Current Affairs Quiz – July 23 2017

AffairsCloud brings you the complete and important daily current affairs quiz July 23 to achieve more marks in Banking , insurance, UPSC, SSC, CLAT ,railway  and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz from our current affairs today updates.

Click Here to Read Current Affairs July 23 2017

    1. On July 22, 2017, Union Minister of State for Home, Kiren Rijiju inaugurated the Research Institution of World Ancient, Traditional, Culture & Heritage (RIWATCH) Museum in:
      1.Jharkhand
      2.Arunachal Pradesh
      3.Chattisgarh
      4.Odisha
      5.Andhra Pradesh
      Answer & Explanation
      Answer – 2.Arunachal Pradesh
      Explanation :
      At the inauguration, Rijiju emphasised on documentation and research to preserve age-old culture and traditions of the state and exhorted people to shoulder the responsibility to pass on traditional and cultural values to the next generation.
    2. Which state has been chosen to host the 5th North East Connectivity Summit in 2018?
      1.Arunachal Pradesh
      2.Sikkim
      3.Assam
      4.Tripura
      5.Manipur
      Answer & Explanation
      Answer – 1.Arunachal Pradesh
      Explanation :
      The summit organised by FICCI is one of the most important forums for action oriented deliberations on sub regional economic integration and connectivity between North East India and South East Asia. 4th North East Connectivity Summit will be held in Nagaland in September 2017
    3. Three-day International Conference on ‘Quest for Equity – Reclaiming Social Justice, Revisiting Ambedkar’ was held from 21st to 23rd July, 2017 in which city?
      1.Nagpur
      2.Varanasi
      3.Bengauluru
      4.Bhopal
      5.Rajkot
      Answer & Explanation
      Answer – 3.Bengaluru
      Explanation :
      A three-day international conference ‘Quest for equity – Reclaiming Social Justice, Revisiting Ambedker’ was held at the University of Agricultural Sciences, Bengaluru. Over 2000 delegates participated in the Conference in which 83 International, 149 National and 80 state-level speakers took part.
    4. On July 23, 2017, which State Government launched free power connection scheme for the Below Poverty Line (BPL) card holders in the state?
      1.Rajasthan
      2.Madhya Pradesh
      3.Karnataka
      4.Tamil Nadu
      5.Uttar Pradesh
      Answer & Explanation
      Answer – 5.Uttar Pradesh
      Explanation :
      The scheme has been launched at 624 places across the state. The scheme will also benefit the poor people who do not have BPL cards at present. Those people who do not have BPL cards will have to pay between Rs 80 to Rs 120 for getting the power connection. The scheme would also provide relief to the middle class people as the instalment payment facility would be permissible for them.
    5. India has ranked _______ out of 152 countries on the inaugural “Commitment to Reducing Inequality Index” released by international NGO Oxfam in association with Developmental Finance International. 
      1.132nd
      2.127th
      3.122nd
      4.117th
      5.112th
      Answer & Explanation
      Answer – 1.132nd
      Explanation :
      Sweden topped the index while Nigeria took the bottom most spot. Among India’s neighbouring countries, China’s rank is 87; Pakistan fared worse than India at 146 while Bangladesh ranked at 148.  While countries such as Sweden, Chile, Namibia and Uruguay have taken strong steps to reduce inequality, countries such as India and Nigeria do very badly overall.
    6. Chester Bennington, who passed away on July 20, 2017 was:
      1.American Novel Writer
      2.American Singer
      3.American Diplomat
      4.American Astronaut
      5.American Basketball Player
      Answer & Explanation
      Answer – 2.American Singer
      Explanation :
      Chester Charles Bennington was an American singer and songwriter best known as the frontman for the rock band Linkin Park. Linkin Park has won two Grammys including in a rap category for the collaboration “Numb/Encore” with Jay-Z in 2005
    7. According to National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism (NCSTRT)data compiled by the US state department, India is _______ on a list of countries that faced terror attacks in 2016.
      1.Second
      2.Third
      3.Fourth
      4.Fifth
      5.Sixth
      Answer & Explanation
      Answer – 2.Third
      Explanation :
      According to National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism (NCSTRT) data compiled by the US state department, India is third after Iraq and Afghanistan on a list of countries that faced terror attacks in 2016. Earlier, Pakistan held the third position.
    8. Which two countries have started a large-scale naval exercise “Joint Sea 2017” in the Baltic Sea?
      1.China and South Korea
      2.China and Russia
      3.China and Japan
      4.Russia and Japan
      5.Russia and South Korea
      Answer & Explanation
      Answer – 2.China and Russia
      Explanation :
      The Chinese and the Russian navies are set to hold a series of drills as part of the “Joint Sea 2017” exercise program. The Joint Sea naval exercises were held for the first time in 2012. The exercises involve jets, helicopters and vessels.
