Aptitude Questions: Data Sufficiency Set 4

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY topic, which is common for all the IBPS,SBI exam RBI,,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!!

  1. What is the speed of the boat in still water ?
    I.The boat covers 10km in 2hrs in downstream
    II.The boat covers same distance in 5hrs in upstream
    III.The speed of stream is one third of that of boat in still water
    A)Only I and II together are sufficient
    B)Only I and III together are sufficient
    C)I, II and III together not sufficient
    D)I,II and III together are not necessary
    E)I and either II or III are sufficient
    Answer & Explanation
    Answer – E)I and either II or III are sufficient
    Explanation :
    I and II :
    U = (5+2)/2 = 3.5kmph
    I and III
    U+u/3 = 5
    4u=15
    U=3.7kmph
  2. Ganesh  borrowed a sum at CI. What is the amount returned in 2 years ?
    I.The rate of interest is 4% PA
    II.The SI incurred on the sum in 1 year is Rs.500
    III. The borrowed sum is 10 times the amount earned as SI in 2 years
    A)Only I and II together are sufficient
    B)Only I and III together are sufficient
    C)I, II and III together not sufficient
    D)II and either I or III are sufficient
    E)None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D)II and either I or III are sufficient
    Explanation :
    From II and III
    SI for 2 years = 1000
    P = 10*1000 = 10000
    CI =P(1+ R/100)n
  3. What is the ratio of investments of P, Q and R ?
    I.Total investments is Rs.12000 in which P’s contribution is Rs.4500
    II.Ratio of investments of P to Q is 4 :3 and Q to R is 3:1
    A)Only I  sufficient
    B)Both I and III together are sufficient
    C)Only II sufficient
    D)I and II together are not necessary
    E)None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C)Only II sufficient
    Explanation : 4:3:1 = P:Q:R
  4. What is Sasi’s present age ?
    I.Sasi is three years older than Sila
    II.The ratio between Sila and Renuka’s age is 3:4
    A)Only I sufficient
    B)Only II sufficient
    C)Both I and II are sufficient
    D)Nither I nor II are sufficient
    E)None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D)Nither I nor II are sufficient
    Explanation :
    From I and II we cannot find the exact Sasi’s present age
  5. What is the salary of X in a group of X, Y, Z, whose average salary is Rs. 36,700 ?
    I.Total Salaries of Y and Z is Rs.78,650
    II.Total salaries of X and Y is Rs. 97,550
    A)Only I sufficient
    B)Only II sufficient
    C)Both I and II are sufficient
    D)Either I or II are sufficient
    E)None of these
    Answer & Explanation
    Answer –A)Only I sufficient
    Explanation :
    Total Salary = 36700*3 = 110100 = x+y+z
    Y+Z = 78650
    X+Y = 97550
  6. What is the marks obtained by John in Hindi ?
    I.Average marks obtained by John in Hindi, Geography, Computer Science is 125
    II.Average marks obtained by John in History, English and Commerce are 134
    A)Only I sufficient
    B)Only II sufficient
    C)Both I and II are sufficient
    D)Either I or II are sufficient
    E)Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – E)Neither I or II 
    Explanation :
    Without total marks we can’t find the particular sub mark
  7. How many students are there in the class ?
    I.The average weight of the class is 46kg
    II.If 2 students weighting 38kg and 32kg leave the class and are replaced by 48kg and 40kg then the average weight is increased by 2.5kg.
    A)Only I sufficient
    B)Only II sufficient
    C)Both I and II are sufficient
    D)Either I or II are sufficient
    E)Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – B)Only II sufficient
    Explanation :
    Total = 46*x
    New total= 48.5*x
    48.5X – 46*x = 48+40-38-32
  8. What is the profit earned by selling a TV for Rs.17525 ?
    I.The CP of 5 such TV is equal to the SP of 4 such TV
    II.13% profit is earned by selling each TV
    A)Only I sufficient
    B)Only II sufficient
    C)Both I and II are sufficient
    D)Either I or II are sufficient
    E)Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – D)Either I or II are sufficient
    Explanation :
    From I :
    CP = 4/5 = 100*17525/125
    From II :
    CP = 113*17525/100
  9. How many men and women can complete a piece of work in 15 days ?
    I.If 12 men can complete the same work in 20 days
    II.If 10 women and 6 men  complete the same  work in 12days
    A)Only I sufficient
    B)Only II sufficient
    C)Both I and II are sufficient
    D)Either I or II are sufficient
    E)Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – C)Both I and II are sufficient
    Explanation :
    12m = 1/20
    1m = 1/12*20
    10W+6M = 1/12
    Find the 1W workdone to find xm+yw = 1/15
  10. What is the two digit number ?
    I.The sum of the 2 digit number is 6
    II.The difference between the 2 digit number is 0
    A)Only I sufficient
    B)Only II sufficient
    C)Both I and II are sufficient
    D)Either I or II are sufficient
    E)Neither I or II
    Answer & Explanation
    Answer – C)Both I and II are sufficient
    Explanation :
    X+y = 6
    x-y =0 then x=3, y=3
    solve  this 2 equation

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.

Comments