Current Affairs Quiz: August 9 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs August 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs August 9 2019

  1. Which act will be repealed by the newly approved National Medical Commission (NMC) Bill, 2019 ?
    1) Indian Medical Council Act, 1954
    2) Indian Medical Council Act, 1956
    3) Indian Medical Council Act, 1955
    4) Indian Medical Council Act, 1953
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Indian Medical Council Act, 1956
    Explanation:
    On August 8, 2019, President of India, Shri Ram Nath Kovind approved the National Medical Commission (NMC) Bill, 2019 which repeals the Indian Medical Council Act, 1956. The NMC Act has provisions to set up the National Medical Commission which will frame policies for regulating medical institutions and medical professionals and assess the requirements of healthcare-related human resources and infrastructure.
  2. Under which scheme, the Department of Heavy Industry sanctioned 5,095 e-buses for intra-city operations, 400 e-buses for intercity operation & 100 e-buses for last-mile connectivity to the Delhi Metro Rail Corporation ?
    1) Digital Adoption and Manufacturing of (Hybrid and) Electronic vehicles (DAME) India- Phase II
    2) Electronic Manufacturing of (Hybrid) Vehicles (EMV) India- Phase II
    3) Digital Adoption and Manufacturing of (Hybrid and) Electric vehicles (DAME) India- Phase II
    4) Faster Adoption and Manufacturing of (Hybrid and) Electric vehicles (FAME) India- Phase II
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 24) Faster Adoption and Manufacturing of (Hybrid and) Electric vehicles (FAME) India- Phase II
    Explanation:
    On August 8, 2019, Under the Scheme of Faster Adoption and Manufacturing of (Hybrid and) Electric vehicles (FAME) India- Phase II, the Department of Heavy Industry under the Ministry of Heavy Industry and Public Enterprises sanctioned 5,095 e-buses to 64 cities/state transport corporations for intra-city operations, 400 e-buses for intercity operation and 100 e-buses for last-mile connectivity to the Delhi Metro Rail Corporation.
  3. Which state government has launched the Small Savings Incentive Scheme with an objective to stop people from transacting with ‘suspicious’ non-banking private financial institutions ?
    1) Rajasthan
    2) Uttar Pradesh
    3) Odisha
    4) Assam
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Odisha
    Explanation:
    On August 8, 2019, Odisha government unveiled the ‘Odisha Small Savings Incentive Scheme‘ for the calendar year 2019 under the notation “AQ” series. The aim of the scheme is to stop people from transacting with ‘suspicious’ non-banking private financial institutions.Any eligible person who deposits a minimum amount of Rs 2,000 in any Small Savings Schemes during the calendar year 2019 in any Post office or bank situated within Odisha can obtain a free web-based coupon from the office of the collectors, sub-collectors and block development officers.
  4. Where will the India’s first underwater train project is set to launch ?
    1) Kolkata, West Bengal
    2) Varanasi, Uttar Pradesh
    3) Guwahati, Assam
    4) Mumbai, Maharashtra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Kolkata, West Bengal
    Explanation:
    Union Railways Minister Piyush Goyal announced that India’s first underwater train project is set to launch in Kolkata, West Bengal. It is a 16-kilometer long Kolkata Metro project.
  5. Under which river, the India’s first underwater train project is set to launch ?
    1) Torsa River
    2) Hooghly river
    3) Teesta River
    4) Damodar River
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Hooghly river
    Explanation:
    Union Railways Minister Piyush Goyal announced that India’s first underwater train project is set to launch in Kolkata, West Bengal under the Hooghly river. It is a 16-kilometer long Kolkata Metro project.
  6. Which state topped in the breastfeeding report released by health minister based on Breastfeeding and Infant and Young Child Feeding Practices in the country ?
