Current Affairs Quiz – July 1 2017

AffairsCloud brings you the complete and important daily current affairs quiz July 1 to achieve more marks in Banking , insurance, UPSC, SSC, CLAT ,railway  and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz from our current affairs today updates.

Click Here to Read Current Affairs July 1 2017

  1. India’s largest fresh water aquarium has recently opened in:
    1.Bhubaneswar, Odisha
    2.Ranchi, Jharkhand
    3.Jaipur, Rajasthan
    4.Pune, Mumbai
    5.Kolkara, West Bengal
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Ranchi, Jharkhand
    Explanation :
    On June 28, 2017, Jharkhand Chief Minister Raghubar Das inaugurated the country’s biggest fresh water aquarium in Ranchi. Hundreds of varieties of fish and several rare species have been kept at the aquarium which has been named “Ranchi Machchli Ghar”.
  2. The _____ anniversary of the signing of the historic Mizo peace accord between the Union government and the erstwhile underground Mizo National Front (MNF) was celebrated on June 30, 2017 in Mizoram.
    1.31st
    2.33rd
    3.35th
    4.37th
    5.39th
    Answer & Explanation
    Answer – 1.31st
    Explanation :
    The Mizo Accord was signed on June 30, 1986 ushering in an era of peace after 20 years of violence and disturbance in the state. All government offices and educational institutions in Mizoram remained closed on June 30, 2017, as the day was declared a public holiday.
  3. Rail Land Development Authority (RLDA) has joined hands with which company for redevelopment of 10 railway stations across the country on global standards?
    1.Larsen & Toubro
    2.Tata Steel
    3.National Building Construction Corporation (NBCC)
    4.AIA Engineering
    5.GMR Infra
    Answer & Explanation
    Answer – 3.National Building Construction Corporation
    Explanation :
    The identified stations to be taken up initially by NBCC for redevelopment are Tirupati, Sarai Rohilla (Delhi), Nellore, Puducherry, Madgaon, Lucknow, Gomtinagar, Kota, Thane (New), and Ernakulam. An MoU was signed between RLDA, an arm of the Railways for commercial exploitation of rail land, and NBCC, a PSU of urban development ministry for implementation of station redevelopment projects for the 10 identified stations.
  4. As per an order issued by ________, July 1 will be observed as ‘GST Day’
    1.NITI Aayog
    2.Prime Minister’s Office
    3.Ministry of Finance
    4.Ministry of Commerce and Industry
    5.Central Board of Excise and Customs (CBEC)
    Answer & Explanation
    Answer – 5.Central Board of Excise and Customs (CBEC)
    Explanation :
    As per an order issued by Central Board of Excise and Customs (CBEC), July 1 will be known as ‘GST Day’ and will be celebrated in all offices of CBEC just as Central Excise Day and International Customs Day.
  5. As per Reserve Bank of India’s (RBI) Financial Stability Report 2017, India’s economic growth in terms of gross value added (GVA) in 2017-18 is projected at:
    1.7.3%
    2.7.4%
    3.7.5%
    4.7.6%
    5.7.7%
    Answer & Explanation
    Answer – 1.7.3%
    Explanation :
    As per Reserve Bank of India’s (RBI) Financial Stability Report 2017, released on June 30, 2017, reform initiatives like goods and services (GST) and continuing political stability will push the economic growth scale to 7.3% in terms of gross value added (GVA) in 2017-18
  6. How much fund has been contributed by India to UN Peacebuilding Fund recently?
    1.USD 300000
    2.USD 500000
    3.USD 700000
    4.USD 900000
    5.USD 1100000
    Answer & Explanation
    Answer – 2.USD 500000
    Explanation :
    India has contributed USD 500,000 to the UN Peacebuilding Fund, expressing hope that more funding by nations will boost efforts by the world body to build and sustain peace.
