Cylone Gaja - Pray for Tamilnadu Delta regions to recover

Aptitude Questions: Simplification Set 27

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Simplification. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

What should come in place of question mark (?) in the following questions: –

  1. (78125)1.3× (15625)1.25÷ (125)2 = 5?
    A.8.6
    B.6.5
    C.10.6
    D.12
    E.15
    Answer & Explanation
    Answer – C.10.6
    Explanation :
    7*1.3 * 5 6*1.25 ÷ 53*2  = 5?
    9.1+7.5-6 = 5 10.6
  2. 77.55 ÷ 0.03 + 70.2 ÷ 0.9 – 506.25 ÷0.75 = ?
    A.1966
    B.1950
    C.1988
    D.1945
    E.1997
    Answer & Explanation
    Answer – C.1988
    Explanation :
    7755/3 = 2585
    702/9 = 78
    506.25/0.75 = 675
    2585+78 – 675 = 1988
  3. (1276/44) ÷ (23/805) * (1275/510) = ?
    A.2500
    B.2835.7
    C.2537.5
    D.2800
    E.2450
    Answer & Explanation
    Answer –
    Explanation :
    29 * 35 * 2.5 = 2537.5
  4. √7580 * √1325 ÷ √665 – √6395 = ?
    A.34
    B.41
    C.53
    D.60
    E.67
    Answer & Explanation
    Answer – B. 41
    Explanation :
    √7580 = 87 ; √1325= 36; √665 = 26 ; √6395 = 80
    87 *1.4 = 121.8 – 80 = 41.8
  5. 79.008% of 799.998 + 42.99% of 499.999 – 53.93% of 699.92 = ?
    A.459
    B.445
    C.456
    D.496
    E.469
    Answer & Explanation
    Answer –
    Explanation :
    79 * 800/100 + 43 * 500 / 100 – 54*700/100
    632 + 215 – 378 = 469
  6. √7876 x √1532 ÷ √889= ?
    A.136
    B.128
    C.116
    D.112
    E.105
    Answer & Explanation
    Answer – C.116
    Explanation :
    √7876 ≈ 89; √1532 ≈ 39; √889 ≈ 30
    89 x 39 ÷ 30
  7. 429.989 ÷ 19.998 + 37.997 – 49.0023 =?
    A.9.5
    B.12.75
    C.15.5
    D.18.25
    E.22.55
    Answer & Explanation
    Answer – A.9.5
    Explanation :
    430/20+ 38 – 50 = 9.5
  8. 21333.759 + 129.097 * 229.679 – 49928.915= ?
    A.1529
    B.1530
    C.1295
    D.1305
    E.1925
    Answer & Explanation
    Answer – D.1305
    Explanation :
    21334+130*230 – 49929
    21334 + 29900 – 49929 = 1305
  9. 19789.856 + 296.756 – 97.89 – X = 4965 ÷ 824 * 2939.572
    A.2350
    B.2400
    C.2530
    D.2553
    E.2535
    Answer & Explanation
    Answer – A.2350
    Explanation :
    19790 + 297 – 98 – X = 6 * 2940
    X= 2349 
  10. (63.83)2+ (56.96)2– (77.81)2= ?
    A.1150
    B.1260
    C.1340
    D.1450
    E.1580
    Answer & Explanation
    Answer – B.1260
    Explanation :
    (63.83)2 = 4096
    (56.96)2 = 3249; (77.81)2 = 6084;
    4096+3249 – 6084 = 1261
Comments