Current Affairs Quiz: June 26 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs June 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs June 26 2019

  1. How much percent of Indian children under five years will still be stunted by 2022 as per the report on Food & Nutrition Security (FNS) of India?
    1) 32.7%
    2) 31.4%
    3) 33.5%
    4) 39.5%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 31.4%
    Explanation:
    The report on Food & Nutrition Security (FNS) Analysis of India developed by UN (United Nations) World Food Programme Reduction: Stunting in children in India under the age of five has reduced at a rate of about 1% per year in the last decade. India must double its rate of progress to reach the target of 25% by 2022 set by the National Nutrition Mission.stated that 31.4% of Indian children under five years will still be stunted by 2022.
  2. Which ministry has partnered with UN’s (United Nations) World Food Programme to release the report on Food & Nutrition Security (FNS) stating that 31.4% will still be stunted by 2022 ?
    1) Ministry of Health and Family Welfare(MoHFW)
    2) Ministry of Home Affairs(MHA)
    3) Ministry of Statistics and Programme Implementation(MoSPI)
    4) Ministry of Women and Child Development(MoWCD)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Ministry of Statistics and Programme Implementation
    Explanation:
    The report on Food & Nutrition Security (FNS) Analysis of India developed by UN (United Nations) World Food Programme in partnership with Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) stated that 31.4% of Indian children under five years will still be stunted by 2022.
  3. Which Indian state has highest stunted children under 5 years of age as per the report on Food & Nutrition Security (FNS) by UN’s (United Nations) World Food Programme and Ministry of Statistics and Programme Implementation?
    1) Bihar
    2) Uttar Pradesh
    3) Jharkhand
    4) Meghalaya
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Bihar
    Explanation:
    The stunting in children under 5years of age is the highest in Bihar (48%), Uttar Pradesh (46%), Jharkhand (45%), and Meghalaya (44%). Only one in five children in Kerala and Goa (20% each) are stunted.
  4. Who chaired the Beekeeping Development Committee (BDC) that submitted its report to the Prime Minister Narendra Modi recently ?
    1) Amir Ullah Khan
    2) V. K. Saraswat
    3) Arvind Panagariya
    4) Bibek Debroy
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Bibek Debroy
    Explanation:
    Beekeeping Development Committee (BDC headed by Professor Bibek Debroy submitted its report to the Prime Minister on June 26, 2019. It was framed with the objective to identify ways of advancing beekeeping in India.
  5. Which non constitutional body formed a Beekeeping Development Committee under the Chairmanship of Professor Bibek Debroy ?
    1) National Development Council(NDC)
    2) Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM)
    3) State Information Commission(SIC)
    4) Central Information Commission(CIC)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM)
    Explanation:
    Beekeeping Development Committee (BDC) under the Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM) headed by Professor Bibek Debroy submitted its report to the Prime Minister on June 26, 2019. It was framed with the objective to identify ways of advancing beekeeping in India.
  6. In order to boost coordination among which ministries for the speeding up of hydrocarbon exploration-related clearances, the centre has formed a committee?
    1) Ministry of Science and Technology & Ministry of Petroleum and Natural Gas(MoPNG)
    2) Ministry of Earth Sciences & Ministry of Environment and Forest and Climate Change(MoEFCC)
    3) Ministry of Petroleum and Natural Gas(MoPNG) & Ministry of Environment and Forest and Climate Change(MoEFCC)
    4) Ministry of Petroleum and Natural Gas(MoPNG) & Ministry of Social Justice and Empowerment‎
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Ministry of Petroleum and Natural Gas(MoPNG) & Ministry of Environment and Forest and Climate Change(MoEFCC)
    Explanation:
    On June 23, 2019, Central Government has formed a committee for coordination among the Ministry of Petroleum and Natural Gas(MoPNG), the Ministry of Environment and Forest and Climate Change(MoEFCC) and the state governments after a tug of war between the two ministries. The panel formation will help in speeding up hydrocarbon exploration-related clearances.
  7. Who will chair the Central Government formed committee for coordination among the Ministry of Petroleum and Natural Gas(MoPNG), the Ministry of Environment and Forest and Climate Change(MoEFCC) ?
