Aptitude Questions: Ratio & Proportion Set 8

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Ratio & Proportion , which is common for all the competitive  exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

Questions Penned by Yogit

  1. A company reduces his employee in the ratio 14 : 12 and increases their wages in the ratio 16:18, Determine whether the bill of wages increases or not and in what ratio.
    a) Decreases, 28: 27
    b) Increases, 27:28
    c) Decreases, 29:28
    d) Increases, 28:29
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) Decreases, 28: 27
    Explanation :
    Let initial employee be 14a and final employee be 12a similarly initial wage is 16b and final wage be 18b
    Total initial wage = 14a * 16b = 224ab, total final wage = 12a* 18b = 216ab
    So clearly wages decreases and ratio = 224ab: 216ab = 28:27
  2. A bucket contains liquid A and B in the ratio 4:5. 36 litre of the mixture is taken out and filled with 36 litre of B. Now the ratio changes to 2:5. Find the quantity of liquid B initially.
    a) 55ltr
    b) 56ltr
    c) 57ltr
    d) 58ltr
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 56ltr
    Explanation :
    Let A  = 4x and B = 5x
    Now, A = 4x – 36*4/9 and B = 5x – 36*5/9 + 36 Now, ratio between A and B = 2:5
    X = 11.2 now B = 11.2*5 = 56
  3. Two numbers are in the ratio of 5:6 and if 4 is added to the first number and 4 is subtracted from the second number then the ratio becomes 3:2. Find the difference between two numbers.
    a) 2.5
    b) 3.5
    c) 4.5
    d) 6.5
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) 2.5
    Explanation :
    (5x + 4)/ (6x -4) = 3/2
  4. The income of riya and priya are in the ratio of 4:5 and their expenditure is in the ratio of 2:3. If each of them saves 2000, then find their income.
    a) 4000, 6000
    b) 4000, 5000
    c) 5000, 4000
    d) 5000, 6000
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 4000, 5000
    Explanation :
    4x – 2y = 2000 and 5x – 3y = 2000.
    X = 1000, so income = 4000 and 5000
  5. A 50 litre of mixture contains milk and water in the ratio 2:3. How much milk must be added to the mixture so that it contains milk and water in the proportion of 3:2.
    a) 20
    b) 25
    c) 30
    d) 35
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 25
    Explanation :
    (20 + x)/30 = 3/2
  6. Two alloys contain platinum and gold in the ratio of 1:2 and 1:3 respectively. A third alloy C is formed by mixing alloys one and alloy two in the ratio of 3:4. Find the percentage of gold in the mixture
    a) 79.2/7%
    b) 71.2/7%
    c) 73.2/7%
    d) 71.3/7%
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) 71.3/7%
    Explanation :
    Platinum = 1/3 and 1/4
    gold = 2/3 and 3/4
    Alloy one and two are mixed in the ratio of 3:4, so ratio of platinum and gold in final ratio – 2:5
    So gold % = (5/7)*100
  7. The sum of three numbers is 980. If the ratio between first and second number is 3:4 and that of second and third is 3:7. Find the difference between first and last number.
    a) 380
    b) 360
    c) 340
    d) 400
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) 380
    Explanation :
    ratio between three numbers – 9:12:28
    49x = 980, x = 20 difference between number = 19*20 = 380
  8. The ratio between number of girls and boys in a school is 5: 6. If 40 percent of the boys and 20 percent of the girls are scholarship holders, what percentage of the students does not get scholarship?
    a) 68%
    b) 69%
    c) 71%
    d) 80%
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 69%
    Explanation :
    Girls = 5x and boys = 6x
    Girls that don’t get scholarship = 5x * 80/100 = 4x and boys that don’t get scholarship = 6x * 60/100 = 3.6x
    Percent students that didn’t get scholarship = (7.6x/11x)*100 = 69 (approx.)
  9. A bag contains 25p coins, 50p coins and 1 rupee coins whose values are in the ratio of 8:4:2. The total values of coins are 840. Then find the total amount in rupees.
    a) 220
    b) 240
    c) 260
    d) 280
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) 280
    Explanation :
    Value is given in the ratio 8:4:2.
    (8x/0.25) + (4x/0.5) + (2x/1) = 840.
    X = 20. Total amount = 14*20 = 280
  10. An amount is to be divided between A, B and C in the ratio 2:3:5 respectively. If C gives 200 of his share to B the ratio among A, B and C becomes 3:5:4. What is the total sum?
    a) 5000
    b) 6000
    c) 7000
    d) 8000
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 6000
    Explanation :
    s2x, 3x + 200, 5x – 200
    2x/(3x + 200) = 3/5, we will get x = 600, so total amount = 10*600 = 6000
Comments