Aptitude Questions: Permutations & Combinations Set 3

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Permutations & Combinations, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

  1. In how many ways can 3 prizes be given away to 12 students when each student is eligible for all the prizes ?
    A.1234
    B.1728
    C.5314
    D.1331
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B.1728
    Explanation :
    12^3 = 1728
  2. Total no of ways in which 30 sweets can be distributed among 6 persons ?
    A.35 C 5
    B.36 C 5
    C.36 C 6
    D.35!/5!
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 35 C 5
    Explanation :
    30+6-1 C 6-1 = 35 C 5
  3. A bag contains 4 red balls and 5 black balls. In how many ways can i make a selection so as to take atleast 1 red ball and 1 black ball ?
    A.564
    B.345
    C.465
    D.240
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C.465
    Explanation :
    2 4-1 = 16 -1 = 15
    2 5-1 = 32 -1 = 31
    15*31 = 465
  4. In how many ways can 7 beads be strung into necklace ?
    A.2520
    B.5040
    C.720
    D.360
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D.360
    Explanation :
    No of way in Necklace = (n-1)!/2 = 6!/2
    = 720/2 = 360
  5. Find the no of 3 digit numbers such that  atleast one of the digit is 6 (with repetitions) ?
    A.252
    B.345
    C.648
    D.560
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A.252
    Explanation :
    Total no of 3 digit number = 9*10*10 = 900
    No of 3 digit number- none of the digit is 6 = 8*9*9 = 648
    No of 3 digit number – atleast one digit is 6 = 900-648 = 252
  6. In how many ways  can 7 girls and 4 boys stand in a row so that no 2 boys are together ?
    A.8467200
    B.9062700
    C.7407000
    D.8407200
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. 8467200
    Explanation :
    No of ways = 7!*8P4
    7! = 5040
    8P4 = 8*7*6*5 = 1680
    No of ways = 5040*1680 = 8467200
  7. In how many ways the letters of the word PERMUTATION be arranged ?
    A.10!/2!
    B.10!
    C.11!
    D.11!/2!
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 11!/2!
    Explanation :
    No of ways = 11!/2!
  8. How many numbers can be formed with the digits 1, 7, 2, 5 without repetition ?
    A.89
    B.56
    C.64
    D.72
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C.64
    Explanation :
    1 digit number = 4
    2 digit no = 4*3 = 12
    3 digit no = 4*3*2 = 24
    4 digit no = 4*3*2*1 = 24
    Total = 4+12+24+24 = 64
  9. There are 3 boxes and 6 balls. In how many ways these balls can be distributed if all the balls and all the boxes are different?
    A.243
    B.512
    C.729
    D.416
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C.729
    Explanation : 3^6 = 729
  10. In how many ways can 4 books be selected out of 10 books on different subjects ?
    A.210
    B.320
    C.716
    D.5040
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A.210
    Explanation :
    16C4  =  10*9*8*7/4*3*2*1 = 5040/24 = 210

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.