    1) P K Sinha
    2) Ajit Seth
    3) Nripendra Misra
    4) Pramod Kumar Misra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) P K Sinha
    Explanation:
    On June 23, 2019, Central Government has formed a committee for coordination among the Ministry of Petroleum and Natural Gas(MoPNG), the Ministry of Environment and Forest and Climate Change(MoEFCC) and the state governments after a tug of war between the two ministries. The panel formation will help in speeding up hydrocarbon exploration-related clearances.Members: The newly formed committee will have P K Sinha, Cabinet Secretary as chairman and secretaries of home, petroleum and environment ministry, a representative from the NITI Aayog & and chief secretaries of petroleum-producing states as members.
  8. Which country has signed an agreement with Bhagwan Mahaveer Viklang Sahayata Samiti (BMVSS), Jaipur to provide financial and technical assistance for research and development in the area of prosthetic limbs?
    1) Japan
    2) China
    3) Russia
    4) South Korea
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) South Korea
    Explanation:
    On June 24, 2019, South Korean Ambassador to India Bong-kil Shin and Bhagwan Mahaveer Viklang Sahayata Samiti (BMVSS) signed agreement to provide assistance in prosthetic limbs sector.Korea will grant financial and technical assistance for research and development collaboration in the med-tech sector in the area of prosthetic limbs, bionic arms, 3-D printing-based Flat foot solution and mobility solutions.
  9. Name the collaborative initiative launched by Bhagwan Mahaveer Viklang Sahayata Samiti (BMVSS) and South Korea recently ?
    1) Jaipur Limb Korea
    2) Jaipur Foot Korea
    3) Korea & Jaipur limb
    4) Limb-Korea & Jaipur
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Jaipur Foot Korea
    Explanation:
    On June 24, 2019, South Korean Ambassador to India Bong-kil Shin launched a collaborative initiative between South Korea and Bhagwan Mahaveer Viklang Sahayata Samiti (BMVSS) named ‘Jaipur Foot Korea’. An agreement was also signed by the Korean Ambassador with BMVSS to provide assistance in prosthetic limbs sector.Korea will grant financial and technical assistance for research and development collaboration in the med-tech sector in the area of prosthetic limbs, bionic arms, 3-D printing-based Flat foot solution and mobility solutions.
  10. Kalu police station was ranked as the India’s best police station, it is located in which state?
    1) Dharwad district, Karnataka
    2) Murshidabad district, West Bengal
    3) Bikaner district, Rajasthan
    4) Nicobar district, Andaman & Nicobar Islands
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Bikaner district, Rajasthan
    Explanation:
    On June 25, 2019, The Ministry of Home Affairs (MHA) released the rankings of police stations for the year 2018. The Kalu police station in Bikaner district of Rajasthan was ranked the best police station in the country. It was awarded the first rank for its performance in crime prevention, investigation and disposal of cases, crime detection, community policing and maintenance of law and order, women help desk facility, drinking water facility and WiFi.Campbell Bay police station in Nicobar district of Andaman & Nicobar Islands was ranked second.
  11. Which country has recently received unanimous support from Asia-Pacific Group for attaining non-permanent seat at the UN Security Council (UNSC) for a two-year term i.e. 2021-22 ?
    1) India
    2) Pakistan
    3) Srilanka
    4) Indonesia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) India
    Explanation:
    The Group of Asia-Pacific at the United Nations unanimously endorsed India’s candidature for a non-permanent seat on the United Nations Security Council (UNSC). This will be for a two-year term 2021-2022. This was informed by India’s Ambassador and Permanent Representative to the United Nations, Syed Akbaruddin. Every year, 5 non-permanent members are elected for a 2-year term.
  12. FOF was in news recently, 1st ‘F’ in FOF stands for ______________ .
    1) Fund
    2) Finance
    3) Forward
    4) Flotation
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Fund
    Explanation:
    F stands for Fund.The full form of FOF is Fund of Funds.
  13. Who chaired the expert committee formed by RBI to look into the measures for the economic and financial sustainability of the MSMEs (Micro, Small and Medium Enterprises)?
