Contextual usage of words (New pattern) – Set 3

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON SOME NEW PATTERNS which have been asked in many banking exams recently.

Directions : For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer.

  1. Frozen: become or cause to become blocked, covered, or rigid with ice.
    1) solidify
    2) full
    3) deserted
    4) wrestle
    5) destitute
    Answer & Explanation
    Answer : 1
    Explanation
    Frozen – (of water) turned into ice, or (of food) preserved by freezing.
  2. Persisting: continue in an opinion or course of action in spite of difficulty or opposition.
    1) persevere
    2) barren
    3) predictable
    4) depression
    5) steal
    Answer & Explanation
    Answer : 1
    Explanation
    Persisting : If an unpleasant feeling or situation persists, it continues to exist.
  3. Intensify : become or make more intense.
    1) reckonable
    2) escalate
    3) estimable
    4) clatter
    5) deflated
    Answer & Explanation
    Answer : 2
    Explanation
    Intensify – to become greater, more serious, or more extreme, or to make something do this.
  4. Revenue: income, especially when of an organization and of a substantial nature.
    1) foreseeable
    2) income
    3) destitute
    4) expurgate
    5) computable
    Answer & Explanation
    Answer : 2
    Explanation
    Revenue: the income that a government or company receives regularly.
  5. Impose: force (an unwelcome decision or ruling) on someone.
    1) foist
    2) devoid
    3) dingy
    4) evacuated
    5) accountable
    Answer & Explanation
    Answer : 1
    Explanation
    Impose – to officially force a rule, tax, punishment, etc. to be obeyed or received.
  6. Obsolete: no longer in use or no longer useful.
    1) outdated
    2) privilege
    3) disassemble
    4) cynical
    5) exhibitionist
    Answer & Explanation
    Answer : 1
    Explanation
    Obsolete – no longer produced or used; out of date.
  7. Tedious : tiresome because of length or dullness.
    1) acquit
    2) ascetic
    3) monotonous
    4) character
    5) separate
    Answer & Explanation
    Answer : 3
    Explanation
    Tedious : too long, slow, or dull; tiresome or monotonous.
  8. Inclusive: including all the services or items normally expected or required.
    1) ascertainable
    2) overall
    3) exhausted
    4) vacated
    5) measurable
    Answer & Explanation
    Answer : 2
    Explanation
    Inclusive – An inclusive price or amount includes everything.
  9. Reckon: establish by calculation.
    1) penniless
    2) crowd
    3) calculate
    4) vacuous
    5) calculable
    Answer & Explanation
    Answer : 3
    Explanation
    Reckon – to think or believe.
  10. Nascent : (especially of a process or organization) just coming into existence and beginning to display signs of future potential.
    1) illustrate
    2) obtain
    3) begin
    4) objurgate
    5) censure
    Answer & Explanation
    Answer : 3
    Explanation
    Nascent – only recently formed or started, but likely to grow larger quickly.