Contextual usage of words (New pattern) – Set 4

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON SOME NEW PATTERNS which have been asked in many banking exams recently.

Directions : For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer.

  1. Inundation – to cover with excess of water
    1. soaked
    2. wallowing
    3. deluge
    4. overwhelm
    5. engulf
    Answer & Explanation
    Answer : 3
    Explanation
    Inundation – flooding,excess of outpouring
  2. Slander – make false and damaging statements about someone
    1. backstabbing
    2. soliloquy
    3. misrepresent
    4. calumny
    5. hardline
    Answer & Explanation
    Answer : 4
    Explanation
    Slander – the action or crime of making a false spoken statement damaging to a person’s reputation.
  3. Improvident – quality of being prone to rashness and recklessness
    1. bigoted
    2. prodigal
    3. frugal
    4. parsimonious
    5. imprudent
    Answer & Explanation
    Answer : 5
    Explanation
    Improvident – not having or showing foresight; spendthrift or thoughtless.
  4. Fastidious – overly concerned about tidiness and cleanliness
    1. rigorous
    2. extant
    3. finicky
    4. painstaking
    5. detailed
    Answer & Explanation
    Answer : 3
    Explanation
    Fastidious – very concerned about matters of cleanliness.
  5. Pristine – (of a place) untouched or unused and not polluted by anyone
    1. innate
    2. buttonhole
    3. corsage
    4. serene
    5. lively
    Answer & Explanation
    Answer : 1
    Explanation
    Pristine – in its original condition; unspoilt.
  6. Foxy – someone who cannot be trusted
    1. senile
    2. sagacious
    3. canny
    4. deceitful
    5. pungent
    Answer & Explanation
    Answer : 4
    Explanation
    Foxy – cunning, deceiving or misleading others.
  7. Morsel – a small piece or amount of food; a mouthful.
    1. slice
    2. nibble
    3. stray
    4. slick
    5. terse
    Answer & Explanation
    Answer : 2
    Explanation
    Morsel – crumbs, mouthful bite, pieces of grain
  8. Abrogate – evade (a responsibility or duty)
    1. annul
    2. abolish
    3. dereliction
    4. devour
    5. peruse
    Answer & Explanation
    Answer : 3
    Explanation
    Abrogate – the shameful failure to fulfil one’s obligations
  9. Prodigy – an outstanding example of a particular quality.
    1. sublunary
    2. genius
    3. sullied
    4. immaculate
    5. epitome
    Answer & Explanation
    Answer : 5
    Explanation
    Prodigy – a model, archetype, paradigm, ideal
  10. Cosmopolitan – familiar with and at ease in many different countries and cultures.
    1. versed
    2. carnal
    3. telluric
    4. worldly
    5. fleshly
    Answer & Explanation
    Answer : 4
    Explanation
    Cosmopolitan – sophisticated, experienced, well travelled and knowing