    1) Bihar
    2) Uttar Pradesh
    3) Rajasthan
    4) Manipur
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Manipur
    Explanation:
    Dr. Harsh Vardhan, Minister of Health and Family welfare released a report on Breastfeeding in New Delhi where states were ranked based on Breastfeeding and Infant and Young Child Feeding Practices in the country. The ranking was topped by Manipur. The worst performing states were Uttar Pradesh, Rajasthan and Bihar. The national capital Delhi is also one among the worst-performing states.
  7. Name the software which has been chosen to be accessed for free for checking plagiarism by Indian Universities through a global tender process.
    1) Geogebra
    2) Encarta
    3) Urkund
    4) Celestia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Urkund
    Explanation:
    Urkund is an anti-plagiarism (anti-piracy, anti-theft) Swedish software. It has been chosen to be accessed for free by Indian Universities through global tender process. On August 2, 2019 trial access to the Urkund software was provided.The University Grants Commission (UGC) has issued a notice that the final subscription to access the software would be from September 1, 2019.The Human Resource Development (HRD) secretary K.Subrahmanyam announced that the software will be provided to 900 universities.
  8. Who launched Samagra Siksha -Jal Suraksha drive with an objective to create awareness among school children about water conservation ?
    1) Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
    2) Bhagat Singh Koshyari
    3) Harish Rawat
    4) Arjun Munda
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Ramesh Pokhriyal ‘Nishank
    Explanation:
    The drive Samagra Siksha – Jal Suraksha which aims to create awareness among school children about water conservation was launched by Union Minister of Human Resource and Development (MHRD) Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’, Dept. of School Education & Literacy, to make them conscientious and committed water citizens of the nation.
  9. Where was the 2 day 22nd National Conference on e-Governance 2019 held ?
    1) Mumbai, Maharashtra
    2) Shillong, Meghalaya
    3) Varanasi, Uttar Pradesh
    4) New Delhi, Delhi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Shillong, Meghalaya
    Explanation:
    The 2 days lasting 22nd National Conference on e-Governance (NCeG) 2019 was launched by Dr. Jitendra Singh, Union Minister of State(Independent charge) for Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER) and Minister of State (MoS) for Prime Minister’s Office, Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions, Department of Atomic Energy and Space. This is the first-ever e-Conference in the northeast region in Shillong, Meghalaya.
  10. Name the exercise, which is to be participated by all the members of Shanghai Cooperation Organisation (SCO) including India and Pakistan .
    1) Lamitye VIII
    2) Vinbax 1
    3) Khanjar V
    4) ‘Tsentr (centre)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) ‘Tsentr (centre)
    Explanation:
    India and Pakistan will be participating in the upcoming major military exercise “Tsentr (centre) 2019” under the Shanghai Cooperation Organisation (SCO), to be held from tentatively scheduled period of September 10-21. All the members of SCO will be participating in the exercise. The decision to hold the exercise was announced at the 34th SCO Regional Anti- Terrorist Structure council held earlier this year in Tashkent, the capital city of Uzbekistan. SCO members – China, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Uzbekistan, India, and Pakistan.
  11. Where will the exercise, ‘Tsentr (centre) under the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) to be held on September 10-21, 2019 ?
    1) Mailly be camp, France
    2) Surabaya, Indonesia
    3) Orenburg, Russia
    4) Mahe, Seychelles
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Orenburg, Russia
    Explanation:
    India and Pakistan will be participating in the upcoming major military exercise “Tsentr (centre) 2019” under the Shanghai Cooperation Organisation (SCO), to be held from tentatively scheduled period of September 10-21 at Orenburg, Russia. All the members of SCO will be participating in the exercise.
  12. ECB was in news recently, what does ‘B’ stands for _________ .
    1) Borrowing
    2) Bank
    3) Bankruptcy
    4) Balance
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Borrowing
    Explanation:
    B stands for Borrowing.The full form of ECB is External Commercial Borrowing.
  13. Which entity has raised a fresh equity of Rs 522 crore ($75 million) as External Commercial Borrowing (ECB) from Sumitomo Mitsui Banking Corporation (SMBC) of Singapore ?
