Aptitude Questions: Probability Set 12

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Probability, which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Bank PO Level Questions :-

  1. A box contains 27 marbles some are blue and others are green. If a marble is drawn at random from the box, the probability that it is blue is 1/3. Then how many number of green marbles in the box?
    A. 10
    B. 15
    C. 14
    D. 18
    Answer & Explanation
    Answer – D. 18
    Explanation :
    Blue marble – x
    xc1/27c1 = 1/3
    x/27=1/3 —> x=27/3=9
    No of green marbles = Total – Blue marble =27-9=18
  2. In a bag there are 4 white, 4 red and 2 green balls. Two balls are drawn at random.What is the probability that at least one ball is of red colour?
    A. 4/3
    B. 7/3
    C. 1/3
    D. 2/3
    Answer & Explanation
    Answer – D. 2/3
    Explanation :
    Total Balls =10
    Other than red ball = 6c2
    6c2/10c2=1/3 —> 1-1/3 = 2/3
  3. Sahil has two bags (A & B) that contain green and blue balls.In the Bag ‘A’ there are 6 green and 8 blue balls and in the Bag ‘B’ there are 6 green and 6 blue balls. One ball is drawn out from any of these two bags. What is the probability that the ball drawn is blue?
    A. 15/28
    B. 13/28
    C. 17/28
    D. 23/28
    Answer & Explanation
    Answer – A. 15/28
    Explanation :
    Total balls in A bag = 14, Total balls in A bag = 12
    A bag = 1/2(8c1/14c1) = 2/7
    B bag = 1/2(6c1/12c1) = 1/4 —> total Probability = 2/7 + 1/4 =15/28
  4. In an examination, there are three sections namely Reasoning, Maths and English. Reasoning part contains 4 questions. There are 5 questions in maths section and 6 questions in English section. If three questions are selected randomly from the list of questions then what is the probability that all of them are from maths?
    A. 7/91
    B. 8/91
    C. 2/91
    D. 4/91
    Answer & Explanation
    Answer – C. 2/91
    Explanation :
    Total no of questions= 15
    Probability = 5c3/15c3 = 2/91
  5. A basket contains 5 red 4 blue 3 green marbles. If three marbles picked up random, What is the probability that either all are green or all are red?
    A. 1/20
    B. 7/20
    C. 3/20
    D. 9/20
    Answer & Explanation
    Answer – A. 1/20
    Explanation :
    Total Marbles = 12
    Either all are green or all are red = 5c3 + 3c3
    probability = 5c3 + 3c3/12c3 = 11/220 = 1/20
  6. A basket contains 5 red 4 blue 3 green marbles. If three marbles picked up random, What is the probability that at least one is blue?
    A. 41/55
    B. 53/55
    C. 47/55
    D. 49/55
    Answer & Explanation
    Answer – A. 41/55
    Explanation :
    Total Marbles = 12
    other than blue 8c3 / 12c3 = 14/55
    probability = 1-14/55 = 41/55
  7. A basket contains 5 red 4 blue 3 green marbles. If two marbles picked up random, What is the probability that both are red?
    A. 4/33
    B. 5/33
    C. 7/33
    D. 8/33
    Answer & Explanation
    Answer – B. 5/33
    Explanation :
    Total Marbles = 12
    Probability = 5c2 / 12c2 = 5/33
  8. A bag contains 5 red caps, 4 blue caps, 3 yellow caps and 2 green caps.If three caps are picked at random, what is the probability that two are red and one is green?
    A. 22/55
    B. 15/81
    C. 10/91
    D. 5/91
    Answer & Explanation
    Answer – D. 5/91
    Explanation :
    Total caps = 14
    Probability = 5c2 * 2c1/ 14c3 = 5/91
  9. A bag contains 5 red caps, 4 blue caps, 3 yellow caps and 2 green caps. If four caps are picked at random, what is the probability that two are red, one is blue and one is green?
    A. 22/1001
    B. 80/1001
    C. 21/1001
    D. 55/1001
    Answer & Explanation
    Answer – B. 80/1001
    Explanation :
    Total caps = 14
    Probability = 5c2 * 4c1 * 2c1 / 14c4 = 80/1001
  10. A bag contains 2 red caps, 4 blue caps, 3 yellow caps and 5 green caps. If three caps are picked at random, what is the probability that none is green?
    A. 2/13
    B. 3/13
    C. 1/13
    D. 5/13
    Answer & Explanation
    Answer – B. 3/13
    Explanation :
    Total caps = 14
    Probability = 5c0 * 9c3/ 14c3 = 3/13

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts