below is followed statements I and II. You have to determine whether the data given in the statement is sufficient for answering the questions or not. –

  1. ‘3xy5’ is a four digit number then ‘xy’ is?
    Statement I: xy is exactly divisible by 23
    Statement II: 3xy5 is exactly divisible by 25
    1. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question
    2. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question
    3. If the data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    4. If the data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    5. If the data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Answer & Explanation
    Answer – 5. If the data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Explanation :
    from statement I: xy could be 23, 46, 69,92
    3xy5 will be 3235,3465,3695,3925
    3xy5 divisible by 25
    only 3925/25 is exactly divisible
  2. a,b are integers, Is b exactly divisible by 20?
    Statement I: a/20 + b/20 is an integer
    Statement II: a/7 + b/20 is an integer
    1. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question
    2. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question
    3. If the data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    4. If the data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    5. If the data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Answer & Explanation
    Answer – 2. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question
    Explanation :
    second statement to be integer definitely ‘a’ must be multiple of 7 let it be 140 then b must be multiple of 20 to give integer.
  3. Is 12 is one of the number in 13 consecutive even numbers.
    Statement I: Difference between first and least numbers is 24.
    Statement II: Average of the set is zero.
    1. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question
    2. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question
    3. If the data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    4. If the data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    5. If the data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Answer & Explanation
    Answer – 2. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question
    Explanation :
    Average of the set is zero: in that case 12 must be there in the set
  4. In a school, 35% girls and 19% boys participated in singing. Number of students in the school is 700. How many boys are there in the school?
    Statement I: Number of boys are more than 200
    Statement II: More than 190 students participated
    1. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question
    2. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question
    3. If the data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    4. If the data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    5. If the data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Answer & Explanation
    Answer – 5. If the data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    700= B+G
    190< 35/100*G + 19/100*B B>200
    Let B =300 only case satisfies
    190<35/100*400+19/100*300
    190<197
  5. Is a>0?
    Statement I: (a+b)² < (a-b)²
    Statement II: 2a+2b < 2a-2b
    1. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question
    2. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question
    3. If the data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    4. If the data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    5. If the data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Answer & Explanation
    Answer – 5. If the data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Solution:
    From II b<0
    And from I ab<0 then a>0
  6. What is the rate of interest per annum?
    Statement I: A sum becomes doubles to itself at SI in 4 years
    Statement II: The difference between CI and SI on an amount of Rs. 10,000 in 2 years is Rs.625
    1. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question
    2. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question
    3. If the data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    4. If the data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    5. If the data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Answer & Explanation
    Answer – 3. If the data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    Solution:
    R =25% can be determined from either of the statements
  7. What is the circumference of a circle?
    Statement I: Area of circle is half of the area of square.
    Statement II: Ratio of the perimeters of square and circle is 2:1
    1. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question
    2. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question
    3. If the data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    4. If the data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    5. If the data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Answer & Explanation
    Answer – 4. If the data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    Solution:
    No values of radius and side can be find out from above statements
  8. What is the present age of Vijay?
    Statement I: Present age of Vijay and his wife are in the ratio of 13:11
    Statement II: After 5 years his age is 6 years more than his wife.
    1. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question
    2. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question
    3. If the data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    4. If the data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    5. If the data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Answer & Explanation
    Answer – 5. If the data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Solution:
    V/W = 13/11
    V =w+5
    V=39.
  9. The average weight of A, B, C, D and E is?
    Statement I: Average weight of A, B and C is 30
    Statement II: Average weight of C, D and E is 40
    1. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question
    2. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question
    3. If the data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    4. If the data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    5. If the data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Answer & Explanation
    Answer – 4. If the data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    Solution:
    A+B+C = 90
    C+D+E =120
    A+B+C+D+E/5 = cannot be determined
  10. Is c >0?
    Statement I: √(b² -4ac) > 0
    Statement II: 4ac <0
    1. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question
    2. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question
    3. If the data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    4. If the data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    5. If the data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Answer & Explanation
    Answer – 4. If the data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    Solution:
    Statement I
    b² > 4ac
    c could be either positive or negative
Comments