Aptitude Questions: Ratio & Proportion Set 11

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Question section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Ratio & Proportion , which is common for IBPS, SBI, RBI, IPPB, LIC, SSc and all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. Jeevan went to buy a chocolate worth Rs. x. He gave Rs.10 rupee note to the shopkeeper to buy the chocolate then shopkeeper gave rest of the money in the denominations of 50 paise, 1 rupee, and 2 rupees. If the ratio of the number of coins is 4:2:1 respectively. Then what is the price of the chocolate?
    1. 4
    2. 5
    3. 6
    4. 7
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 1. 4
    Explanation :
    Possible coins = (4, 2, 1) & (8, 4, 2)
    If (4, 2, 1) = 0.50*4+2*1+1*2 =6
    Chocolate cost =10-6 =4
    Case 2: (8, 4, 2) = 0.50*8+4*1+2*2 = 12 more than 10 rupees so wrong
  2.  In a family, there are ‘n’ persons. The expenditure of rice per month is directly proportional to 4 times the square of the number of persons of the family. If one of them left the family there was a decrease in consumption of 28Kg rice per month. Then initially how many persons were in the family?
    1. 3
    2. 4
    3. 5
    4. 6
    5. 7
    Answer & Explanation
    Answer – 2. 4
    Explanation :
    R1 = 4n2
    R2 = 4(n-1)2
    R1-R2 = 28 = 2n-1
    n =4
  3.  Three Rabbits A, B, and C move in such a way that when A takes 7 steps, B takes 8 steps and C takes 9 steps. But 4 steps of A are equal to 5 steps of B and 6 steps of C. What is the ratio of their speeds?
    1. 28:40:54
    2. 42:40:36
    3. 35:32:30
    4. 30:32:35
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer – 3. 35:32:30
    Explanation :
    A: B: C = 7:8:9
    Size of step, 4A=5B=6C
    the ratio of speeds = 7/4:8/5:9/6
    35:32:30
  4. In the year 2013, in a company the ratio of employees in three different departments HR, MT and TA are 2:3:4 respectively. In the year 2014 in each department if ‘n’ number of employees left then the ratio becomes 3:5:7. In the year 2015 in each department 5 employees left then the ratio became 1:2:3. Then what is the total number of employees in the year 2014?
    1. 70
    2. 72
    3. 75
    4. 78
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 3. 75
    Explanation :
    In the year 2013 = 2x: 3x: 4x
    In the year 2014 = 3y:5y:7y
    3y-5/5y-5 = ½
    y = 5
    Employees in 2014 = 15, 25, 35
    Now 2x-n = 15
    3x-n =25
    x =10
    Employees in 2013 = 20, 30, 40
    No of left in 2014 = 3*5 = 15
  5. In a horse racing, there are three horses, A, B and C. The Payoffs at A is 3:7, at B, is 4:9, at C, is 5:11. Sharif bets Rs. 693 on a horse which would fetch maximum amount. Luckily his horse has won. Then what is the total amount won by him?
    1. Rs.990
    2. Rs.1001
    3. Rs.1008
    4. Rs.1011
    5. Rs.1018
    Answer & Explanation
    Answer – 3. Rs.1008
    Explanation :
    If he bets on horse A: 693*3/7 = 297
    If he bets on horse B: 693*4/9 = 308
    If he bets on horse C: 693*5/11 = 315
    So he bets on horse C and he wins 315
    Total = 693+315 = 1008
  6. Sujitha bought 108 Bangles. While carrying she slipped the bangles down. By this, some them were broken. What cannot be the ratio of broken and unbroken bangles?
    1. 1:2
    2. 4:3
    3. 7:5
    4. 7:11
    5. 13:5
    Answer & Explanation
    Answer – 2. 4:3
    Explanation :
    108 cannot be divided in the ratio of 4:3
  7. Four friends A, B, C, and D have some money among them, they decided to equate the money, so first A gave B what B had initially, now B gave C what C had initially. Again C gave D what D had initially and finally, D gave what A had now. Thus each of them had an equal sum of Rs.48. Then what amount does A have initially?
    1. 48
    2. 60
    3. 69
    4. 72
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 3. 69
    Explanation :
    A B C D
    A-B B+B C D
    A-B B+B-C C+C D
    A-B 2B-C 2C-D 2D
    2(A-B) 2B-C 2C-D 2D-(A-B)
    48 48 48 48
    2(A-B) =48
    A-B =24
    2D-(A-B) =48
    2D = 72 D =36
    2C-D = 48 C = 42
    2B-C = 48 B =45
    A-B = 24 A =69
  8. A,B,C, and D are four numbers if B is more than A, D is 10 more than B, C is 5 less than D, A is 10 less than C. Then ratio of A: B: C: D is?
    1. 1:2:3:4
    2. 1:2:4:5
    3. 1:3:4:1
    4. 1:2:2:1
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 5. Cannot be determined
    Explanation :
    From the above values of A, B, C and D cannot be determined
  9. A, B, C, and D are four friends living in a room. A bought some sweet and went to the room. He found no one is in the room. He then divided the sweets into four parts and ate one part. After that B came to the room they then divided the remaining sweets into four parts at one part each. After that C came to the room, now together they divided the remaining sweets into four parts and ate their parts. After that D came now together they divided the sweets into four parts and finished the sweets. D ate 6 sweets only. Then how many sweets does A eat?
    1. 142
    2. 144
    3. 146
    4. 150
    5. 156
    Answer & Explanation
    Answer – 1. 142
    Explanation :
    D = 3x/128 =6
    Total sweets = 256
    A = x/4+3x/16+3x/32+3x/128
    A = 142
  10. The cost of Coal block varies directly with the square of its weight. The Coal block is divided into three parts whose weights are in the ratio of 5:6:7. If the Coal block is divided into three equal parts by weight then there would be further loss of Rs.7200. Then what is the actual cost of Coal Block?
    1. 1166400
    2. 2332880
    3. 3888000
    4. 3960000
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer – 1. 1166400
    Explanation :
    Cost = (5x)2+(6x)2+(7x)2 = 110×2
    When weights equal = (6x)2+(6x)2+(6x)2 =108×2
    Loss = 7200 = 110×2-108×2=2×2
    x =60
    Actual cost = (6x+6x+6x)2
    (18*60)2 = 1166400
Comments