Contextual usage of words (New pattern) – Set 2

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON SOME NEW PATTERNS which have been asked in many banking exams recently.

Directions : For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer.

  1. Accumulated : to increase gradually in quantity or number.
    1) assemble
    2) full
    3) deserted
    4) wrestle
    5) destitute
    Answer & Explanation
    Answer : 1.assemble
    Explanation
    Accumulated : gather together or acquire an increasing number or quantity of.
  2. Levied : the imposition or collection of an assessment The government imposed a levy on gasoline.
    1) impose
    2) barren
    3) predictable
    4) depression
    5) steal
    Answer & Explanation
    Answer : 1.impose
    Explanation
    Levied : impose (a tax, fee, or fine).
  3. Counterproductive : tending to hinder the attainment of a desired goal.
    1) reckonable
    2) deleterious
    3) estimable
    4) clatter
    5) deflated
    Answer & Explanation
    Answer : 2.deleterious
    Explanation
    Counterproductive : having the opposite of the desired effect.
  4. Upsurge : rapid or sudden rise
    1) foreseeable
    2) improvement
    3) destitute
    4) expurgate
    5) computable
    Answer & Explanation
    Answer : 2.improvement
    Explanation
    Upsurge : an upward surge in the strength or quantity of something; an increase.
  5. Overhaul : to examine thoroughly
    1) revamp
    2) devoid
    3) dingy
    4) evacuated
    5) accountable
    Answer & Explanation
    Answer : 1.revamp
    Explanation
    Overhaul : take apart (a piece of machinery or equipment) in order to examine it and repair it if necessary.
  6. Enactment : something (such as a law) that has been enacted.
    1) ascertainable
    2) ratification
    3) exhausted
    4) vacated
    5) measurable
    Answer & Explanation
    Answer : 2.ratification
    Explanation
    Enactment : the process of passing legislation.
  7. Detention : he act or fact of detaining or holding back.
    1) penniless
    2) crowd
    3) imprisonment
    4) vacuous
    5) calculable
    Answer & Explanation
    Answer : 3.imprisonment
    Explanation
    Detention : the action of detaining someone or the state of being detained in official custody.
  8. Ordinances : an authoritative decree or direction.
    1) illustrate
    2) obtain
    3) edict
    4) objurgate
    5) censure
    Answer & Explanation
    Answer : 3.edict
    Explanation
    Ordinances : an authoritative order.
  9. Obsolete: no longer in use or no longer useful.
    1) outdated
    2) privilege
    3) disassemble
    4) cynical
    5) exhibitionist
    Answer & Explanation
    Answer : 1.outdated
    Explanation
    Obsolete : no longer produced or used; out of date.
  10. Tedious : tiresome because of length or dullness.
    1) acquit
    2) ascetic
    3) monotonous
    4) character
    5) separate
    Answer & Explanation
    Answer : 3.monotonous
    Explanation
    Tedious : too long, slow, or dull; tiresome or monotonous.