Cylone Gaja - Pray for Tamilnadu Delta regions to recover

Aptitude Questions – Simplification Set 33

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Simplification. We have included Some questions based on latest pattern !!!

  1. √3840.56 × [(501.01)2 / 250] × 0.987 = ? *1000
    A.56
    B.76
    C.43
    D.51
    E.62
    Answer & Explanation
    Answer – E.62
    Explanation :
    62*1000*1 = 62000
    ? = 62
  2. 1/[2 + (1/(4+(1/(5 – 1/3))))] = ?
    A.131/57
    B.47/121
    C.117/39
    D.59/132
    E.110/59
    Answer & Explanation
    Answer – D.59/132
    Explanation :
    1/[2 + (1/(4+(1/(5 – 1/3))))] = 1/[2+(1/(4+(3/14)))] = 1/[2+(14/59)] =1/[118+14/59] =1/(132/59)
    =59/132
  3. 11111.10 ÷ 989.88×88.88÷0.798 = ?
    A.1010
    B.1000
    C.1100
    D.1001
    E.1011
    Answer & Explanation
    Answer – C.1100
    Explanation :
    10000 ÷ 1000 = 10
    88÷0.8 = 110
    10*110 = 1100
  4. 3√ 0.000001728 = ?
    A.0.012
    B.0.12
    C.0.014
    D.0.0012
    E.0.016
    Answer & Explanation
    Answer – A.0.012
    Explanation :
    0.012*0.012*0.012 = 0.000001728
  5. 1(2/3) + 2(4/9)  – 3(7/15) =  ?
    A.0.64
    B.0.55
    C.0.72
    D.0.58
    E.0.46
    Answer & Explanation
    Answer – A.0.64
    Explanation :
    5/3 +22/9 – 52/15 = 75 +110-156/45 = 29/45
  6. √ 3/7 × 1124 – ? = 21
    A.15
    B.3
    C.9
    D.7
    E.11
    Answer & Explanation
    Answer – C.9
    Explanation :
    0.4 *1124 = 449.6 = 450
    450-9 = 441
    441 = 21*21
  7. If a – b = 7 and a2 + b2 = 53, find the value of ab.
    A.5
    B.3
    C.0.5
    D.1
    E.2
    Answer & Explanation
    Answer – E.2
    Explanation :
    2ab = (a2 + b2) – (a – b)2
    2ab = 53-49 =4
    ab =4/2 = 2
  8. 45% of 870 + 67% of 1250 – 21% of 540 = ?
    A.1087
    B.1115
    C.1439
    D.1560
    E.1239
    Answer & Explanation
    Answer – B.1115
    Explanation :
    391+837-113 =1115
  9. 17 × 756 ÷ √2916 = ? +540
    A.312
    B.-223
    C.-302
    D.-217
    E.-421
    Answer & Explanation
    Answer – C.-302
    Explanation :
    17*756÷54 = ? +540
    17*14 = ? +540
    238 = ? + 540
    ? =238-540 = -302
  10. √[16+(1/21)] ÷ √[16+(21/84)] × 702/27 = ?
    A.26
    B.32
    C.43
    D.17
    E.31
    Answer & Explanation
    Answer – A.26
    Explanation :
    = √(337/21 )÷ √(1365/84) × 26
    = 16÷16 ×26 = 26
Comments