    9. The government has extended the deadline till _____, for businesses to opt for composition scheme under the GST regime.
      1.July 31, 2017
      2.August 16, 2017
      3.August 31, 2017
      4.September 16, 2017
      5.September 30, 2017
      Answer & Explanation
      Answer – 2.August 16, 2017
      Explanation :
      Small businesses with turnover of up to Rs 75 lakh were earlier given time till July 21 to opt for the scheme in the Goods and Services Tax regime. To opt for composition scheme, the taxpayer needs to log into his account at the GST Portal http://www.gst.gov.in. They have to select ‘Application to opt for the Composition Scheme’ under ‘Services’ menu and then fill up the Form GST CMP-01 to opt for the scheme.
    10. India has launched its first petroleum Research & Development (R&D) facility for testing high-end BS-VI quality fuel emissions in:
      1.Faridabad in the National Capital Region (NCR)
      2.Kandla, Gujarat
      3.Ratnagiri, Maharashtra
      4.Udipi, Karnataka
      5.Kochi, Kerala
      Answer & Explanation
      Answer – 1.Faridabad in the National Capital Region (NCR)
      Explanation :
      The R&D facility is designed to test all types of fuel including petrol, diesel, ethanol-blended petrol, bio-diesel, CNG, LNG, hydrogen-CNG and 2G-ethanol blends. It will ensure to meet the superior BS-VI norms that are to be implemented across the country by April 2020.
    11. On July 22, 2017, Navy of which country commissioned world’s largest aircraft carrier, into the fleet?
      1.Russia
      2.US
      3.China
      4.UK
      5.Germany
      Answer & Explanation
      Answer – 2.US
      Explanation :
      On July 22, 2017, US Navy commissioned world’s largest aircraft carrier, USS Gerald R Ford into the fleet. The commissioning ceremony was held at Naval Station Norfolk, Virginia in presence of US President Donald Trump. The ship is named after the 38th President of the United States Gerald Ford and has been built by Newport News Ship Building Company.
    12. On July 23, 2017, Wi-Fi Local Area Network (LAN) was launched in the civil secretariat of which North Eastern State?
      1.Manipur
      2.Tripura
      3.Arunachal Pradesh
      4.Sikkim
      5.Nagaland
      Answer & Explanation
      Answer – 3.Arunachal Pradesh
      Explanation :
      The secured network can offer connections to up to 6000 employees and 500 visitors can access it at one go. The 157 access points installed across the secretariat premises would allow round the clock wifi access to officials and 8 hours per day to visitors.
    13. On January 23, 2017, Meghalaya Chief Minister Mukul Sangma launched ______ at Jawaharlal Nehru Stadium in Shillong.
      1.’Mission Cricket’
      2.’Mission Badminton’
      3.’Mission Tennis’
      4.’Mission Football’
      5.’Mission Wrestling’
      Answer & Explanation
      Answer – 4.’Mission Football’
      Explanation :
      Mission Football is a project for developing a sustainable infrastructure for the sport in all the 11 districts of the state. The government is also seeking financial support from different sources including the North Eastern Council, Union ministry of sports and youth affairs, and funds under Non-Lapsable Central Pool of Resources (NLCPR).
    14. Uzhavoor Vijayan, who passed away on July 23, 2017, was:
      1.Politician from Kerala
      2.Historian from Kerala
      3.Painter from Kerala
      4.Novel Writer from Kerala
      5.Cricket Commentator from Kerala
      Answer & Explanation
      Answer – 1.Politician from Kerala
      Explanation :
      Nationalist Congress Party Kerala unit president Uzhavoor Vijayan died on July 23, 2017. Vijayan has died due to liver related ailments. He was 60.He hailed from Uzhavoor in Kottayam district.
    15. On July 23, 2017, Radio Broadcast in India completed ______ years
      1.70 years
      2.80 years
      3.90 years
      4.100 years
      5.110 years
      Answer & Explanation
      Answer – 3.90 years
      Explanation :
      Radio broadcast completed 90 years in India on 23rd of July 2017. The first ever radio broadcast in the country went on the air from the Bombay Station on July 23, 1927 under a private company, the Indian State Broadcasting Company. The Indian State Broadcasting Service became All India Radio on June 8, 1936.
    16. Kiren Rijiju, inaugurated the 235 meter long Chimari Bridge in which state ?
      1.Andhra Pradesh
      2.Mizoram
      3.Arunachal Pradesh
      4.Haryana
      5.Nagaland
      Answer & Explanation
      Answer –3.Arunachal Pradesh
      Explanation :On the sideline of his visit to Roing in Arunachal Pradesh for inaugurating Research Institution of World Ancient, Traditional, Culture & Heritage (RIWATCH) Museum, Mr. Rijiju also inaugurated the 235-meter long Chimari Bridge, which would serve as a life line between the National Highway 52 of Roing-Tezu. The bridge has been constructed by Border Roads Organisation (BRO).

    Thanks for choosing AffairsCloud. If you like our services, kindly suggest our site AffairsCloud.com to all your aspirant friends.