Current Affairs Quiz – July 6 2017

AffairsCloud brings you the complete and important daily current affairs quiz July 6 to achieve more marks in Banking , insurance, UPSC, SSC, CLAT ,railway  and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz from our current affairs today updates.

Click Here to Read Current Affairs July 6 2017

  1. On July 5, 2017, Supreme Court told Central Government that there is a need for Parliament to make law to ensure fair and transparent appointment of:
    1.Attorney General of India
    2.Heads of Defence Forces
    3.Election Commissioners
    4.Solicitor General of India
    5.Governors of States
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Election Commissioners
    Explanation :
    The Bench of Chief Justice of India J.S. Khehar and Y. Chandrachud pointed out that there is a gap due to the lack of a parliamentary law which transparently spells out the eligibility, criteria required for a person to be an election commissioner.
  2. India has raked at which position on latest FIFA World ranking released on 6th of July 2017?
    1.81st
    2.86th
    3.91st
    4.96th
    5.101st
    Answer & Explanation
    Answer – 4.96th
    Explanation :
    India has moved four places up to the 96th position in the FIFA World ranking released on 6th of July 2017. This is India’s second best ranking and its previous best was the 94th position in February 1996′
  3. Which among the following has become the last state to adopt the Goods and Services Tax (GST) resolution during a special session on July 5, 2017?
    1.Jammu and Kashmir
    2.Kerala
    3.West Bengal
    4.Tamil Nadu
    5.Assam
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Jammu & Kashmir
    Explanation :
    The resolution was moved by Jammu & Kashmir state Finance Minister Haseeb Drabu and was adopted through a presidential order. With this, all the states have implemented the Goods and Services Tax.
  4. On July 6, 2017, which among the following Asian country declared itself free from highly pathogenic Avian Influenza (H5N1 and H5N8)?
    1.China
    2.Bangladesh
    3.India
    4.Pakistan
    5.Sri Lanka
    Answer & Explanation
    Answer – 3.India
    Explanation :
    India has declared itself free from highly pathogenic Avian Influenza (H5N1 and H5N8) after surveillance in the states showed no evidence of its presence. Union Agriculture Ministry release said surveillance was carried out throughout the country and around the areas of the outbreaks since completion of the operation (including culling, disinfection and clean-up), which showed no evidence of presence of Avian Influenza Virus.
  5. Which State government has signed an Expression of Intent (EOI) with the International Association of Athletics Federations (IAAF) and Athletics Federation of India (AFI) to establish a High Performance Academy in the state?
    1.Chhattisgarh
    2.Jharkhand
    3.Andhra Pradesh
    4.Odisha
    5.Manipur
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Odisha
    Explanation :
    Union Sports Ministry will provide coaching, integrated support services and education to athletes, the State Sports and Youth Services Department will provide funds and make sure availability of necessary infrastructure and support services, including an outdoor stadium. Besides, the IAAF will assist in educating elite coaches and provide specialists. High Performance Academy is to be set up in Bhubaneswar.
  6. ‘Crysanthumun’, a new fast-growing Israeli flower has been named after which leader?
    1.Indian Prime Minister Narendra Modi
    2.Russia President Vladimir Putin
    3.UK Prime Minister Theresa May
    4.US President Donald Trump
    5.German Chancellor Angela Merkel
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Indian Prime Minister Narendra Modi
    Explanation :
    During his Israel visit, PM Modi visited the Danziger “Dan” Flower Farm along with his Israeli counterpart Benjamin Netanyahu in Mishmar Hashiva where they were briefed about the latest technologies being used for floriculture. Commemorating Prime Minister Narendra Modi’s visit, Danziger Flower Farm named the flower Crysanthumun as ‘Modi’, on the name of Prime Minister.