  7. On June 30, 2017, Government slashed interest rates on small savings schemes by:
    1.0.10%
    2.0.20%
    3.0.30%
    4.0.40%
    5.0.50%
    Answer & Explanation
    Answer – 1.0.10%
    Explanation :
    The 0.1% drop in interest rates applies on public provident fund scheme and national savings certificate for a five year deposit. Government schemes such as Kisan Vikas Patra and Sukanya Samruddhi Account Scheme will also have the 10 basis points revision in the interest rates.
  8. Which international financial organisation has provided loan of $125 million for $250 million National Biopharmaceutical Mission of Indian Government?
    1.Asian Development Bank
    2.New Development Bank
    3.Aisan Infrastructure Investment Bank
    4.World Bank
    5.International Monetary Fund
    Answer & Explanation
    Answer – 4.World Bank
    Explanation :
    On June 30, 2017, Science and Technology Minister Harsh Vardhan launched National Biopharmaceutical Mission. This programme has been named Innovate in India (i3). It is a $250 million dollar initiative that includes a $125 million loan from the World Bank.
  9. Which among the following is NOT a ‘Core Sector’ of Indian Economy?
    1.Pharmaceutical
    2.Steel
    3.Coal
    4.Cement
    5.Electricity
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Pharmaceutical
    Explanation :
    As per official data released on June 30, 2017, the growth in output of core sectors — coal, crude oil, natural gas, refinery products, fertilisers, steel, cement and electricity — was lower than 5.2% registered in May last year. Five of the eight industries, except coal, fertilisers and steel, witnessed a sequential improvement in growth.
  10. Two Indian – Americans _________ and ________will be honoured with the prestigious ‘Great Immigrants’ annual award on US’s Independence Day on July 4, 2017
    1.Shantanu Narayen and Priti Patel
    2.Shantanu Narayen and Vivek Murthy
    3.Priti Patel and Vivek Murthy
    4.Kamla Harris and Vivek Murthy
    5.Shantanu Narayen and Kamla Harris
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Shantanu Narayen and Vivek Murthy
    Explanation :
    Two Indian – Americans Shantanu Narayen (Chief of Adobe) and Vivek Murthy (Former US Surgeon General) will be honoured with the prestigious ‘Great Immigrants’ annual award on US’s Independence Day on July 4, 2017. Shantanu Narayen and Vivek Murthy are among 30 honorees for 2017, representing more than 30 different countries of origin, a wide range of personal immigration stories, and a high-level of professional leadership in numerous fields.
  11. Subrata Bhattacharya was associated with which sport?
    1.Tennis
    2.Shooting
    3.Hockey
    4.Football
    5.Archery
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Football
    Explanation :
    Mohun Bagan has decided to honour its legendary former Indian defender Subrata Bhattacharya with its highest decoration — the Mohun Bagan Ratna. Bhattacharya is going to be the 17th recipient of the award.
  12. Who among the following has replaced Mukul Rohatgi as the new Attorney General of India?
    1.KK Nair
    2.KK Reddy
    3.KK Awasthi
    4.KK Venugopal
    5.KK Iyer
    Answer & Explanation
    Answer – 4.KK Venugopal
    Explanation :
    Senior advocate and constitutional expert K K Venugopal has been appointed as the new Attorney General of India. His name has been cleared by the office of the President of India. He succeeds Mukul Rohatgi as the country’s top law officer.
  13. Rajiv Kumar has been named as the new Chief Secretary of which state?
    1.Uttar Pradesh
    2.Madhya Pradesh
    3.Jharkhand
    4.West Bengal
    5.Kerala
    Answer & Explanation
    Answer –1.Uttar Pradesh
    Explanation :
    Rajiv Kumar replaces Rahul Prasad Bhatnagar, who was appointed by the previous Samajwadi Party (SP) government and continued in that post for the three months in the Yogi Adityanath government.
  14. On June 28, 2017, which telecom operator announced the launch of the Asia-Africa-Europe (AAE-1) submarine cable system?
