Aptitude Questions: Ratio & Proportion Set 3

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Ratio & Proportion , which is common for all the competitive  exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. The students in 3 classes are in the ratio 3:4:5.If 20 students added in each class, the ratio becomes 5:6:7.Find the total no of students in all the 3 classes now ?
    A.160
    B.170
    C.180
    D.200
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C.180
    Explanation :
    5x+6x+7x+ 18x = 180
    X=10
    Check 3x+4x+5x = 12x = 120
    120+60 = 180
  2. Two equal containers are filled with water and acid. The concentration of acid in each container is 20% and 30%. What is the ratio of water in both the containers respectively ?
    A.7:8
    B.8:7
    C.6:4
    D.3:2
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B.8:7
    Explanation :
    Acid : 20    30
    Water : 80  70 => 8:7
  3. A horse takes 8 steps for every 5 steps of a fox, but 6 steps of a fox are equal to the 3 steps of the horse. What is the ratio of the speed of horse to the fox ?
    A.16:5
    B.20:19
    C.18:23
    D.17:21
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B.16:5
    Explanation :
    6 step fox=3 step horse = 2:1
    16 step fox=8step horse=5 step fox
    16 step fox=5 step fox
    16:5
  4. The ratio of age of Krish  and her mother is 5:12 and difference of their ages is 21. What will be the ratio of their ages after 3 years ?
    A.7:15
    B.11:5
    C.13:7
    D.9:13
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D.6:13
    Explanation :
    12x-5x =>7x = 21
    X=21/7 =3
    Present ratio = 15:36
    After 3 years = 18:39 = 6:13
  5. A started a business with Rs.32,000 after 4 months B joins with the business by investing Rs.48,000.At the end of the year, in what ratio should share their profit ?
    A.8:7
    B.7:6
    C.5:7
    D.9:5
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A.1:1
    Explanation :
    32000*12 : 48,000*8 = 32*12 : 42*8
    384 : 384 = 1:1
  6. A working partner gets 25% as his commissions after his commissions paid  that is equal to Rs.7500, then what is the total profit ?
    A.Rs.32,000
    B.Rs.30,000
    C.Rs.37,500
    D.Rs.40,000
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C.Rs.37,500
    Explanation :
    X=total profit
    25/100*[x-7500] = 7500
    x-7500 = 7500*100/25 =30,000
    x = 37,500
  7. Equal quantities of 3 mixtures of milk and water are mixed in the ratio 1:3, 2:3 and 3:4.The ratio of water and milk in the new mixture is
    A.45:76
    B.151:269
    C.123:154
    D.145:245
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B.151:269
    Explanation :
    Milk = 1/4 : 2/5 :3/7
    = 35/140 :56/140 : 60/140
    Quantity of milk in new mix = 35+56+60 = 151
    Quantity of water in new mix = 140*3 = 420-151 = 269
    M:W = 151:269
  8. The speed of P, Q and R are in the ratio of 2:3:6, what is the ratio of time taken by each one of them for the same distance ?
    A.5:7:2
    B.3:2:4
    C.1:2:3
    D.3:2:1
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D.3:2:1
    Explanation :
    Speed = ½ : 1/3: 1/6
    = 3/6:2/6:1/6
    Time = 3:2:1
  9. The ratio of income of X and Y is 4:3. The sum of their expenditure is Rs.12,000 and the amount of savings is X is equal to the amount of expenditure of Y.What is the salary of  Y?
    A.9000
    B.7000
    C.12000
    D.15000
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A.9000
    Explanation :
    X’s saving = Expenditure of Y = S
    4x-S + S = 12000
    X = 3000
    3x =3*3000 =  9000
  10. When 7 is added to the numerator and denominator of the fraction, then the new ratio of numerator and denominator becomes 13:19, what is the original ratio ?
    A.11:13
    B.7:9
    C.4:7
    D.Can’t be determined
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D.Can’t be determined
    Explanation :
    X+7/y+7 = 13/19 x and y are different variable ,so original fraction cannot be determined

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.

Comments