    1) Dewan Housing Finance Corporation Ltd(DHFL)
    2) Punjab National Bank Housing Finance Limited (PNBHFL)
    3) LIC Housing Finance Limited(LICHFL)
    4) Indiabulls Housing Finance
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Punjab National Bank Housing Finance Limited (PNBHFL)
    Explanation:
    On August 6, 2019, PNB (Punjab National Bank) Housing Finance Limited (PNBHFL) raised fresh equity of Rs 522 crore ($75 million) as External Commercial Borrowing (ECB) from Sumitomo Mitsui Banking Corporation (SMBC) of Singapore.The ECB is under the Reserve Bank of India’s (RBI) automatic route of approval.
  14. Who headed the Task Force, which recommends the extension of onshore market hours to 9 am to 9 pm, from 9 am to 5 pm, to improve access of overseas users ?
    1) Nandan Nilekani
    2) R Gandhi
    3) Shyamala Gopinath
    4) Usha Thorat
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Usha Thorat
    Explanation:
    The Task Force formed by the Reserve Bank of India (RBI) on Offshore Rupee Markets headed by Usha Thorat has recommended the extension of onshore market hours to 9 am to 9 pm, from 9 am to 5 pm, to improve access of overseas users and allow Indian banks to freely offer prices to global clients around the clock.
  15. Name the Small Finance Bank, that received the Scheduled bank status from Reserve Bank of India(RBI) recently .
    1) Utkarsh Small Finance Bank
    2) ESAF Small Finance Bank
    3) Jana Small Finance Bank
    4) Ujjivan Small Finance Bank
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Jana Small Finance Bank
    Explanation:
    The Reserve Bank of India (RBI) gave the status to Jana Small Finance Bank to operate as a Scheduled Bank Establishment and branches: The bank was established in the year 2009. Currently, it operates 260 branches and 338 asset centres with over 5.5million customers. Bank’s aim: To provide financial inclusion to underserved sections of society, like small business units, small and marginal farmers, micro and small industries.
  16. Which entity ranked first in the best workplace in India as per the LinkedIn’s fourth edition ?
    1) Flipkart
    2) Amazon
    3) OYO
    4) Uber
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Flipkart
    Explanation:
    In LinkedIn’s fourth edition of Top Companies list for India 2019, Walmart acquired Flipkart was ranked first place as the best workplace in India. It was evaluated over the 4 criteria as part of the rankings: interest in the company, engagement with the company’s employees, job demands and employee retention. It has ranked 25 companies.
  17. Which state won the film friendly state award in 66th Edition of National Film Awards 2019?
    1) Mizoram
    2) Uttarakhand
    3) Maharashtra
    4) Meghalaya
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Uttarakhand
    Explanation:
    On August 9, 2019, The annual National Film Awards 2019 were announced by by jury heads Rahul Rawail, AS Kanal and Utpal Bhorpujari. It was the 66th Edition. This year, a total of 419 films had competed for the awards. The awards are given in 31 categories. The announcement was made at Shastri Bhawan, New Delhi. Film friendly state: Uttarakhand bagged an award for the film friendly state. This new award was instituted in 2019.
  18. Name the actors, who won the Best Actor(Male) award in 66th Edition of National Film Awards 2019.
    1) Ranveer Singh, Hrithik Roshan
    2) Vicky Kaushal, Ranbir Kapoor
    3) Salman Khan, Vicky Kaushal
    4) Ayushmann Khurrana, Vicky Kaushal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Ayushmann Khurrana, Vicky Kaushal
    Explanation:
    On August 9, 2019, The annual National Film Awards 2019 were announced by by jury heads Rahul Rawail, AS Kanal and Utpal Bhorpujari. It was the 66th Edition.Ayushmann Khurrana (Andhadhun), Vicky Kaushal (Uri: the Surgical Strike) won the Best Actor(Male)
  19. Hellaro of which language was awarded with the Best Feature Film award in 66th Edition of National Film Awards 2019 ?
