Current Affairs Quiz: February 3 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs February 3 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz from our current affairs today updates.

Useful Links:

Click Here to Read Current Affairs February 3 2019

  1. Where was the first IBSA (India, Brazil, South Africa) Gandhi-Mandela Memorial Freedom Lecture, held on 25thJanuary 2019?
    1) Mumbai
    2) New Delhi
    3) Kolkata
    4) Bengaluru
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) New Delhi
    Explanation:
    On 25th January 2019, South African President Cyril Ramaphosa addressed the first IBSA (India, Brazil, South Africa) Gandhi-Mandela Memorial Freedom Lecture in the presence of Prime Minister Narendra Modi in New Delhi. South African President, Cyril Ramaphosa said that India and South Africa can work together to eliminate poverty and discrimination on the basis of caste, race and religion. Cyril Ramaphosa also remembered the contribution of Mahatma Gandhi’s granddaughter Ela Gandhi who played a leading role in the women’s movement in South Africa.
  2. Which state launched the 2nd Phase of Pasupu-Kumkuma (Turmeric-Kumkum) scheme and welfare pensions on 2nd February 2019?
    1) Tamil Nadu
    2) Telangana
    3) Andhra Pradesh
    4) Karnataka
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Andhra Pradesh
    Explanation:
    On 2nd February 2019, 2nd Phase of Pasupu-Kumkuma (Turmeric-Kumkum) scheme and welfare pensions was launched by Chief Minister of Andhra Pradesh, Shri Chandrababu Naidu. 94 Lakh DWCRA (Development of Women and Children in Rural Areas) women will be given Rs 10000 in three installments under the Pasupu-Kumkuma scheme. Under the scheme, Rs 2500 will be given on 1st February 2019, Rs 3500 will be given 8th March and Rs 4000 will be given on 5th April.
  3. Where was the 4th edition of the International Spice Conference 2019 themed ‘Challenges of Change, Redefining the Value Chain’, held from 28th to 31st January 2019?
    1) Kochi
    2) Mysore
    3) Chennai
    4) Hyderabad
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Hyderabad
    Explanation:
    International Spice Conference is considered as platform for all business houses, the spice associations, the policy makers, the farmers and the users, to connect and interact. The fourth edition of this conference was held in the City of Pearls and the capital city of Telangana-Hyderabad. The theme for the conference 2019 is ‘Challenges of Change, Redefining the Value Chain’. Third edition of this conference was held in Jaipur with the theme ‘Managing Disruptions through Transformation and Collaboration’.
  4. Microsoft signed a Memorandum of Understanding (MoU) with which state government with an aim to improve the education system, on 31st January 2019?
    1) Sikkim
    2) Mizoram
    3) Manipur
    4) Arunachal Pradesh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Sikkim
    Explanation:
    On January 31,2019, in order to improve the education system Microsoft signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Sikkim government. The MoU was signed between the state Human Resource Department RB Subba and Managing Director of Microsoft India, Manish Prakash to boost digital literacy and new age technology knowledge in government schools. This agreement will also help Sikkim to upgrade its state curriculum from class VI to class X with IT course.
  5. ____ was announced as Punjab State Aquatic Animal by Punjab Chief Minister Captain Amarinder Singh, on 2ndFebruary 2019?
    1) Stripped Turtle
    2) Indus River Dolphin
    3) Bluebird Sialia sialis
    4) Indus River Oyster
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Indus River Dolphin
    Explanation:
    On February 2, 2019, Punjab Chief Minister Captain Amarinder Singh declared one of the rarest mammal, Indus River Dolphin, which is only found in Beas River ,as Punjab State Aquatic Animal. The Chief Minister constituted a committee comprised eminent members of the State Board of Wildlife, including Major AP Singh, Hardit Singh Sidhu, Col. P.S. Grewal and Jaskaran Singh and officers of Wildlife Department, to examine certain issues related to formation of separate directorate of Wildlife & Wetlands of Bir Moti Bagh wildlife Sanctuary to provide a natural habitat to various wildlife species.
  6. India and which country sealed a 3 year strategic partnership for 2019 to 2021 to boost cooperation in the various key areas including defence and investments, on 25th January 2019?
    1) Japan
    2) South Africa
    3) Israel
    4) France
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) South Africa
    Explanation:
    On 25th January 2019, after the talks between Prime Minister Narendra Modi and South African President Cyril Ramaphosa, India and South African sealed 3 year strategic partnership for 2019 to 2021 to boost cooperation in the various key areas including defence and investments. The three year strategic partnership will cover cooperation in the field of trade and investment, Defence and security, the blue economy, tourism, IT and agriculture. India and South Africa recognized the importance of increased bilateral naval cooperation and closer synergy in the context of IONS (Indian Ocean Naval Symposium) which is formed to ensure unhindered passage for trade and prosperity of the Indian Ocean Region. The participation of South African National Defence Force in the first Multinational India-Africa Field Training Exercise (IAFTX) which will be held at Pune, Maharashtra in March, 2019 was welcomed by the Indian Prime Minister, Narendra Modi.
