Aptitude Questions – Pipes & Cistern Set 13

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Pipes & Cistern which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Pipes & Cistern

  1. Pipe A can fill an empty tank in 30 hours while B can fill it 45 hours. Pipe A and B are opened and closed alternatively i.e., first pipe A is opened, then B, again A and then B and so on for 1 hour each time without any time lapse. In how many hours the tank will be 888/9% filled when it was empty, initially?
    1) 32
    2) 36
    3) 40
    4) 45
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) 32
    Explanation :
    Pipe & Cistern Q1
  2. A water reservoir has two inlets and one outlet. Through the inlet it can be filled in 3 hours and 33/4hours respectively. It can be emptied completely in 1 hour by the outlet. If the two inlets are opened at 04:00 pm and 05:00 pm respectively and the outlet at 06:00 pm then it will be emptied at.
    1) 07 : 55 pm
    2) 07 : 00 pm
    3) 08 : 20 pm
    4) 08 : 30 pm
    5) none of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) 08 : 20 pm
    Explanation :
    Pipe & Cistern Q2
  3. Two pipes A and B can fill a cistern in 15 hours and 10 hours respectively. A tap C can empty the full cistern in 30 hours. All the three taps were open for 3 hours, when it was remembered that the emptying tap had been left open. It was then closed. How many hours more would it take for the cistern to be filled?
    1) 3 hr 30 min.
    2) 3 hr 1.2 min.
    3) 3 hr 36 min.
    4) 4 hr 35 min.
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) 3 hr 36 min.

    Explanation :
    Pipe & Cistern Q3
  4. Tap A can fill a tank in 20 hours, B in 25 hours but tap C can empty a full tank in 30 hours. Starting with A, followed by B and C each tap opens alternatively for one hour period till the tank gets filled up completely. In how many hour the tank will be 962/3% filled up?
    1) 51 1/15
    2) 51 2/3
    3) 48 4/11
    4) 26 1/7
    5) Can’t be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 1) 51 1/15
    Explanation :
    Pipe & Cistern Q4
  5. Pipe A can fill a tank in 8 hours, while pipe B can fill it in 12 hours working separately. Pipe C can empty whole the tank in 8 hours. He opened the pipe A and B simultaneously to fill the empty tank. He wanted to adjust his alarm so that he could open the pipe C when it was half-filled, but he mistakenly adjusted his alarm at a time when his tank would be 3/4th filled. What is the time difference between both the cases, to fill the tank fully :
    1) 2 hours 48 minutes
    2) 1 hours 48 minutes
    3) 1 hour 30 minutes
    4) None of these
    5) Can’t be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 1 hours 48 minutes
    Explanation :
    Pipe & Cistern Q5
  6. Three pipes A, B and C can fill a cistern in 10 hours, 12 hours and 15 hours respectively. First A was opened. After 2 hour, B was opened and after 4 hours from the start of A, C was also opened. Find the time in which the cistern is just full.
    1) 2 hours
    2) 4 hours
    3) 2 hours 52 min
    4) 5 hours 44 min.
    5) none of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) 5 hours 44 min.
    Explanation :
    pipe & cistern Q6
  7. Tap A fills a tank in 40 minutes while tap C empties it at 1/3rd the rate at which A fills it. At 12 : 00 noon, A and C are simultaneously started and when the tank is 50% full, tap A is turned off. At what time will the tank be empty?
    1) 12 : 35 pm
    2) 12 : 15 pm
    3) 12 : 30 pm
    4) 12 : 55 pm
    5) none of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 12 : 15 pm
    Explanation :
    Pipe & Cistern Q7
  8. Two pipes X and Y can fill a tank in 12 hours and 18 hours respectively. If they are turned on alternately for one hour each starting with X, then what is the time taken to fill the tank?
    1) 16.25 hours
    2) 15.66 hours
    3) 141/3 hours
    4) 142/3 hours
    5) none of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) 141/3 hours
    Explanation :
    Pipe & Cistern Q8
  9. A cistern can be filled separately by two pipes P and Q in 45 minutes and 35 minutes respectively. A tap R at the bottom can empty the full cistern in 30 minutes. If the tap R is opened 14 minutes after the two pipes P and Q are opened, then after what time from the opening of pipe P and Q the cistern becomes full?
    1) 6th minute
    2) 7st minute
    3) 4th minute
    4) None of these
    5) Can’t determine
    Answer & Explanation
    Answer – 3) 4th minute
    Explanation :
    Pipe & Cistern Q9
  10. A water tank normally takes 14 hours to be filled by a tap but because of the leak, it takes another 4 hours. In how many hours will the leak empty a full water tank?
    1) 50.5 hours
    2) 54.4 hours
    3) 60 hours
    4) 63 hours
    5) none of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) 63 hours
    Explanation :
    Pipe & Cistern Q10