    1) Hindi
    2) Kannada
    3) Gujarati
    4) Malayalam
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Gujarati
    Explanation:
    On August 9, 2019, The annual National Film Awards 2019 were announced by by jury heads Rahul Rawail, AS Kanal and Utpal Bhorpujari. It was the 66th Edition.Hellaro, Gujarati directed by Abhishek Shah won the best feature film.
  20. Who won the best actor(Female) in the 66th Edition of National Film Awards 2019 ?
    1) Keerthy Suresh
    2) Deepika Padukone
    3) Alia Bhatt
    4) Priyanka Chopra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Keerthy Suresh
    Explanation:
    Keerthy Suresh won Best Actor(Female) for the film, Mahanati.
  21. Name the organization which instituted the Vikram Sarabhai Journalism Award in Space science .
    1) Bharat Heavy Electricals Limited(BHEL)
    2) Indian Space Research Organisation (ISRO)
    3) Defence Research and Development Organisation(DRDO)
    4) Hindustan Aeronautics Limited(HAL)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Indian Space Research Organisation (ISRO)
    Explanation:
    The Indian Space Research Organisation (ISRO) has instituted “Vikram Sarabhai Journalism Award in Space Science, Technology and Research” in two categories of awards in journalism as part of the centenary year celebration of the father of Indian Space Programme, Dr. Vikram Sarabhai.
  22. Name the Brahmos missile batteries, which was approved by Defence Acquisition Council (DAC), chaired by Rajnath Singh .
    1) Software Defined Radio (SDR Tactical)
    2) Next-Generation Maritime Mobile Coastal Batteries (NGMMCB, Long Range)
    3) Both 1 and 2
    4) Liquid propellant Coastal Batteries(LPCB, Long Range)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Both 1 and 2
    Explanation:
    On August 8, 2019, The Defence Acquisition Council (DAC), chaired by Raksha Mantri Shri Rajnath Singh approved the procurement of indigenous Software Defined Radio (SDR Tactical) worth Rs 1,100 crore and Next-Generation Maritime Mobile Coastal Batteries (NGMMCB, Long Range) for the Indian Navy worth Rs 1,247 crore.
  23. Which country’s satellite, AMOS-17 was launched by US (United States) carrier rocket Falcon 9 ?
    1) Syria
    2) Russia
    3) Iran
    4) Israel
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Israel
    Explanation:
    The US (United States) carrier rocket Falcon 9 carried Israel’s satellite AMOS-17 off the pad in Florida, America. This is SpaceX’s 25th reflight of an orbit class rocket and also this booster’s third flight.Launch At sharp 23:24 GMT (Greenwich Mean Time) the rocket was launched from Cape Canaveral Air Force Station, Florida, America.
  24. Where was the fossils of the World’s largest parrot, named Heracles inexpectatus & nicknamed as “Squawkzilla” that lived 19 million years ago discovered ?
    1) New Zealand
    2) Australia
    3) Fiji
    4) Iceland
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) New Zealand
    Explanation:
    Remains of the World’s largest parrot, Heracles inexpectatus that lived 19 million years ago have been discovered in New Zealand which is well known for giant birds. It is nicknamed as “Squawkzilla”. The report on this bird has been published in the latest edition of Biology Letters.
  25. Which country’s Archery Association was suspended by World Archery (WA) ?
    1) Russia
    2) India
    3) Pakistan
    4) Srilanka
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) India
    Explanation:
    The World Archery (WA) has suspended the Archery Association of India (AAI) due to the internal factionalism (dispute and disagreements within the body).
