Aptitude Questions: Profit and Loss Set 17

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Profit and loss , which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams!!!

Bank PO Level Questions

  1. A toy is sold for Rs.336, if the % of profit is equal to cost price, then find CP ?
    1.137
    2.140
    3.135
    4.120
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.140
    Explanation :
    (100+x)% of X = 336
    100x+x2 = 33600
    x2 +100x – 33600 = 0
    (x+240x)(x-140x) =0
    X = 140
  2. Shopkeeper purchased some goods for Rs.900 and sold one-third of the goods at a loss of  what 12%, then at gain % should the remainder goods he sold to gain 18% profit on the whole transaction ?
    1.31%
    2.26%
    3.33%
    4.18%
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.33%
    Explanation :
    1/3rd at 12% loss = 900/3 =300*88/100 =264
    900*18/100 = 108 => 600+162+36 = 798
    198/600 *100 = 33%
  3. A bought ‘X’ quantity of pencils for Rs.500 and he sold 2/5 part for 5% loss and at which percent he must sell his rest of the quantity so that he would gain overall 10% profit ?
    1.10%
    2.20%
    3.17%
    4.15%
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.20%
    Explanation :
    500*2/5 = 200
    5%L = 200*95/100 = 190
    500+10+(500*10/100) = 510+50 = 560
    60/500 * 100 = 20%
  4. A dealer marked the price of an item 20% above cost price. He allowed two successive discounts of 10% and 25% to a customer. A a result he incurred a loss of Rs.684. At what price did he sell the item to the customer ?
    1.1670
    2.2768
    3.1817
    4.2916
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.2916
    Explanation :
    CP = 100
    MP = 120
    120*90/100 = 108; 108*75/100 = 81
    Loss = 100 – 81 = 19%
    CP = 100/19*684 = 3600
    SP = 3600*81/100 = 2916
  5. A man gains 15% by selling an article for a certain price. If he sells it at double the price, then the % of profit will be
    1.130%
    2.115%
    3.30%
    4.40%
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.130%
    Explanation :
    CP = 100, 15% GAIN = 115
    SP = 230
    P = 230-100 = 130
    % = 130%
  6. A man went to shop to buy mobile for Rs.3500, the rate of sales tax being 8%. He tell the shopkeeper to reduce the price of mobile to such an extent that has to pay Rs.3500, inclusive of all taxes. Find the reduction price.
    1.Rs.210
    2.Rs.260
    3.Rs.320
    4.Rs.140
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Rs.260
    Explanation :
    3500*100/108 = 3240
    3500-3240 = 260
  7. An item was bought at Rs. X and sold at Rs.Y, thereby earning a profit of 15%. Had the value of X been 15% less and the value of Y been Rs.52 less, a profit of 20% would have been earned, What was the value of X ?
    1.650
    2.800
    3.400
    4.350
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.400
    Explanation :
    x(1.15)=y———–1
    x(0.85)(1.2)=y-52——————-2
    Sub 1 in 2, and solve x
    (1.15)x-(1.02)x=52
    (0.13)x=52
    x=400
  8. An article passing threw two hands, is sold at profit of 40 % at the original price , if the first dealer makes a profit of 15 % , then the profit made by second dealer.
    1.25%
    2.26%
    3.18%
    4.22%
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.22%
    Explanation :
    Total Profit = [P1 + P2 +(P1*P2/100)] 40 = 15 + P2 + (15*P2)
    25-p2 = 15P2/100
    2500 = 15p2+100p2
    P2 = 2500/115 = 21.7% = 22%
  9. A boy  sells a Radio to B at a 10 % loss, B sells it to C at 25 % gain and C sells it to D at a loss of 8 %, if D pays Rs 1625 for it then how much does A pay for.
    1.Rs.1620
    2.Rs.1560
    3.Rs.1570
    4.Rs.1760
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Rs.1570
    Explanation :
    Cost price of A = 1625*[(100*100*100)/(90*125*92)] = 1570
  10. What is the maximum % discount that a man can offer on her MP so that he ends up selling at no profit or loss, if he had initially marked his goods up by 35% (approximately)?
    1.20%
    2.32%
    3.27%
    4.30%
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.26%
    Explanation :
    35-x-(35*x/100) = 0
    3500/100 –(100x+35x/100) = 0
    35 = 135/100
    X = 35*100/135 = 25.9 = 26%

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts and u can share your tricks here.