  7. Which Indian company has signed a MoU with Israeli firm Shachaf Engineering to collaborate on design, development and manufacture of strategic electronics for military use?
    1.Larsen & Toubro
    2.Bharat Forge
    3.BHEL
    4.Mahindra Telephonics
    5.Reliance Defence & Engineering
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Mahindra Telephonics
    Explanation :
    The MoU was signed in Tel Aviv on the day when PM Narendra Modi arrived in Israel on official visit. Under the deal, Mahindra Telephonics would look to jointly develop strategic electronics and systems for use in aerospace and marine domains with Shachaf Engineering.
  8. Which country’s Ambassador to the United Nations, has told a meeting of the U.N. Security Council that her country is prepared to use military means to defend against the threat posed by North Korea’s launch of an intercontinental ballistic missile?
    1.South Korea
    2.Japan
    3.Indonesia
    4.Philippines
    5.US
    Answer & Explanation
    Answer – 5.US
    Explanation :
    U.S. Ambassador to the United Nations, Nikki Haley said the United States would propose new U.N. sanctions on North Korea, which could include cutting off the major sources of hard currency to the North Korean regime, restricting the flow of oil to their military and their weapons programs and increase air and maritime restrictions.
  9. On July 4, 2017, which European country’s parliament approved a long-awaited law criminalizing torture?
    1.Italy
    2.Portugal
    3.Greece
    4.Spain
    5.France
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Italy
    Explanation :
    Italy’s parliament on July 4, 2017 approved a long-awaited law criminalizing torture, but critics said it had been so heavily watered down that many abuses may still go unpunished. Italy ratified the 1984 United Nations Convention against Torture in 1988 but till July 4, 2017, had never legislated to make it a criminal offence.
  10. Which Indian company has signed a MoU with Russia’s Vnesheconom bank to create a $200 million IT and Innovation Fund?
    1.Reliance Capital
    2.Bajaj Finance
    3.Srei Infrastructure Finance
    4.Tata Consultancy Services
    5.L&T Finance Holdings
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Srei Infrastructure Finance
    Explanation :
    The MoU was signed last month at the St. Petersburg International Economic Forum in the presence of Prime-Minister Narendra Modi and Russian President Vladimir Putin. This fund will enable Srei and Vnesheconombank to jointly explore investment opportunities in technology companies in Russia, India and other selected regions.
  11. Retirement fund body EPFO has inked pacts with five banks for collections of provident dues and to make retirement payments. Which among the following is NOT one of the five banks? 
    1.ICICI Bank
    2.Axis Bank
    3.Kotak Mahindra Bank
    4.Bank of Baroda
    5.State Bank of India
    Answer & Explanation
    Answer – 5.State Bank of India
    Explanation :
    The tie-ups with Bank of Baroda, ICICI Bank, HDFC Bank, Axis Bank and Kotak Mahindra Bank will help EPFO save around Rs 125 crore a year and expedite its investments as well as payment of benefits to its members.
  12. Which private sector bank has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia?
    1.South Indian Bank
    2.Federal Bank
    3.IDFC Bank
    4.Bandhan Bank
    5.Cathoic Syrian Bank
    Answer & Explanation
    Answer – 1.South Indian Bank
    Explanation :
    Under this arrangement, NRIs can enjoy cost-effective and fast remittance services using South Indian Bank’s (SIB’s) Express facility. NRIs can visit the PFG Forex outlets across Australia for remittances to India. SIB is already having correspondent banking arrangement with National Australia Bank and Fly World Money Exchange for remittances to India.
  13. On July 4, 2017, which company opened its first digital factory in India, also the third globally after one each in Germany and China?
    1.Siemens
    2.Hitachi
    3.General Electric
    4.Skoda
    5.Proteq
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Siemens
    Explanation :
