Aptitude Questions – Percentage Set – 14

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating  question samples from Percentage with explanation, which is common for competitive exams. We have included some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. Veena bought a watch costing Rs. 1404 including sales tax at 8%. She asked the shopkeeper to reduce the price of the watch so that she can save the amount equal to the tax. The reduction of the price of the watch is?
    A. Rs.108
    B. Rs.104
    C. Rs.112
    D. Rs.120
    E. None of these
    Answer & Explanation
    B. Rs.104
    Explanation:
    1.08x = 1404
    x = 1300
    The reduction of the price of the watch = 104
  2. A Sales Executive gets a commission on total sales at 8%. If the sale is exceeded Rs.10,000 he gets an additional commission as a bonus of 4% on the excess of sales over Rs.10,000. If he gets the total commission of Rs.950, then the bonus he received is?
    A. 40
    B. 50
    C. 36
    D. 48
    E. None of these
    Answer & Explanation
    B. 50
    Explanation:
    Commission up to 10000 = 10000 * 8/100 = 800
    Ratio = 2x:x ; Commission = 2x, Bonus = x ;
    Bonus = 950 – 800 * 1/3 = 150 * 1/3 = 50
  3. In a College there are 1800 students. Last day except 4% of the boys all the students were present in the college. Today except 5% of the girls all the students are present in the college, but in both the days number of students present in the college, were same. The number of girls in the college is?
    A. 1000
    B. 400
    C. 800
    D. 600
    E. 1200
    Answer & Explanation
    C. 800
    Explanation:
    From Options;
    let Number of girls = 800
    Number of boys = 1000
    96% of 1000 + 800 = 95% of 800 + 1000[satisfies the condition; Check the condition with other options also]
  4. In a library 60% of the books are in Hindi, 60% of the remaining books are in English rest of the books are in Malayalam. If there are 4800 books in English, then the total number of books in Malayalam are?
    A. 3400
    B. 3500
    C. 3100
    D. 3200
    E.None of these
    Answer & Explanation
    D. 3200
    Explanation:
    Let there are X books in the library.
    Hindi books = 60% of X = 60X /100 = 0.6X
    Remaining Books = X – 0.6X = 0.4X
    English books = 40% of reaming books = 60% of 0.4X = 0.24X.
    Malayalam Books = X-0.6X -0.24X = 0.16X
    Given,
    0.24X = 4800
    X = 4800/0.24 = 20000
    Malayalam Books = 0.16X = 0.16*20000 = 3200.
  5. 80% of a small number is 4 less than 40% of a larger number. The larger number is 125 greater than the smaller one. The sum of these two  numbers is
    A. 325
    B. 345
    C. 355
    D. 365
    E. None of these
    Answer & Explanation
    C. 355
    Explanation:
    smaller number = x; larger number = y
    0.8x + 4 = 0.4y
    4y – 8x = 40
    y – x = 125
    x = 115; y = 240
    x + y = 355
  6. In a private company 60% of the employees are men and 48% of the employees are Engineer and 66.6% of Engineers are men. The percentage of women who are not engineers is?
    A. 60%
    B. 50%
    C. 55%
    D. 65%
    E. 45%
    Answer & Explanation
    A. 60%
    Explanation:
    Men = 600x
    Women = 400x
    Total engineers = 480x
    Male engineers = 480x * 0.66 = 320x
    Women who are Engineers = 160x
    Women who are not Engineers = 400x – 160x = 240x
    Required percentage = 240/400 * 100 = 60%
  7. Initially, Suresh has Rs.200 in his paytm wallet then he increased it by 20%. Once again he increased his amount by 25%. The final value of money in his wallet will be how much % greater than the initial amount?
    A. 40%
    B. 50%
    C. 80%
    D. 60%
    E. None of these
    Answer & Explanation
    B. 50%
    Explanation:
    200 + 20% of 200 = 240
    240 + 25% of 240 = 300
    Required percentage = 300 – 200/200 * 100 = 50%
  8. Mr.Ramesh gives 10% of some amount to his wife and 10% of the remaining to hospital expenses and again 10% of the remaining amount to charity. Then he has only Rs.7290 with him. What is the initial sum of money with that person?
    A. Rs.8000
    B. Rs.9000
    C. Rs.10000
    D. Rs.20000
    E. Rs.17200
    Answer & Explanation
    C. Rs.10000 Explanation:
    Remaining amount = x * 0.9 * 0.9 * 0.9
    0.729x = 7290
    x = 10000
  9. Initially, a shopkeeper had “x” pens. A customer bought 10% of pens from “x” then another customer bought 20% of the remaining pens after that one more customer purchased 25% of the remaining pens. Finally, shopkeeper is left with 270 pens in his shop. How many pens were there initially in his shop?
    A. 200
    B. 800
    C. 400
    D. 600
    E. 500
    Answer & Explanation
    E. 500
    Explanation:
    x*0.9*0.8*0.75 =270
    x = 270 * 10000 / 9 * 8 * 75
    x = 500
  10. The cost of packaging of the oranges is 20% the cost of fresh oranges themselves. The cost of oranges increased by 30% but the cost of packaging decreased by 50%, then the percentage change of the cost of packed oranges, if the cost of packed oranges is equal to the sum of the cost of fresh oranges and cost of packaging
    A. 14.5%
    B. 16.66%
    C. 14.33%
    D. 13.66%
    E. None of these
    Answer & Explanation
    B. 16.66%
    Explanation:
    Let initial Cost of fresh, oranges = 100.
    packaging cost = 20. Initial total cost = 100 + 20 = 120
    After increasing in cost of fresh mangoes 30%,
    Cost of fresh mangoes = 130
    And cost of packing go down by 50 % so,
    Cost of packing = 10.
    Total cost = 130 + 10 = 140.
    Increased cost = 140 – 120 = 20.
    % increased = (20*100) /120 = 16.66%.
Comments