Aptitude Questions: Percentage Set 7

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating  question samples from Percentage with explanation, which is common for competitive exams. We have included some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. If the price of an article is increased by 15%, then by how much the household should decrease their consumption so as to keep his expenditure same.
    1.13(1/23)%
    2.13(2/23)%
    3.11(1/23)%
    4.11(2/23)%
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.13(1/23)%
    Explanation :
    Decrease in expenditure = (15/115)*100 = 300/23 %
  2. The ratio between male and female in a city is 3: 7. The children percentage among the males and females of the city is 25 and 30 percent respectively. If the number of adult males in the city is 18000, then find the population of the town?
    1.70000
    2.80000
    3.85000
    4.95000
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.80000
    Explanation :
    Males and females are 3x and 7x respectively
    (3x)*75/100 = 18000. X = 8000
    so total population = 10*8000 =  80000
  3. Pankaj gave 50 percent of the amount to akash. Akash in turn gave two-fifth of the amount to venu. After paying a bill of 500 rupees, venu now have 8000 rupees left with him. Find the amount hold by pankaj initially.
    1.41500
    2.42500
    3.43500
    4.44500
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2. 42500 
    Explanation :
    Let pankaj have P amount initially
    [[(50/100)*P]*2/5 – 500] = 8000
    P = 42500
  4.  Rakesh spent 30 percent of his monthly income on food items. Of the remaining amount he spent 60 percent on clothes and bills. Now he save five-seventh of the remaining amount and the he saves 120000 yearly, then find his monthly income.
    1.40000
    2.50000
    3.60000
    4.70000
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2. 50000 
    Explanation :
    Let monthly income is P
    (70/100)*P*(40/100)*5/7 = 10000
    P = 50000
  5. Weight of A and B are in the ratio of 3:5. If the weight of A is increased by 20 percent and then the total weight becomes 132 kg with an increase of 10 percent. B weight is increased by what percent.
    1.2%
    2.3%
    3.4%
    4.5%
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3. 4%
    Explanation :
    Weight of A and B are 3x and 5x.
    Initial weight before increase = (132*100)/110 = 120
    8x = 120. X = 15
    Initial weight of A and B are 45 and 75 kg respectively.
    New weight of A = 54 so weight of B = 132 – 54 = 78.
    So % increase = [(78-75)/75]*100 = 4 %
  6. When the price of rice is increased by 25 percent, a family reduces its consumption such that the expenditure is only 10 percent more than before. If 40 kg of rice is consumed by family before, then find the new consumption of family.
    1.35.2
    2.35.2
    3.36.2
    4.37.2
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.35.2
    Explanation :
    Suppose initially price per kg of rice is 100 then their expenditure is 4000.
    Now their expenditure is only increased by only 10% i.e – 4400.
    Increased price of rice = 125.
    So new consumption = 4400/125 = 35.2
  7. The price of rice is increased by 20 percent and a person decrease his consumption by 15 percent, so his expenditure on rice is-
    1.increase by 2 percent
    2.increase by 4 percent
    3.decrease by 2 percent
    4.decrease by 4 percent
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.increase by 2 percent
    Explanation :
    Let initial price of rice – 100 and new price of rice – 120
    suppose initial consumption is 100kg and new consumption is 85kg
    Initial expenditure = 10000
    New expenditure = 10200
    (200/10000)*100 = 2 percent increase
  8. A salary is 40 percent more than B. B’s salary is 30 percent less than C. If the difference between the salary of C and A is 1200 rupees, then what is the monthly income of C  
    1.50000
    2.60000
    3.70000
    4.80000
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.60000
    Explanation :
    A = (140/100)*B
    B = (70/100)*C
    [(100/70) – (140/100)]*B = 1200.
    B = 42000.
    C = (100/70)*42000 = 60000
  9. When the price of rice is increased by 30 percent, a family reduces its consumption such that the expenditure is only 20 percent more than before. If 50 kg of rice is consumed by family before, then find the new consumption of family (approx.)
    1.43kg
    2.44kg
    3.45kg
    4.46kg
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.46kg
    Explanation :
    Suppose initially price per kg of rice is 100 then their expenditure is 5000.
    Now their expenditure is only increased by only 20% i.e – 6000.
    Increased price of rice = 130.
    So new consumption = 6000/130 = 46.1
  10. One type of liquid contains 20 percent of milk and second type of liquid contains 40 percent milk. If 4 part of the first and 6 part of the second are mix, then what is the percent of water in the mixture.
    1.64%
    2.66%
    3.68%
    4.70%
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.68%
    Explanation :
    Do these type of question by taking 100 litre
    water = 80ltr and 60ltr in first and second mixture respectively
    now percent of water  = [(80*4 + 60*6)/1000]100 = 68%
error: Alert: Content is protected !!