Contextual usage of words (New pattern) – Set 1

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON SOME NEW PATTERNS which have been asked in many banking exams recently.

English Questions:

Directions : For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer.

  1. Tedious: the work was tedious and physically demanding.
    1) sadness
    2) boring
    3) deserted
    4) despoiled
    5) destitute
    Answer & Explanation
    Answer – 2) boring
    Explanation:tedious: too long, slow, or dull; tiresome or monotonous..
  2. Ordinance: the president issued a series of ordinances in 1944.
    1) abandoned
    2) barren
    3) predictable
    4) depression
    5) law
    Answer & Explanation
    Answer – 5) law
    Explanation:ordinance: an authoritative order.
  3. Relevant: what small companies need is relevant advice.
    1) reckonable
    2) bare
    3) estimable
    4) applicable
    5) deflated
    Answer & Explanation
    Answer – 4) applicable
    Explanation:Relevant : closely connected or appropriate to what is being done or considered..
  4. Detention : the fifteen people arrested were still in police detention.
    1) foreseeable
    2) desolate
    3) destitute
    4) restraint
    5) computable
    Answer & Explanation
    Answer – 4) restraint
    Explanation: Detention : the action of detaining someone or the state of being detained in official custody.
  5. Dismal: The show was a dismal failure
    1) impoverished
    2) devoid
    3) dingy
    4) evacuated
    5) accountable
    Answer & Explanation
    Answer – 3) dingy
    Explanation: Dismal: causing a mood of gloom or depression.
  6. Enactments : the enactment of equal pay legislation.
    1) ascertainable
    2) ratification
    3) exhausted
    4) vacated
    5) measurable
    Answer & Explanation
    Answer – 2) ratification
    Explanation:Enactments : the process of passing legislation.
  7. Redundant : many churches have become redundant over the last twenty years.
    1) penniless
    2) inessential
    3) hollow
    4) vacuous
    5) calculable
    Answer & Explanation
    Answer – 2)inessential
    Explanation: Redundant : not or no longer needed or useful; superfluous.
  8. Overhaul : the steering box was recently overhauled.
    1) quibble
    2) service
    3) stark
    4) objurgate
    5) censure
    Answer & Explanation
    Answer – 2) service
    Explanation: Overhaul : take apart (a piece of machinery or equipment) in order to examine it and repair it if necessary.
  9. Provisions: the President condemned the provision of weapons to guerrillas.
    1) grumble
    2) supply
    3) disassemble
    4) disperse
    5) exhibitionist
    Answer & Explanation
    Answer – 2) supply
    Explanation:provisions: the action of providing or supplying something for use.
  10. Obsolete : this remarkable aircraft will render all other fighters obsolete.
    1) knock
    2) outdated
    3) scatter
    4) character
    5) separate
    Answer & Explanation
    Answer – 2) outdated
    Explanation: obsolete: no longer produced or used; out of date.