  26. Who will head the 12 member panel, which will decide the national sports awards to athletes and coaches ?
    1) Kamlesh Mehta
    2) Sandeep Pradhan
    3) Mukundakam Sharma
    4) Anju Bobby George
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Mukundakam Sharma
    Explanation:
    This year’s national sports awards to athletes and coaches will be decided by a 12 member panel. This panel features 6-time world boxing champion M.C. Mary Kom and former Indian football team captain Bhaichung Bhutia. The national sports awards are to be given on National Sports Day falling on August 29, which marks the birth anniversary of legendary hockey player Major Dhyan Chand. Head of committee: The committee is headed by retired Supreme Court Judge, Justice Mukundakam Sharma.
  27. Name the chess player, who won the 2019 Belt and Road China Hunan International tournament that held at Hunan province, China.
    1) Krishnan Sasikiran
    2) Baskaran Adhiban
    3) Pentala Harikrishna
    4) Surya Shekar Ganguly
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Surya Shekar Ganguly
    Explanation:
    36-year-old ONGC (Oil and Natural Gas Corporation) staff from Kolkata, Surya Shekar Ganguly, won the 2019 Belt and Road China Hunan International tournament, a chess competition held at Hunan province, China.Started as a fifteenth seed, he finished with 7 points from 9 round to win the game. He collected 27.5 Elo points and was also awarded $50,000 (Rs. 35 lakh).
  28. Hashim Amla of which country retired from international cricket ?
    1) South Africa
    2) Lesotho
    3) Kenya
    4) Namibia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) South Africa
    Explanation:
    South African batsman Hashim Amla, aged 36, announced his retirement from all forms of international cricket. He will pay for domestic cricket and the Mzansi Super League in South Africa. In his 15-year career, he appeared in 349 matches across three formats and scored 18,762 runs. He hit 55 international centuries.He is the only South Africa batsman to score a triple century — 311 not out against England at The Oval in 2012.
  29. Nagasaki Day is observed annually on ____________ .
    1) August 8
    2) August 9
    3) August 7
    4) August 6
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) August 9
    Explanation:
    Nagasaki Day was observed on August 9, 2019. On this day, the United States had dropped an atomic bomb known as “Fat Man” on Nagasaki city of Japan in 1945 during World War II. The first bomb nicknamed ‘Little Boy’ was dropped on the city of Hiroshima, Japan on 6 August 1945. 2019 marks the 74th anniversary of the disastrous event.
  30. What was the theme of International Day of the World’s Indigenous People 2019?
    1) Theme – “Indigenous Peoples’ Right to Education”
    2) Theme – “Indigenous peoples’ migration and movement”
    3) Theme – “Indigenous peoples”
    4) Theme – “Indigenous Languages”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Theme – “Indigenous Languages”
    Explanation:
    International Day of the World’s Indigenous People was observed on August 9, 2019. It is celebrated to raise awareness about the protection of the rights of the world’s indigenous population. The theme of International Day of the World’s Indigenous Peoples 2019 is ‘‘Indigenous Languages”.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Who is the United Nations General Assembly (UNGA) 74th session president ?
    Answer
    Answer – Prof. Tijjani Muhammad Bande
  2. Where is the Virasat-e-Khalsa museum located ?
    Answer
    Answer – Punjab
    Explanation:
    The Museum is located in Punjab. The Virasat-e-Khalsa museum in Punjab’s Anandpur Sahib town is all set to find a place in the Asia Book of Records for becoming the most visited museum in the Indian sub-continent on a single day. The Asia Book of Records has confirmed the record of ‘maximum footfall in a museum in a day’ in the name of Virasat-e-Khalsa, which will feature in the next edition of the Asia Book of Records. The museum had witnessed a record footfall of 20,569 visitors on a single day on March 20, becoming the most visited museum in the Indian sub-continent on a single day.
  3. Who is MD & CEO of Jana Small Finance Bank ?
    Answer
    Answer – Ajay Kanwal
  4. How many Deputy governors are there in Reserve Bank of India(RBI) ?
    Answer
    Answer –  4
  5. Bhitarkanika National Park is located in which state ?
    Answer
    Answer – Odisha
4.8/5 (44 Reviews)