RIP Sankar - Sankar IAS Academy

Computer Aptitude Questions Set – 2

Hello Aspirants.

Welcome to Online Computer Aptitude Quiz Section based on New Pattern in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz based on Number System conversion for SBI/IBPS Exams.

  1. If ∆ represents ‘0’ and ○ represents ‘1’. What will be the one’s complement of  ∆○∆∆○○? 
    1.101100
    2.010011
    3.100110
    4.001100
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.101100
    Explanation :
    ∆○∆∆○○ => 010011
    010011 1’s complement is 101100
  2. AND gaterepresents which of the following logic gate ?
    1.AND
    2.OR
    3.NOT
    4.NOR
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.AND
    Explanation :
    AND Gate is a Boolean operator which gives the value one if and only if all the operands are one, and otherwise has a value of zero.
  3. Which Boolean operator will operate with only one variable ?
    1.NOT
    2.NAND
    3.NOR
    4.Exclusive NOR
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.NOT
    Explanation :
    NOT is a Boolean operator with only one variable that has the value one when the variable is zero and vice versa.
  4. represent ________________
    1.AND Gate
    2.OR Gate
    3.NOT Gate
    4.NOR Gate
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.OR Gate
    Explanation :
    A Logic OR Gate or Inclusive-OR gate is a type of digital logic gate that has an output which is normally at logic level “0” and only goes “HIGH” to a logic level “1”
  5. Triangle represents ∆ (0) and circle represents o (1). If triangle appears in unit’s place then its value is 1. If it appears in 10’s place its value is doubled to 2 like that it continues. Using the given terminology answer the following questions. For example: 
    How will you represent ‘102’ in this code language?
    1.oo∆∆ooo
    2.oo∆∆o∆∆
    3.∆o∆oo∆o
    4.oo∆∆oo∆
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.oo∆∆oo∆
    Explanation :

    1286432168421
    1100110
  6. The code ∆∆o∆o∆∆ represents
    1.26
    2.12
    3.20
    4.16
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.20
    Explanation :
    ∆∆o∆o∆∆ => 0010100
    16+0+4+0+0=20
  7. Hexadecimal is a positional numeral system with a radix
    1.8
    2.2
    3.10
    4.16
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.16
    Explanation :
    In mathematics and computing, hexadecimal (also base 16, or hex) is a positional numeral system with a radix, or base, of 16. It uses sixteen distinct symbols, most often the symbols 0–9 to represent values zero to nine, and A, B, C, D, E, F (or alternatively a, b, c, d, e, f) to represent values ten to fifteen.
  8. Which among the following is an appropriate Octal conversion for  10101001 ?
    1.125
    2.152
    3.251
    4.521
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.251
    Explanation :
    010 = 2
    101  = 5
    001 =1
    10101001 = 251
  9. If P and Q are the inputs, then output X = P+Q is the output of
    1.NOR
    2.NAND
    3.AND
    4.OR
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.OR
    Explanation :
    A =1, B= 0
    Then y =1+0 = 1
  10. If A and B are the inputs, then output Y = A.B is the output of which logical operator ?
    1.NOT
    2.NAND
    3.NOR
    4.AND
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.AND
    Explanation :
    A =1, B= 0
    Then y =1.0 = 0
Comments