Aptitude Questions: Partnership Set 9

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Partnership, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions penned by Yogit

  1. Three friends A, B, C invested in a business in the ratio of 4:5:6. After 6 months C withdraw half of his capital. If the sum invested by A is 36000, then the profit earned by C out of the total profit of 60000.
    1.20000
    2.30000
    3.40000
    4.50000
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.30000
    Explanation :
    sum invested by A = 4x = 36000.
    X = 9000
    Investment made by A, B , C – 36000, 45000, 54000
    Ratio in which the profit will divide- 36000*12 : 45000*2 : 54000*6 + 27000*6
    i.e 4:5:9. So C share = (9/18)*60000 = 30000
  2. Two persons A and B invested in a business with 115000 and 75000 rupees respectively. They agree that 40% of the profit should be divided equally among them and rest is divided between them according to their investment. If A got 500 rupee more than B, then the total profit is.
    1.3599.34
    2.3699.34
    3.3958.34
    4.3999.34
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.3958.34
    Explanation :
    Ratio in which the profit will divide – 23:15. Let the profit be P
    now, [(23/38) – (15/38)]*(60/100)*P = 500
    P = 3958.34
  3.  P, Q, R invested in the ratio of 6:5:7. After the end of business term they receive the profit in the ratio 3:1:5. Find the ratio of time in which they invested in the business.
    1.34:14:50
    2.35:14:50
    3.35:50:14
    4.14:35:50
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.35:14:50
    Explanation :
    Take time as t1, t2 and t3
    (6*t1/5*t2) = 3/1, u will get t1/t2 = 5:2
    Similarly, (5*t2/7*t3) = 1/5, u will get t2/t3 = 7/25
  4. Three persons enter into a partnership by investing in the ratio of 4:5:8. After one year A invest more 4300 and B withdraws 3200. Now, the ratio of investment changes to 5:4:7. Approximately how much A invested initially.
    1.14555
    2.14655
    3.14755
    4.14855
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.14755
    Explanation :
    after one year – 4x+4300 : 5x-3200 : 8x
    so, to find X – (4x+4300)/(5x-3200) = 5/4
    so investment made by A = (33200/9)*4 = 14755.55
  5. A and B invested rupees 4000 and 5000 respectively in a business. A being an active partner will get rupee 50 every month extra for running the business. In a year if A receive a total of 800 rupee, then what will B get from the business.
    1.250
    2.200
    3.300
    4.400
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.250
    Explanation :
    Ratio in which the profit will divide – 4:5.
    A will get 50*12 = 600 rupees extra, so from business A got 200 rupees.
    i.e (4/9)*P = 200, P = 450. So B will get 450 – 200 = 250 rupees
  6. A and B invested in a business in which A invest 250 rupee more than B. B invested for 6 months while A invested for 4 months. If A get 200 more than B out of a total profit of 1000. Then the total amount invested in the business.
    1.550
    2.650
    3.750
    4.850
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.650
    Explanation :
    Let B invest ‘x’ rupees so A will invest (x+250)
    Total investment made by A = (x+250)*4 and by B = 6x
    According to the problem- [[4(x+250) – 6x]/(1000+ 10x)]*1000 = 200.
    X = 200. Total investment = 200+250+200 = 650
  7. Three partners P, Q and R invest a total sum of 240000. At the end of the year A get 15000 rupee, B get 20000 and C get 25000 rupees as profit. How much amount is invested by A and C together.
    1.10000
    2.13000
    3.16000
    4.18000
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.16000
    Explanation :
    Ratio in which they get profit – 3:4:5
    So total amount invested by A and C = (8/12)*24000 = 16000
  8. A, B and C invested in a business with 40000, 50000 and 60000 rupees respectively. After one year A withdraw 10000 and C invest 5000. After another one year B invest 15000 more and A deposit 5000 more. At the end of 3 years, profit between A, B and C are distributed in the ratio.
    1.21:33:34
    2.21:33:38
    3.21:38:33
    4.33:34:38
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.21:33:38
    Explanation :
    Investment made by A, B and C are 40000, 50000, 60000 initially.
    In second year – 30000, 50000, 65000
    In third year – 35000, 65000, 65000
    So final ratio – 105000: 165000: 190000. i.e 21:33:38
  9. Two persons A and B invested in a business with capital 5000 and 6000 respectively. After 3 months both A and B invests 5000 more. After 3 more months C joins the business with a capital of 10000 rupees.  The share of B exceeds C by how much, if the total profit earned is 47000.
    1.8500
    2.6500
    3.9500
    4.7500
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.9500
    Explanation :
    A             B                C
    5000        6000
    After 3 months)                 10000        11000
    After 6 months)                                                     10000
    Ratio in which profit is distributed – 35:39:20
    B exceed C by (19/94)*47000 = 9500
  10. Rahul got 5000 as his share out of the total profit of 9000. Ramesh had invested 3000 rupees for 6 months while rahul invested for the whole year. Find the amount invested by Rahul.
    1.1875
    2.1975
    3.2125
    4.2275
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.1875
    Explanation :
    Amount invested by rahul  = P
    12P : 3000*6
    P:1500
    So Rahul share = [p/(1500+p)]*9000 = 5000
    P = 75*25 = 1875