  7. Where was India-South Africa Business Forum organized by Indian Industry Chambers (CII), FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry) and ASSOCHAM (The Associated Chambers of Commerce and Industry in India), held on 25th January 2019?
    1) New Delhi
    2) Mumbai
    3) Chennai
    4) Kolkata
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) New Delhi
    Explanation:
    On 25th January 2019, India-South Africa Business Forum was organized jointly by Indian Industry Chambers CII, FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry) and Assocham (The Associated Chambers of Commerce and Industry in India) in New Delhi. South African President agreed to simplify and reform the south African visa regime. The Bilateral trade between India and South Africa has crossed $10 billion mark in 2017-2018 and there is a good scope for increasing bilateral trade in the gems and jewellery sector.
  8. Union Minister of State for Railways and Communication Mr Manoj Sinha released a special postage stamp of the Indian Postal Department on Kumbh Mela, worth _____ rupees, on 2nd February 2019?
    1) 2
    2) 3
    3) 4
    4) 5
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) 5
    Explanation:
    Union Minister of State for Railways and Communication Mr Manoj Sinha released a special postage stamp of the Indian Postal Department on Kumbh Mela, on 2nd February 2019. A special first day cover was also released on the occasion. Its cost is five rupees.
  9. Where was the 20th edition of Bharat Rang Mahotsav (BRM), the international theatre festival of India, organized by National School of Drama (NSD), inaugurated on 1st February 2019?
    1) Mumbai
    2) Chennai
    3) Kolkata
    4) New Delhi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) New Delhi
    Explanation:
    Minister of State for Culture (I/C), Govt. of India, Dr. Mahesh Sharma, inaugurated the 21-day-long nationwide theatre spectacle at Kamani Auditorium in a program presided over by Dr. Arjun Deo Charan, Acting Chairman, NSD Society and other senior officers of Culture Ministry,in New Delhi on 1st February 2019. The 20th edition of Bharat Rang Mahotsav (BRM), the international theatre festival of India, is organized by National School of Drama (NSD), one of the prominent training institutions in the world.
  10. Defence Minister Nirmala Sitharaman approved the procurement of around 73000 Sig Sauer rifles from which country under fast track procurement mode, on 2nd February 2019?
    1) Japan
    2) United States of America
    3) Germany
    4) Italy
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) United States of America
    Explanation:
    On 2nd February 2019, Defence Minister Nirmala Sitharaman approved the procurement of around 73000 Sig Sauer rifles from United States of America under fast track procurement mode in a major move towards infantry modernization. USA will have to deliver the Sig Sauer rifles which is used by US forces as well as several other European forces within one year of finalization of the deal. The Procured rifles will replace INSAS rifles and the new rifles will be used by the troops deployed along the 3600 km border with China.
  11. Name the author whose debut book “No Friends But the Mountains” won both the 25,000 dollars non-fiction prize at the Victorian premier’s literary awards and the 100,000 dollars Victorian prize for literature, in Australia, on 31st January 2019?
    1) Sofija Stefanovic
    2) Behrouz Boochani
    3) Chloe Hooper
    4) Maria Tumarki
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Behrouz Boochani
    Explanation:
    On January 31,2019 , Manus Island ’s refugee Behrouz Boochani ’s debut book “No Friends But the Mountains” won both the 25,000 dollars non-fiction prize at the Victorian premier’s literary awards and the 100,000 dollars Victorian prize for literature , in Australia. The writer was an asylum seeker who was on Manus Island in Papua New Guinea for almost six years and was denied to Australia.
  12. Who was appointed as the new director of the Central Bureau of Investigation (CBI) for a fixed tenure of two years, on 2nd February 2019?
    1) Rishi K Shukla
    2) Anish Kumar
    3) Sameer Khan
    4) Pradeep Roy
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Rishi K Shukla
    Explanation:
    On February 2, 2019, Narendra Modi Government appointed Rishi K Shukla, former Madhya Pradesh DGP , as the new director of the Central Bureau of Investigation (CBI) for a fixed tenure of two years. After the unceremonious exit of Alok Verma , M Nageswara Rao had been working as the Interim Director.
  13. _____ was appointed as the interim CEO of YES Bank, on 31st January 2019?
    1) Krishna Kumar
    2) Sarthak Shukla
    3) Binod Bansal
    4) Ajai Kumar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Ajai Kumar
    Explanation:
    On January 31,2019 ,RBI has approved the appointment of Ajai Kumar as the interim CEO of YES Bank, which have undergone several resignations and appointments in top leadership level. RBI approved Ajai Kumar as Interim MD and CEO of the bank from February 1, 2019, for one month or till Ravneet Gill assumes office as MD and CEO. Ravneet Gill is at present the head of the German based Deutsche Bank in India. According to the report, he will take charge on or before March 1,2019. Former MD and CEO Rana Kapoor demitted the office,leaving Yes Bank , as the fifth largest bank.