    1.Airtel
    2.Vodafone
    3.Idea Cellular
    4.Reliance Jio
    5.Tata Communications
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Reliance Jio
    Explanation :
    Reliance Jio has announced that AAE-1, the longest 100 Gbps (gigabits per second) technology-based submarine system, will stretch over 25,000 km from Marseille, France, to Hong Kong, with 21 cable landings across Asia and Europe.
  15. Simone Veil, who passed away on June 30, 2017, was:
    1.European Politician
    2.Australian Film Director
    3.American Physicist
    4.African Novel Writer
    5.Russian Astronaut
    Answer & Explanation
    Answer – 1.European Politician
    Explanation :
    Simone Veil, a survivor of Nazi death camps and a European Parliament president who spearheaded abortion rights as one of France’s most prominent female politicians, passed away on June 30, 2017 at the age of 89.
  16. Minaketan Das, who passed away on June 30, 2017, was a noted:
    1.Odia Poet
    2.Odia Actor
    3.Archaelogist from Odisha
    4.Sand Artist from Odisha
    5.Historian from Odisha
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Odia Actor
    Explanation :
    Noted Odia actor Minaketan Das, well-known in Odisha’s film and television industry for his negative roles, passed away on June 30, 2017 after a prolonged illness. Das was known for his acting in a number of Odia films including ‘Balunga Toka’, ‘Jianta Bhuta’ and ‘Most Wanted’.
  17. What was the 2017 slogan of the ‘International Day of Co-operatives’ celebrated on July 1, 2017 (First Saturday of July)?
    1.”Role of Co-operatives in Sustainable Development”
    2.”Co-operatives ensure no one is left behind”
    3.“Achieving Inclusive Growth through Co-operatives”
    4.“Co-operatives and Technological Advancements”
    5.“Making Co-operatives the Agents of Change”
    Answer & Explanation
    Answer – 2.”Co-operatives ensure no one is left behind”
    Explanation :
    International Day of Co-operatives is an annual celebration of the co-operative movement observed on the first Saturday in July since 1923 by the International Co-operative Alliance. On December 16, 1992, the United Nations General Assembly proclaimed the first Saturday of July 1995 to be International Day of Cooperatives, marking the centenary of the establishment of the International Cooperative Alliance.
  18. N Mohapatra has ceased to be Director (Personnel) on the board of which company with effect from June 30, 2017?
    1.Bharat Heavy Electricals Ltd.
    2.Oil and Natural Gas Corporation ltd.
    3.Steel Authority of India Ltd.
    4.NTPC Ltd.
    5.Bharat Petroleum Corporation ltd.
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Steel Authority of India Ltd.
    Explanation :
    Steel Authority of India Ltd. (SAIL) has announced “Consequent upon attaining the age of superannuation, N Mohapatra has ceased to be Director (Personnel) on the board of SAIL W.E.F June 30, 2017”.
  19. ‘National Doctor’s Day’ is celebrated in India on which date every year?
    1.July 1
    2.July 2
    3.July 3
    4.July 4
    5.July 5
    Answer & Explanation
    Answer – 1.July 1
    Explanation :
    In India the National Doctors’ Day is celebrated on July 1 all across India to honour the legendary physician and the second Chief Minister of West Bengal, Dr Bidhan Chandra Roy. Dr. Roy was born on July 1, 1882 and died on the same date in 1962
  20. On June 30, 2017, R K Pachnanda took charge as the new Director General of:
    1.Central Reserve Police Force (CRPF)
    2.Central Industrial Security Force )CISF)
    3.Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
    4.Sashastra Seema Bal (SSB)
    5.Central Bureau of Investigation (CBI)
    Answer & Explanation
    Answer –  3.Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
    Explanation :
    R K Pachnanda is a 1983 batch Indian Police Service officer of the West Bengal cadre. Prior to the appointment as DG ITBP, R K Pachnanda has served in various capacities as Commissioner of Police, Kolkata and DG NDRF. He has been decorated with Indian Police Medal for Meritorious Service in 1999 and Presidents Police Medal for Distinguished Service in 2007.

Thanks for choosing AffairsCloud. If you like our services, kindly suggest our site AffairsCloud.com to all your aspirant friends.