Aptitude Questions – Profit and Loss Set 22

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Profit and loss, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams!!!

  1. Rahim went shopping to buy a Mobile, the shopkeeper asked him to pay 18% Tax if he wants a bill. If not you can get 7% discount on the actual price of the mobile. Then Rahim decided not to take the bill and paid Rs. 4650. By this how much money could Rahim saved on purchasing mobile?
    1. Rs.250
    2. Rs.350
    3. Rs.650
    4. Rs.850
    5. Rs.1250
    Answer & Explanation
    Answer – 5. Rs.1250
    Explanation:
    SP*93/100 = 4650
    SP = 5000
    Including tax= 5000+900 = 5900
    Saving = 5900-4650 = 1250
  2. A seller bought 2750 Mangoes and 1210 Apples at the same price. He sells in such a way that he can buy 406 Mangoes with the sale of 322 Mangoes and he can buy only 289 Apples with the sale of 391 Apples. Then what is the overall profit percentage made by him?
    1. 0%
    2. 2%
    3. 5%
    4. 6%
    5. 10%
    Answer & Explanation
    Answer – 1. 0%
    Explanation:
    Cost of 2750 Mangoes = 1210 Apples
    Total cost = 2420 Apples
    Given: 406 = 322(100+x/100)
    x = 6/23%
    Given: 289 = 391(100+y/100)
    y = 6/23% loss
    Overall profit:
    2750 Mangoes*(100+6/23/100) +1210 Apples*(100-6/23/100) = 2420*Apples (100+P/100)
    1210 Apples*(100+6/23/100) +1210 Apples*(100-6/23/100) = 2420*Apples (100+P/100)
    P = 0%
  3. Aryan sold a repair mobile to Bhaskar at a profit of 30% and Bhaskar sold it to Chandu at a profit of 20%. Chandu sold it to Dinesh at a loss of 23.07%. Dinesh repaired the mobile by spending 5% of his purchasing price and then sold it again to Aryan at a profit of 3.17%.Then what is the loss of Aryan?
    1. 5%
    2. 10%
    3. 15%
    4. 20%
    5. No Loss No Profit
    Answer & Explanation
    Answer – 5. No Loss No Profit
    Explanation :
    Aryan
    Let CP = 100
    SP = 130
    Bhaskar = 156
    Chandu = 120
    Dinesh = 126+3.17% = 130
    Aryan = 130-130 = 0
  4. The ratio selling prices three articles A, B, and C is 29:27:32., the ratio of percentage profit is 4:2:5, respectively. If the cost price of article A is equal to B and the cost price of article C is Rs. 480. Then what is the overall gain?
    1. 10%
    2. 12%
    3. 15%
    4. 18%
    5. 19%
    Answer & Explanation
    Answer – 3. 15%
    Explanation :
    29y/27y = (100+4x/100+2x)
    x = 4
    % are 16%,8%,20%
    32y = 480(120/100)
    y =18
    SP’s are 522,486,576
    CP of A
    29*18 = CP (116/100)
    CP =450
    CP’s are 450,450 and 480
    Overall gain =
    1584 =1380(100+g/100)
    g =15%
  5. Swati went shopping to buy a watch with some money. She selected a watch, which is marked Rs.400 higher price than the money she had. But shopkeeper gave two successive discounts of 10% and 15% respectively on the marked price of the watch. Then she could buy that watch and also another watch worth Rs.540 with all the money she had. Then what is the marked price on the first watch?
    1. Rs.3060
    2. Rs.3600
    3. Rs.4000
    4. Rs.4200
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 3. Rs.4000
    Explanation :
    (x+400)*90/100*85/100+540 =x
    x = 3600
    MP = 3600+400 = 4000
  6. A trader sells Rice to a customer at a profit of x% over the cost price, besides if he cheats his customer by giving 950 g instead of 1Kg. Thus his overall percentage is 20%. Then what is the value of x?
    1. 10
    2. 12
    3. 14
    4. 15
    5. 20
    Answer & Explanation
    Answer – 3. 14
    Explanation :
    1000*(100+x/100) = 950*120/100
    x = 14%
  7. A trader sells two varieties of Rice A and B. He Mixes 12 Kg of A with 16 kg of B, and by selling this mixture at price of B Rice he gets 20% profit. If the price of A variety Rice is Rs.66/Kg, then what is the price of B variety /Kg.
    1. Rs.72
    2. Rs.84
    3. Rs.96
    4. Rs.108
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer –4. Rs.108
    Explanation :
    Explanation:
    120/100*(12*66+16B) = 28*B
    B = 108
  8. Akash bought a Sopha for Rs. 50,000. After one year he sold it to Bhuvan at 10% less of his cost price. Bhuvan spends extra Rs.600 for its repair. And offered Sopha to Charan for Rs.X. Charan requested to get a discount of 15% on that price. But Bhuvan gave him two successive discounts of 10% and 5% instead of 15%.By this Bhuvan got Rs.300 more from Charan. What is the profit % of Bhuvan?
    1. 10%
    2. 12.5%
    3. 15%
    4. 20%
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer – 2. 12.5%
    Explanation :
    x*(90/100*95/100 – 85/100) = 300
    x =60,000
    Now Charan purchased for 60,000*90/100*95/100 = 51300
    Bhuvan CP =45000+600 =45600
    51300 = 45600*(100+p/100)
    p = 12.5%
  9. A mobile of Rs.8000 was offered 20% discount on Diwali by Flipkart. Shriya availed the offer and she got additional 10% by paying through Debit card. After that, she spent 10% of the purchased price for buying Screen guard and Back Cover. At what price she should sell to Sravani the Mobile (with screen guard and Back Cover)to incur a loss of 25%?
    1. 4752
    2. 5140
    3. 5422
    4. 5760
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer – 1. 4752
    Explanation :
    Solution:
    8000*80/100*90/100 = 5760
    Back cover+screen guard =576
    Total = 6336
    Sravani = 6336*75/100 = 4752
  10. The ratio selling prices three articles A, B, and C is 19:25:27., the ratio of percentage profit is 7:10:4, respectively. If the cost price of article A and B is 400 and 500 respectively. Then what is the total Selling price of all three articles?
    1. Rs.1644
    2. Rs.1674
    3. Rs.1694
    4. Rs.1704
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer – 4. Rs.1704
    Explanation :
    400*(1+7x/100)/ 500*(1+10x/100) = 19/25
    x = 2
    Profit percentages = 14%, 20% and 8%
    19*y = 400*114/100
    y = 24
    Total SP = (19+25+27)*24 = 1704