  14. Name the person who was appointed as the interim President of Venezuela, by European Parliament, on 1stFebruary 2019?
    1) Nicolas Maduro
    2) Razi Sergio
    3) Juan Guaido
    4) Shekel Azio
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Juan Guaido
    Explanation:
    On February 1,2019, European Parliament appointed Juan Guaido as the interim President, highlighting the international crisis and the pressure of public against President Nicolas Maduro. European Union members voted 439 in favor to and 104 against, in Brussels special conference meet and finally recognized Venezuelan congress head Juan Guaido as interim President.
  15. ____ was appointed as the Ambassador of India to the Republic of Honduras, on 1st February 2019?
    1) Ajay Bisaria
    2) Ravi Shekhar
    3) B.S.Mubarak
    4) Radha Krishnan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) B.S.Mubarak
    Explanation:
    On 1st February 2019, Shri B.S.Mubarak an Indian Foreign Service officer of 2001 batch,has been Appointed as the Ambassador of India to the Republic of Honduras. At Present B.S Mubarak was the Ambassador of India to the Republic of Guatemala.
  16. Who was appointed as the Ambassador of India to the Republic of Argentina, on 1st February 2019?
    1) Manushree Tejas
    2) Dinesh Bhatia
    3) Sumit Rawat
    4) Kunal Kashyap
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Dinesh Bhatia
    Explanation:
    On 1st February 2019, Shri Dinesh Bhatia an Indian Foreign Service officer of 1992 batch has been appointed as the Ambassador of India to the Republic of Argentina. At present, he was the Consul General, Consulate General of India, Toronto.
  17. Which country unveiled its Long Range Cruise Surface to Surface Missile named Hoveizeh with a strike range of 1,300 km to mark the remembrance of 1979 Islamic Revolution Anniversary, on 2nd February 2019?
    1) Pakistan
    2) Turkey
    3) Iran
    4) Saudi Arabia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Iran
    Explanation:
    On 2nd February 2019, Iran Unveiled its Long Range Cruise Surface to Surface Missile named Hoveizeh with a Strike range of 1,300 km (800 miles) to mark the remembrance of 1979 Islamic Revolution Anniversary. The Long Range Cruise Missile is from the Soumar family of cruise missiles which was unveiled in the year 2015.
  18. Name the country that test fired a short range surface-to-surface ballistic missile ‘Nasr’ with a strike range of about 70-km, on 1st February 2019?
    1) Bangladesh
    2) Pakistan
    3) Egypt
    4) Qatar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Pakistan
    Explanation:
    On 1st February 2019, Pakistan has test fired a short range surface-to-surface ballistic missile ‘Nasr’ with a strike range of about 70-km. It is a high precision, shoot and scoot weapon system with the ability of in-flight maneuverability.
  19. _____ won the 17th edition of the AFC Asian Cup (football) held in United Arab Emirates (UAE), on 2nd February 2019?
    1) India
    2) China
    3) South Korea
    4) Qatar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Qatar
    Explanation:
    On 2nd February 2019, Qatar won its first major soccer title by beating four-time champion Japan 3-1 in the 17th edition of the AFC Asian Cup held in United Arab Emirates (UAE). Sudan born Almoez Ali,became the first player to score nine goals at a single Asian Cup.He break the record of Iranian Ali Daei,who scored eight goals in 1996.
  20. Which Nepali cricketer became the youngest man to score a half-century in T20 Internationals, on 31st January 2019?
    1) Akshay Dawan
    2) Sundeep Jora
    3) Amit Saini
    4) Rakesh Vohra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Sundeep Jora
    Explanation:
    On January 31,2019 ,Nepal’s cricketer Sundeep Jora, who made his debut in T-20 International, against UAE, became the youngest man to score a half-century in T20 Internationals. At age of 17 years and 103 days, Sundeep Jora became the youngest player to score a fifty in T-20 International and entered the book of records.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Who is the President of South Africa?
    Answer & Explanation
    Answer – Matamela Cyril Ramaphosa
  2. What is the capital and currency of Venezuela?
    Answer & Explanation
    Answer – Capital – Caracas; Currency – Bolivar
  3. Where is Bir Moti Bagh wildlife Sanctuary located?
    Answer & Explanation
    Answer – Punjab
  4. Governor of Sikkim is ____?
    Answer & Explanation
    Answer – Ganga Prasad
  5. Name the Chief Minister of Andhra Pradesh?
    Answer & Explanation
    Answer – N Chandrababu Naidu
4.8/5 (27 Reviews)