Aptitude Questions: Percentage Set – 12

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating  question samples from Percentage with explanation, which is common for competitive exams. We have included some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. In a class of 60 students , 40% of the students passed in Reasoning, 5% of the  students failed in Quants and Reasoning, and 20% of the students passed in both the subjects. Find the number of student passed only  in Quants?
    1.17
    2.33
    3.23
    4.37
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.33
    Explanation :
    Total students=60
    Failed in both=5% of 60=3
    Passed in both=20% of 60=12
    Passed in reasoning=50% of 60=24
    Those passed only in reasoning =24-12=12 students.
    Passed only in Quants=60-(12+12+3)=33
  2. The maximum marks per paper in  3 subjects in Mathematics , Physics and Chemistry are set in the ratio 1 : 2 : 3 respectively. Giri obtained 40% in Mathematics, 60% in Physics and 35% in Chemistry papers. What is overall percentage marks did he get overall?
    1.44%
    2.32%
    3.50%
    4.60%
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.44%
    Explanation :
    40*1/100  : 60*2/100 : 35*3/100 = 0.4:1.2:1.05
    Overall % =100* [0.4+1.2+1.05]/1+2+3 = 265/6 = 44.16 = 44%
  3. In an examination, 50% of the students passed in Science and  75% passed in Social, while 20% students failed in both the subjects. If 270 students passed in both subjects, find the total number of students who appeared in the exam?
    1.400
    2.540
    3.600
    4.750
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.600 Explanation :
    passed in science = 50%
    passed in social = 75%
    20% students failed in both the subjects and 80% passed in at least one subject
    No of students passed in both subjects = 50+75−x=80  x=45% 45% of x = 270  x = 270*100/45 = 600
    Total number of students =600
  4. Fresh fruits contain 75% while dry fruits contain 20% water. If the weight of dry fruits is 300 kg, what was its total weight when it was fresh?
    1.900kg
    2.850kg
    3.920kg
    4.960kg
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.960kg
    Explanation :
    Quantity of water in 300 kg dry fruits, = (20 /100) *300 = 60 kg
    Quantity of fruit alone= 300-60 =240 kg
    25 kg fruit piece in 100 kg fresh fruits
    For 240 = (100 *240)/25 = 960 kg.
  5. In a college election 35% voted for Person A, whereas 42% voted for Person B. The remaining people were not vote to any person. If the difference between those who vote for Person B in the election and those who are uncertain was 570, how many people are participated in the college election?
    1.1500
    2.2000
    3.2100
    4.1700
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.3000
    Explanation :
    Let the number of individuals involved in election be x.
    Percentage of those who were not vote = 100-(35+42) = 23%
    The difference between those who voted
    42% of x – 23% of x = 570
    19% of x = 570
    x=570*100/19 = 3000
  6. In a factory there are three types of bulbs L1, L2 and L3 which produces 20%, 15% and 32% of the total products respectively. L1, L2 and L3 produces 3%, 7% and 2% defective products, respectively. Find the percentage of non-defective products ?
    1.46%
    2.30%
    3.53%
    4.64%
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.64%
    Explanation :
    (20*0.97)+(15*0.93)+(32*0.98) = 19.4+13.95+31.36
    = 64.71
  7. In a class of 500 students  ,65%  are boys. 20% of the girls and 40% of the boys failed the exam.Find the of students in the school passed the exam?
    1.335
    2.270
    3.400
    4.362
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.335
    Explanation :
    Total students are 100% = 500
    Boys = 65% of 500 = 325,
    Girls = 35% =35*500/100 =175
    Girls failed in the exam= 175*80/100 = 140
    Boys failed in the exam =40/100x 325 = 195
    Total = 140+195 = 335
  8. The population of village increases at the rate of 6% per annum. There is an additional increase of 2% in the population due to rural development .Therefore the percentage increase in the population after 2 years will be
    1.15.46%
    2.16.64%
    3.14.46%
    4.12.56%
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.16.64%
    Explanation :
    Total increase = 6+2 = 8%
    % increase = 8+8+(8*8/100)  = 16+0.64 = 16.64%
  9. The total salary of Guagn and Harish in an organization is Rs 30000. If the salary of Gugan increase by 5% and salary of Harish increase by 7%, then their total salary would increase to Rs 31800. Find the salary of Harish ?
    1.Rs.10,000
    2.Rs.15,000
    3.Rs.18,000
    4.Rs.12,000
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Rs.15,000
    Explanation :
    7% increases 30000 = Rs 2100 =30000+2100 = Rs 32,100
    But the actual increase in salary = 31800
    Difference =32100 – 31800 = 300
    2% = 300
    Gugan’s salary =300/2 x 100 = 15000
    Harish’s salary =30000 – 15000 = Rs 15000
  10. In an examination 70% candidates passed in prelims and 55% candidates passed in Mains. If 62% candidates passed in both these subjects, then what per cent of candidates failed in both the exams?
    1.37%
    2.26%
    3.43%
    4.15%
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.37%
    Explanation :
    Students passed in Prelims = 70%
    Students passed in Mains = 55%
    Students passed in both  = 62%
    No of students passed in at least one subject = (70+55)-62 = 63%.
    students failed in both subjects = 100-63 = 37%.
Comments