Aptitude Questions – Time And Work Set 17

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time and Work, which is common for IBPS, SBI, RBI, IPPB, SSC, LIC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Time And Work

  1. A and B together can complete a job in 16 days. Both B and C, working alone can finish the same job in 12 days, A and B commence work on the job, and work for 4 days, where upon A leaves, B continues for 2 more days, and then he leaves too, C now starts working, and finishes the job. How many days will C require?
    1) 5 days
    2) 8 days
    3) 3 days
    4) 7 days
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –4) 7 dayss
    Explanation :
    Time and work set 17 Q1
  2. A labourer was appointed by a contractor on the condition he would be paid Rs 150 for each day of his work but would be, fined a the rate of Rs 30 per day for his absent. After 20 days, the contractor paid the laborer’s2820. The number of days the labourer absented from work days:
    1) 13 days
    2) 10 days
    3) 5 days
    4) 12 days
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –2) 10 days
    Explanation :
    Let required number of days =x days
    So, 150x-(20-x)30=2820
    x=19 days
  3. A can do a piece of work in 120 days and B can do it in 150 days. They work together for 20 days. Then A leaves and B continues the work. 12 days after that, C joins the work and the work is completed in 48 more days. In how many days C can do it alone?
    1) 225
    2) 220
    3) 230
    4) 240
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –5) None of these
    Explanation :
    Time and work set 17 Q3
  4. A builder decided to build a farmhouse in 40 days. He employed 100 men in beginning and 100 more after 35 days and completed the work on time. If no additional men would have been employed, then find the delay.
    1) 5 days
    2) 6 days
    3) 8 days
    4) 10 days
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –1) 5 days
    Explanation :
    Time and work set 17 Q4
  5. Ramesh can finish a job in 20 days. He worked for 10 days alone and completed the remaining job working with Dinesh, in 2 days. How many days would both Dinesh and Ramesh together take to complete the entire job?
    1) 4
    2) 5
    3) 10
    4) 12
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –1) 4
    Explanation :
    Ramesh alone finished 1/2 of the work in 10 days.
    Remaining 1/2 was finished by Ramesh and Dinesh together in 2 days.
    Therefore, they both together can finish the complete job in 4 days.
  6. A and B working together, can do a piece of work in 4 1/2 hours. B and C working together can do it in 3 hours. C and A working together can do it in 2 1/4 hours. All of them begin the work at the same time. Find how much time they will take to finish the piece of work?
    1) 3 hours
    2) 2 hours
    3) 2.5 hours
    4) 1 hours
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –2) 2 hours
    Explanation :
    Time and work set 17 Q6
  7. Ram decided to plough a farmland in 50 days. He employed 50 men in the beginning and 50 more after 35 days and completed the construction in stipulated time. If he had not employed the additional men, how many days behind schedule would it have been finished?
    1) 5 days
    2) 6 days
    3) 8 days
    4) 10 days
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –1) 5 days
    Explanation :
    Given that, 50 men employed for 35 days and 50 more men employed for 15 days so that the work could be finished in 50 days.
    Thus, the total work=50*35+(50+50)15=3250
    Suppose, it takes x days to the finish the whole work, if additional men were not employed.
    So, we have an equation here.
    50*x=3250
    x=65 days
    Therefore, it takes 15 days more than stipulated time.
  8. The work done by a woman in 8 hours is equal to the work done by a man in 6 hours and by a boy in 12 hours. If working 6 hours per day 9 men can complete a work in 6 days then in how many days can 12 men, 12 women and 12 boys together finish the same work working 8 hours per day?
    1) 1 1/2days
    2) 3 2/3days
    3) 3 days
    4) 1 1/2days
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –4) 1 1/2days
    Explanation :
    Time and work set 17 Q8
  9. A and B can do a piece of work in 10 days, B and C in 15 days and C and A in 20 days. They all work at it for 6 days, and then A leaves, and B and C go on together for 4 days more. If B then leaves, how long will C take to complete the work?
    1) 20 days
    2) 25 days
    3) 10 days
    4) 15 days
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –3) 10 days
    Explanation :
    Time and work set 17 Q9
  10. Amit and Sujit together can complete an assignment of Data entry in 5 days. Sujit’s speed is 80% of Amit’s speed and the total key depressions in the assignment are 5,76,000. What is Amit’s speed in key depressions per hour if they work for 4 hours a day?
    1) 14800
    2) 16400
    3) 16000
    4) 17200
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –3) 16000
    Explanation :
    Time and work set 17 Q10
Comments