Aptitude Questions: Data Sufficiency Set 9

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY topic, which is common for all the IBPS,SBI exam RBI,,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!!

Questions Penned by Yogit

  1. What was the amount of profit earned?
    1) 20% discount is offered on marked price
    2) If there is no discount, profit would be 30%.
    3) Selling price is more than the cost price by 40 percent.
    a) 1 and either 2 or 3
    b) Any two of three
    c) All 1, 2 and 3
    d) Question cannot be answered even with all the information
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –d) Question cannot be answered even with all the information
    Explanation :
    we can’t find the amount of profit because amount is not given
  2. What is the present age of satish?
    1) Five years ago, satish age was double that of his son’s age that time.
    2) Present age of satish and his son are in the ratio of 11:6.
    3) Five year hence, the respective ratio of satish age and his son’s age become 12:7
    a) Only 1 and 2
    b) Only 2 and 3
    c) Any two of three
    d) All are needed
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –c) Any two of three
    Explanation :
    according to first sentence, (S -5) = 2*(X – 5) [S is the age of satish and x is the age of his son] according to second sentence, S:X = 11:6
    according to third sentence, (S + 5)/(X +5) = 12/7
  3. What is the two-digit number?
    1) The number obtained by interchanging the digits is more than the original number by 27.
    2) Sum of the digits is 9.
    3) Difference between the digits is 3.
    a) only 1 and 2 needed
    b) only B and C needed
    c) only A and C needed
    d) Can’t be determined
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –a) only 1 and 2 needed
    Explanation :
    from A, (10b + a) – (10a +b) = 27, b –a =3
    from B, a +b = 9
    from C, a – b = 3 or b –a =3
    so only A and B needed to answer the question
  4. What is the speed of the train?
    1) The train crosses the signal pole in 9 seconds
    2) The train crosses a platform of equal length in 18 seconds
    3) Length of train is 320 meters.
    a) 1 and 2 needed
    b) 2 and 3 needed
    c) All 1, 2, 3 needed
    d) only C and either 1 or 2 needed
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –d) only C and either 1 or 2 needed
    Explanation :
    from A,  L = s*9
    from B, 2L = s*18
    from C, L = 320
  5. Who earns most among A, B, C, D and E?
    1) A earns less than C but not less than E
    2) D earns more than A but not equal to B
    3) B earns more than A and E
    a) Can’t be determined
    b) Only 1 and 2 needed
    c) All three are needed
    d) Only 2 and 3 needed
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –a) Can’t be determined
    Explanation :
    From 1st , C>A>E
    From 2nd, D>A (B not equal to D)
    From 3rd, B>A,E
  6. A, B and C together invested an amount of rupees 10000 in the ratio 5:3:2. What was the percent profit earned by them at the end of one year?
    1) B’s share in the profit is 1200
    2) Amount of profit received by A is equal to the profit received by B and C together
    3) The amount of profit earned by B and C together is 2000
    a) 1 or 3 only
    b) 2 and 3 only
    c) 1 and 3 only
    d) can’t be determined
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –a) 1 or 3 only
    Explanation :
    Profit will be divided in the ratio of 5:3:2
    from 1st, (3/10)*p = 1200, p = 4000, so profit percent = (4000/10000)*100 = 40%
    similarly from 3rd, (5/10)*p = 2000, p = 4000
  7. What is A’s position from the right end in a row of 30 students? 
    1) A is third to the right of B, who is twelfth from the right end.
    2) H is 14th from the right end of the row and there are eight students between H and A.
    a) only 1 is needed
    b) only 2 is needed
    c) both 1 and 2 needed
    d) can’t be determined
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –a) only 1 is needed
    Explanation :
    from 1st, (18 students) B * * A (8 students) so A is ninth from the right end
    from second we can’t say anything
  8. A, B, C, D, and E are sitting in a row. Who among them is in the middle? 
    1) C is sitting on the immediate right of who is sitting on the immediate right of B
    2) C and E always sit together with a condition that one of them will necessarily occupy the right end.
    a) only 1 is needed
    b) only 2 is needed
    c) both 1 and 2 needed
    d) can’t be determined
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –d) can’t be determined
    Explanation :
    from first sentence, B _ C
    from second, either _B_CE or _ _ BEC
    so, we can’t determine
  9. How much time will the train A will take to cross another train B running in opposite direction?
    1) Train A crosses a signal pole in 12 seconds
    2) Ratio of speed of train A and B is 2:3
    3) Length of two trains together is 500 meters
    a) 1 only
    b) 2 only
    c) 1 and 3 only
    d) all 1, 2 and 3 needed
    e) can’t be determined
    Answer & Explanation
    Answer –e) can’t be determined
    Explanation :
    from first, L1 = Sa*12
    from second, Sa: Sb = 2:3
    from third 500 = (Sa + Sb)*T
    so we can’t determine the time
  10. How many days did neha take to complete his work? 
    1. Preeti correctly remembers that neha took more than 4 days but less than 11 days to complete the work.
    2. Kirti correctly remembers that neha took more than 9 days but less than 15 days to complete the work
    a) 1 only
    b) 2 only
    c) 1 and 2 needed
    d) can’t be determined
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –c) 1 and 2 neededExplanation :
    From first-  5 or 6 or 7 or 8 or 9 or 10 days
    From second –  10 or 11 or 12 or 13 or 14 days
    From both statements, only 10 is common in them.

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts

error: Alert: Content is protected !!