Aptitude Questions – Simple Interest Set 15

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quants Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Simple Interest, which is common for all the IBPS, SBI, RBI, IPPB, LIC, SSC exams and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. Cost of a Mobile Rs.8000. Sudha bought Mobile in EMI. She paid a Down payment of Rs. 2000 and paid rest in 6 equal installments of Rs.1020 for next 6 months. Then what is the SI rate charged?
    1. 6.5%
    2. 6.95%
    3. 10.5%
    4. 12.5%
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer – 2. 6.95%
    Explanation :
    Balance to be paid in installments = 8000-2000 = 6000
    (6000+6000*r*3/12*100) = 1020*6+1020r/12*100(1+2+3+4+5)
    r = 6.95%
  2. Ajay lent Rs.8800 to be divided between his two sons aged 11 years and 13 years such that both of them would get an equal amount when lent at the rate of 10% SI when they attain 18 years of age. What is the share of elder in Rs.8800?
    1. 4125
    2. 4325
    3. 4475
    4. 4675
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer – 4. 4675
    Explanation :
    x+x*7*10/100 = (8800-x)+(8800- x)*5*10/100
    x = 4125
    elder = 8800-4125 = 4675
  3. SBI lent Rs. 10,000 to Deepak @7% SI for 10 years. Meanwhile, the government implemented a scheme due to which interest rate reduced by 2%. By this Deepak paid Rs.16,000 in total. Then after how many years after Deepak took the loan, the government introduced the scheme?
    1. 3 Years
    2. 4 Years
    3. 5 years
    4. 6 years
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 3. 5 years
    Explanation :
    6000 = 10000(7*x+5*(10-x))/100
    x = 5
  4. What amount would Rs.2560 fetch if it is lent at 8% SI for 15 years?
    1. Rs.3072
    2. Rs.4632
    3. Rs.5072
    4. Rs.5632
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer – 4. Rs.5632
    Explanation :
    SI = 2560*8*15/100
    3072
    Amount = 2560+3072 = 5632
  5. Veena has to pay Rs. 2460 to Sita, 5 Months later at 6% SI per annum, and Gita has to pay Sita same amount at 7.5% SI per annum after certain months. If both took the same amount of loan from Sita then Gita paid loan after how many months?
    1. 3 Months
    2. 4 Months
    3. 6 Months
    4. 12 Months
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 2. 4 Months
    Explanation :
    2460= p+p*6*5/12*100
    p = 2400
    Now Gita
    2460 = 2400+2400*7.5*x/12*100
    x = 4
  6. Amit lent a part of Rs. 15900 to Raju at 6% SI. Rest to Anil at 5% SI. After 4 years he got an amount of Rs 19376 in total. Then what is the amount paid by Anil in total?
    1.Rs. 9176
    2.Rs. 9847
    3.Rs. 10200
    4.Rs. 11200
    5.None
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Rs. 10200Explanation :
    3476 = x*6*4/100 + (15900-x)*5*4/100
    x =7400
    Anil = 8500+8500*4*5/100 = 10200
  7. A man invests Rs. 124000 for 9 years at 5% SI. Income tax at the rate of 19% is deducted from interest earned at the end of every year. Find the amount at the end of the 9th year?
    1.Rs. 169198
    2.RS. 169918
    3.Rs. 196918
    4.Rs. 199698
    5.None
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Rs. 169198
    Explanation :
    for one year = 124000*5/100 = 6200
    income tax = 6200*81/100 = 5022
    for 9 years = 45198
    Amount = 124000+45198 = 169198
  8. Nitin invested an amount of Rs. 24000 at the 4% SI per annum, and another amount at 10% SI per annum. The total interest earned at the end of one year will be same as interest earned when the total amount invested at 6% SI per annum. Find the total amount invested?
    1.Rs.12000
    2.Rs.24000
    3.Rs.30000
    4.Rs.36000
    5.None
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Rs.36000
    Explanation :
    24000*4/100 = 960
    x*10/100 = 0.1x
    960+0.1x = (24000+x)*6/100
    x =12000
    Total = 24,000+12,000 = 36,000
  9. A sum of money becomes Rs.1815 at 7% SI after 3 years. Same sum of money becomes Rs. 2235 at same interest after 7 years.
    1.Rs.1200
    2.Rs.1500
    3.Rs.1800
    4.Rs.2000
    5.None
    Answer & Explanation
    Answer –2.Rs.1500
    Explanation :
    2235-1815 = p/100(7*7-7*3)
    p = 1500
  10. Pratap lent Rs.21600 to be divided between his two sons who aged 9 years and 11 years such that both of them would get an equal amount at certain age when lent at rate of 10% SI per anuum. If their investments are in the ratio of 51:57 respectively.Then at what age both received same amount?
    1.15 Years
    2.16 years
    3.18 years
    4.21 years
    5.Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer –3.18 years
    Explanation :
    x+y = 21600
    x/y = 51/57
    x = 10200 y = 11400
    10200+10200*10*(x-9)/100 = 11400+11400*10*(x-11)/100
    x = 18
error: Alert: Content is protected !!