Reasoning Questions: Blood Relation Set 8

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com.Here we are creating Best question samples from Blood Relation with explanation, which is common for all the IBPS,SBI ,LIC ADO,SSC CGL and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yohit

  1. A introduced B as the son of the son of the father of her uncle. How is A related to B.
    a) Brother
    b) sister
    c) aunt
    d) sister-in-law
    Answer & Solution
    Answer – b) sister
    Solution:  U is uncle, B-f is father of B and F is father of uncle and B-fBlood Relation
  2. Rakesh introduced priya as the sister of the father of my mother’s son . How is priya related to rakesh ?
    a) Aunt
    b) sister
    c) sister-in-law
    d) wife
    Answer & Solution
    Answer – a) Aunt
    Solution:Bllod Relation
  3. (Q3 – Q6) In a family of 6 members P,Q,R,S,T and U, there are two married couples. P and U are married to each other. P and U have 2 children T and Q. Q a male is married to R and has one daughter S.
    How is R related to P.
    a) daughter
    b) sister
    c) daughter in law
    d) son
    Answer & Solution
    Answer – c) daughter in law
    Solution: In square box- male members. In circle – female members. Open letters – sex undeterminedBlood Relation
  4.  What is the relation between T and R.
    a) T is the brother in law of R
    b) T is the sister in law of R
    c) Either a or b
    d) Cannot be determined
    Answer
    Answer – c) Either a or b
  5. How is S related to T.
    a) Nephew
    b) Neice
    c) daughter
    d) none of these
    Answer
    Answer – b) NeiceSolution:
  6. If P is a male, then how U is related to R.
    a) Mother in law
    b) father in law
    c) Father
    d) Sister in law
    Answer
    Answer – a) Mother in law
  7. (Q7 – Q10)Read the following infromation and answer the following questions
    A + B means ‘A is the father of B’
    A- B means ‘A is the husband of B’
    A*B means ‘A is the sister of B’
    A%B means ‘A is the brother of B’
    A@B means ‘A is the mother of B’
    What is the relation of A with D in ‘A+B*C-D’?
    a) Father
    b) Father in law
    c) mother in law
    d) none of these
    Answer & Solution
    Answer – b) Father in law
    Solution:Blood Relation
  8. What is the relation of C with B in ‘A-B*P@C’.
    A) Son
    b) daughter
    c) niece
    d) nephew
    e) can’t be determined
    Answer & Solution
    Answer – e) can’t be determined
    Solution:C may be male or female.Blood relation
  9. What should be placed in place of question mark in ‘A * D? P – R ‘so that R becomes daughter in law of D.
    a) @
    b) +
    c) –
    d) $
    e) Both @ and +
    Answer & Solution
    Answer – e) Both @ and +
    Solution:  D will be female if @ is put and D will be male if + is put in place of question mark.Blood Relation
  10. How many male members are there in the expression P + Q – R * S @ T.
    a) one
    b) two
    c) three
    d) four
    Answer & Solution
    Answer – b) two
    Solution:P and Q are malesBlood Relation

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.