Computer Questions Set – 197

Hello Aspirants. Welcome to Online Computer Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important topics in computer awareness, which is common for all the competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in many bank exams !!!

  1. Software required to run the hardware is known as _______
    A. Task Manager
    B. Task Bar
    C. Program Manager
    D. Device Driver
    E. None of these
    Answer
    Ans – D. Device Driver
  2. A system call is a method by which a program makes a request to the _______
    A. Input Management
    B. Output Management
    C. Interrupt processing
    D. Operating system
    E. None of these
    Answer
    Ans – D. Operating system
  3. Shell is the exclusive feature of _______
    A. UNIX
    B. DOS
    C. System software
    D. Application software
    E. None of these
    Answer
    Ans – A. UNIX
  4. An assembler is ______
    A. Programming language dependent.
    B. Syntax dependent.
    C. Machine dependent.
    D. Data dependent
    E. None of these
    Answer
    Ans – C. Machine dependent.
  5. The________is a program-planning tool that allows the programmers to plan program logic by writing program instructions in an ordinary language
    A. Flowchart
    B. Pseudocode
    C. Program
    D. Looping
    E. None of these
    Answer
    Ans – B. Pseudocode
  6. Which logic is used to select the proper path out of two or more alternative paths in the program logic?
    A. Looping logic
    B. Sequence logic
    C. Iteration logic
    D. Selection logic
    E. None of these
    Answer
    Ans – D. Selection logic
  7. An error in software or hardware is called a bug. What is the alternative computer jargon for it?
    A. Leech
    B. Squid
    C. Slug
    D. Glitch
    E. None of these
    Answer
    Ans – D. Glitch
  8. ________ is computer software designed to operate the computer hardware and to provide platform for running application software
    A. Application software
    B. System software
    C. Software
    D. Operating system
    E. None of these
    Answer
    Ans – B. System software
  9. The _______ is the amount of data that a storage device can move from the storage medium to the Computer per second
    A. data migration rate
    B. data digitizing rate
    C. data transfer rate
    D. data access rate
    E. None of these
    Answer
    Ans – C. data transfer rate
  10. A program design tool in which standard graphical symbols are used to represent the logical flow of data is called as a _______
    A. Flowchart
    B. Pseudocode
    C. Algorithm
    D. Structured Chart
    E. None of these
    Answer
    Ans – A. Flowchart