Aptitude Questions: Ratio & Proportion Set 5

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Ratio & Proportion , which is common for all the competitive  exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. Divide Rs.2340 into three parts, such that first part be double that of second part and second part be 1/3 of the third part.Find the Third part amount?
    A.Rs.780
    B.Rs.1170
    C.Rs.750
    D.Rs.390
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B.Rs.1170
    Explanation :
    First: Second: Third = 2:1:3
    Third part = 3*2340/6 = 1170
  2. The ratio of income of A and B is 2:3. The sum of their expenditure is Rs.8000 and the amount of savings of A is equal to the amount of expenditure of B.What is the their ratio of  sum of income to their sum of savings?
    A.5:3
    B.3:2
    C.4:3
    D.3:1
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer -A.5:3
    Explanation :
    2I-E + E = 8000
    I = 4000
    Sum of their Income = 5*I = 5*4000 = 20,000
    Sum of their Savings = 20000-8000 = 12,000
    20000:12000 = 5:3
  3. There are 2 containers of equal capacity. The ratio of milk to water in the first container is 4:5 and in the second container is 3:7.If they are mixed up then the ratio of milk to water in the mixture will be
    A.17:63
    B.65:96
    C.34:75
    D.67:113
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D.67:113
    Explanation :
    4+5 = 9=> 40:50
    3+7 = 10=> 27:63
    40+27 : 50:63 = 67:113
  4. There are two numbers. When 25% of the first number is added to the second number, the resultant number is 1.5times th first number.What is the ratio of 1st number to the 2nd number ?
    A.3:5
    B.5:4
    C.4:5
    D.2:3
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C.4:5
    Explanation :
    A+25/100 + B = 1.5A
    A/4 + B = 15A/10
    10A+40B/40 =60A/40
    10A+40B = 60A
    50A = 40B
    A/B = 4/5
  5. A bag contains 10p,25p and Rs50p coins in the ratio of 5:2:1 respectively. If the total money in the bag is Rs.120.Find the number of 25p coins in that bag?
    A.160
    B.130
    C.110
    D.90
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A.160
    Explanation :
    10*5 : 25*2 : 50*1 = 50:50:50 = 1:1:1
    120/3 = Rs.40
    Rs. 1 = 4
    Rs.40 = 4*40 = 160 coins
  6. The ratio of Ganesh’s age and his mother’s age is 5:12.The difference of their ages is 21.The ratio of their ages after 4 years will be
    A.3:7
    B.6:11
    C.4:7
    D.19:40
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D.19:40
    Explanation :
    12x – 5x = 21
    7x = 21
    X = 3
    5:12 = 15:36
    After 4 years = 19:40
  7. The ratio of students of three classes is 2:3:4. If 12 students are increased in each classes then their ratio turns into 13:18:23. What was the total number of students in all the three classes originally ?
    A.250
    B.215
    C.225
    D.190
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C.225
    Explanation :
    50:75:100
    15 students increased
    65:90:115  => 13:18 :23
    Total no of students = 50+75+100 = 225
  8. Ravi and Govind have money in the ratio 5 : 12 and Govind and Kiran also have money in the same ratio 5 : 12. If Ravi has Rs. 500, Kiran has
    A.Rs.2500
    B.Rs.2880
    C.Rs.1850
    D.Rs.3100
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B.Rs.2880
    Explanation :
    Ravi : Kiran = 5/12* 5/12 = 25/144
    Kiran  = 144*500/25 = 2880
  9. A town with a population of 1000 has provision for 30days, after 10 days 600 more men added, how long will the food last at the same rate ?
    A.12 days
    B.14 ½ days
    C.12 ½ days
    D.15 days
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C.12 ½ days
    Explanation :
    1000*20/1600 = 12 1/2 days
  10. A man spends Rs.2480 to buy lunch box Rs.120 each and bottles at Rs.80 each,What will be the ratio of maximum number of bottles to lunch box are bought ?
    A.13:12
    B.11:13
    C.9:12
    D.7:10
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A.13:12
    Explanation :
    Check the ans using option
    13*80+ 12*120 = 1040+1440 = 2480

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.

Comments