Banking Awareness Quiz: Payment Banks

Hello Aspirants,
Welcome to Banking Awareness Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important questions which are common for all the bank exams and other competitive exams.

Click here to read the complete details of Payment banks

  1. Which of the below facility cannot be provided by Payment Banks?
    1. ATM Card
    2. Debit Card
    3. Net banking
    4. Mobile banking
    5. Credit Card
    Answer
    Answer – 5.Credit Card
  2. Aapka Bank Aapke Dwar is a tagline of __________.
    1. Airtel Payments Bank Limited
    2. India Post Payments Bank Limited
    3. Paytm Payments Bank Limited
    4. Fino Payments Bank Limited
    5. Vodafone M-Pesa
    Answer
    Answer – 2. India Post Payments Bank Limited
  3. New Delhi is the headquarters of which of the below Payment banks?
    1. Airtel Payments Bank Limited
    2. India Post Payment Bank
    3. Paytm Payments Bank Limited
    4. Vodafone M-Pesa
    5. Reliance Industries
    Answer
    Answer – 1. Airtel Payments Bank Limited & 2. India Post Payment Bank
  4. The RBI will consider grant full licenses for payment banks under which section of the Banking Regulation Act, 1949?
    1. Section 19
    2. Section 20
    3. Section 21
    4. Section 22
    5. Section 23
    Answer
    Answer – 4. Section 22
  5. Where is the headquarters of Paytm Payments Bank Limited?
    1. Noida
    2. New Delhi
    3. Haryana
    4. Lucknow
    5. Varanasi
    Answer
    Answer – 5. Noida, U.P
  6. Which of the below entity has surrendered its “in-principle” license which is given by RBI to launch its Payment Bank?
    1. National Securities Depository
    2. Aditya Birla Nuvo
    3. Tech Mahendra
    4. Vodafone M-Pesa
    5. Reliance Industries
    Answer
    Answer – 3. Tech Mahendra
  7. Payment banks cannot issue financial products such as mutual funds and insurance but they can issue loans to their customers. Is it True or False?
    Answer
    Answer – False
  8. Headquarters of Fino Payments Bank Limited is __________.
    1. Kochi
    2. New Delhi
    3. Bangalore
    4. Mangalore
    5. Mumbai
    Answer
    Answer – 5. Mumbai , Maharashtra
  9. FDI of ____% is allowed for payment banks.
    1.66%
    2.25%
    3.74%
    4.52%
    5.71%
    Answer
    Answer – 3. 74%
  10. How much of minimum capital requirement needs to hold initially for payment bank?
    1. 10 crore
    2. 25 crore
    3. 50 crore
    4. 100 crore
    5. 125 crore
    Answer
    Answer – 100 crore
Comments