Aptitude Questions: Percentage Set 9

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating  question samples from Percentage with explanation, which is common for competitive exams. We have included some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

  1. In an election contested by two parties A and B, party A secured 25 percent of the total votes more than Party B. If party B gets 15000 votes. By how much votes does party B loses the election? 
    a) 8000
    b) 10000
    c) 12000
    d) 15000
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 10000
    Explanation :
    Let total votes = T and party B gets 15000 votes then party A will get T -15000 votes
    T – 15000 – 15000 = 25T/100
    T = 40000, so A get 25000 and B gets 15000 votes, so difference = 10000
  2. A vendor sells 50 percent of apples he had and throws away 20 percent of the remainder. Next day he sells 60 percent of the remainder and throws away the rest. What percent of his apples does the vendor throw?
    a) 20%
    b) 22%
    c) 24%
    d) 26%
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) 26%
    Explanation :
    Let total apples be 100
    first day he throws = 50*20/100 = 10 apples
    next day he throws = 40*40/100 = 16 apples
    so total = 26
  3. 40% of the women are above 30 years of age and 80 percent of the women are less than or equal to 50 years of age. 20 percent of all women play basketball. If 30 percent of the women above the age of 50 plays basketball, what percent of players are less than or equal to 50 years?
    a) 50%
    b) 60%
    c) 70%
    d) 80%
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 70%
    Explanation :
    take total women =100
    Women less than or equal to 50 years = 80 and women above 50 years = 20
    20 = women plays basketball
    30% of the women above 50 plays basketball = 6
    So remaining 14 women who plays basketball are less than or equal to 50 years
    So (14/20)*100 = 70%
  4. Alisha goes to a supermarket and bought things worth rupees 60, out of which 40 paise went on sales tax. If the tax rate is 10 percent, then what was the cost of tax free items?
    a) 54.60
    b) 55.60
    c) 56.60
    d) 57.60
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 55.60
    Explanation :
    tax = 40/100 = (10/100)*T, T = 4
    so cost of tax free items = 60 – 4 – 0.40 = 55.60
  5. 60 percent of the employees of a company are women and 75% of the women earn 20000 or more in a month. Total number of employees who earns more than 20000 per month in the company is 60 percent of the total employees. What fraction of men earns less than 20000 per month?
    a) 5/8
    b) 5/7
    c) 1/5
    d) 3/4
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) 5/8
    Explanation :
    let total employees are 100
    males = 40 and females = 60 (45 women earns more than 20000)
    total 60 employee earns more than 20000 per month, so number of males earns more than 20000 is 15
    so fraction = 25/40 = 5/8
  6. In a library, 30% of the books are in History. 50% of the remaining are in English and 40% of the remaining are in German. The remaining 4200 books are in regional languages. What is the total number of books in library?
    a) 10000
    b) 15000
    c) 20000
    d) 25000
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 20000
    Explanation :
    (70/100)*T*(50/100)*(60/100) = 4200
  7. A got 30% of the maximum marks in an examination and failed by 10 marks. However, B who took the same examination got 40% of the total marks and got 15 marks more than the passing marks. What were the passing marks in the examination?
    a) 65
    b) 75
    c) 80
    d) 90
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – e) None of these
    Explanation :
    (30/100)*T = P -10
    (40/100)*T = P + 15
    U will get P = 85
  8. The population of a town is 15000. It increases by 10 percent in the first year and 20 percent in the second year. But in the third year it decreases by 10 percent. What will be the population after 3 years.
    a) 16820
    b) 15820
    c) 17820
    d) 19820
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 17820
    Explanation :
    15000*(11/10)*(12/10)*(9/10) = 17820
  9. 30 litre of solution contains alcohol and water in the ratio 2:3. How much alcohol must be added to the solution to make a solution containing 60% of alcohol?
    a) 10
    b) 12
    c) 14
    d) 15
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) 15
    Explanation :
    alcohol = 30*2/5 = 12 and water = 18 litres 
    (12 + x)/(30 +x) = 60/100, we will get x = 15
  10. 2000 sweets need to be distributed equally among the school students in such a way that each student gets sweet equal to 20% of total students. Then the number of sweets, each student gets.
    a) 50
    b) 100
    c) 120
    d) 150
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 100
    Explanation :
    (20/100)*t*t = 2000 (total students = t)

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts

Comments