    Siemens hopes to use Mumbai’s digital factory as a showcase to sell a range of plant automation equipment and software to Indian manufacturing units. Digital factory is one of the nine divisions at Siemens. It aims to provide a comprehensive portfolio of hard ware and software products which enable comprehensive integration of data from development, production and suppliers.
  14. On July 5, 2017, who among the following was appointed as non-executive chairman of Union Bank of India?
    1.Maruti Reddy
    2.Naved Sheikh
    3.Kewal Handa
    4.Ranjit Nayak
    5.Anil Biswas
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Kewal Handa
    Explanation :
    The Appointments Committee of the Cabinet has approved Handas appointment as non-official director/non-executive chairman of Union Bank. Handa will hold the post for a period of three years.
  15. On July 5, 2017, which space agency successfully delivered super-heavy Intelsat 35e, a commercial communications satellite, to a Geostationary Transfer Orbit (GTO)?
    1.ISRO
    2.NASA
    3.European Space Agency
    4.Virgin Galactic
    5.SpaceX
    Answer & Explanation
    Answer – 5.SpaceXExplanation :
    Intelsat 35e was launched from Kennedy Space Centre, Florida, US. After a half-hour trek across the Atlantic, SpaceX’s Falcon 9 deployed Intelsat 35e around 32 minutes into the flight. With a mass of 6,761kg, the Intelsat 35e communications satellite is the heaviest payload SpaceX has ever launched towards geostationary orbit, about 36,000km above the Earth’s surface.
  16. A rare ______with a pale skin color has been spotted for the first time in the Nilgiris by a wildlife photographer on 5th of July 2017.
    1.White Lion
    2.White Tiger
    3.White Peacock
    4.White Leopard
    5.White Cobra
    Answer & Explanation
    Answer – 1.White Tiger
    Explanation :
    Photographer Nilanjan Ray from Bengaluru spotted White Tiger at an undisclosed location on a recent trip to the Nilgiri Biosphere Reserve. White tigers have been reported predominantly from Rewa, Madhya Pradesh.
  17. Which country beat Pakistan in the final of the Asian Team Snooker Championship?
    1.India
    2.China
    3.Japan
    4.South Korea
    5.Vietnam
    Answer & Explanation
    Answer – 1.India
    Explanation :
    India’s Pankaj Advani teamed up with Laxman Rawat to beat Pakistan in the final of the Asian Team Snooker Championship. Asian Snooker Championship was held in Bishkek, Kyrgyzstan.
  18. ’World Zoonoses Day’ is observed on which date every year?
    1.5th July
    2.6th July
    3.7th July
    4.8th July
    5.9th July
    Answer & Explanation
    Answer – 2.6th July
    Explanation :
    The World Zoonoses Day is observed every year on 6th of July to create awareness on zoonotic diseases, how to prevent them and what actions to take when exposed. World Zoonosis Day is also particularly important as it commemorates 6th July 1885, when Louis Pasteur successfully administered the first vaccine against, a zoonotic disease, to Joseph Meister after he had been mauled by a rabid dog.
  19. On July 5, 2017, Pakistan successfully test-fired short-range surface-to-surface ballistic missile named:
    1.’Noor’
    2.’’Ashoura’
    3.’Nasr’
    4.’Emad’
    5.’Fajr’
    Answer & Explanation
    Answer – 3.’Nasr’
    Explanation :
    Pakistan Army has conducted a series of training launches and tests during the current week for validation of new technical parameters of ‘NASR’ with enhanced range from 60-70 kilometres and flight maneuverability.
  20. On July 4, 2017, Prime Minister Narendra Modi gifted his Israeli counterpart Benjamin Netanyahu replicas of two sets of relics from ______, regarded as key artefacts of the long Jewish history in India.
    1.Goa
    2.Puducherry
    3.Kerala
    4.Gujarat
    5.West Bengal
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Kerala
    Explanation :
    The gift comprises two different sets of copper plates that are believed to have been inscribed in 9-10th Century. The replica of these plates was made possible with the cooperation of Malankara Mar Thoma Syrian Church in Thiruvalla, Kerala.

Thanks for choosing AffairsCloud. If you like our services, kindly suggest our site AffairsCloud.com to all your aspirant friends.

error: Alert: Content is protected !!