    1) G. N. Bajpai
    2) C. B. Bhave
    3) M. Damodaran
    4) U K Sinha
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) U K Sinha
    Explanation:
    On June 25, 2019, The Reserve Bank released the report of the expert committee under former SEBI (Securities and Exchange Board of India) chairman U K Sinha on measures for the economic and financial sustainability of the MSMEs (Micro, Small and Medium Enterprises).
  14. How much amount of distressed asset fund creation is recommended by the RBI constituted expert committee chaired by U K Sinha for small enterprises?
    1) Rs 2,000 crore
    2) Rs 5,000 crore
    3) Rs 7,000 crore
    4) Rs 10,000 crore
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Rs 5,000 crore
    Explanation:
    On June 25, 2019, The Reserve Bank released the report of the expert committee under former SEBI (Securities and Exchange Board of India) chairman U K Sinha on measures for the economic and financial sustainability of the MSMEs (Micro, Small and Medium Enterprises). It also recommends the creation of a distressed asset fund of Rs 5,000 crore for small enterprises. The fund will operate on the lines of the Textile Upgradation Fund Scheme (TUFS) which makes equity investments that lead to reviving the sick&Debt-burden units.
  15. How much percent of wilful defaulters in nationalized banks are increased in five years to March 2019 ?
    1) 70%
    2) 80%
    3) 60%
    4) 50%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) 60%
    Explanation:
    On June 24, 2019, Finance Minister Nirmala Sitharaman stated that the number of wilful defaulters in nationalized banks has risen 60% in five years to March 2019. A number of wilful defaulters: The figure stood at 8,582 at the end of FY19(fiscal year) against 5,349 at the end of FY15.The silver lining is about Rs.7,600 crore has been recovered from those defaulters.
  16. In order to decrease Non-Performing Assets(NPA), government used 4R strategy, what are all the 4R’s in the strategy ?
    1) 4R- Recognition, Resolution, Recapitalisation and Reforms
    2) 4R- Recognition, Reflation, Recapitalisation and Reforms
    3) 4R- Recognition, Resolution, Regression and Reforms
    4) 4R- Recognition, Reflation, Regression and Reforms
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) 4R- Recognition, Resolution, Recapitalisation and Reforms
    Explanation:
    ‘4Rs’ strategy (Recognition, Resolution, Recapitalisation, and Reforms,): As per this strategy, gross NPAs(Non-Performing Assets) of PSBs decreased to Rs.8.06-lakh crore at the end of March 2019 against Rs.8.95-lakh crore at the end of March 2018.
  17. Which state government has signed a tripartite loan agreement with GoI and World Bank to improve its ability to manage financial systems and lead to better utilization of development resources worth $31.58 million (Rs 221 crore)?
    1) Punjab
    2) West Bengal
    3) Uttar Pradesh
    4) Uttarakhand
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Uttarakhand
    Explanation:
    On June 26, 2019, The Government of India, the State Government of Uttarakhand and the World Bank signed a tripartite Loan Agreement of $31.58 million (about Rs 221 crore) for Uttarakhand Public Financial Management Strengthening Project. This will help improve the State’s ability to manage its Financial Systems and lead to Better Utilization of Development Resources.
  18. Which entity has signed a contract with Airbus for cabin and cargo design engineering ?
    1) Accenture
    2) Tech Mahindra
    3) Infosys
    4) Wipro
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Tech Mahindra
    Explanation:
    On June 20, 2019, Tech Mahindra, an information technology firm, entered into a multi-year contract with Airbus for cabin and cargo design engineering. The contract is aimed to capitalise on the specialised skills and competencies in growing cabin engineering business over the next few years.
  19. Which Malayalam film was the first Indian film, to win the outstanding artistic achievement award in the 22nd Shanghai International Film Festival .
    1) Ore Kadal
    2) Thirakkatha
    3) Veyil Marangal
    4) Pathemari
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Veyil Marangal
    Explanation:
    In the 22nd Shanghai International Film Festival, Director Bijukumar Damodaran has received the Outstanding Artistic Achievement Award for the film, Veyil Marangal (Trees Under the Sun). This is for the first Indian film to win a major award at the festival. The film was one among the 3,964 entries submitted from 112 countries in the prestigious Golden Goblet Award competition.
  20. Name the CEO of NITI Aayog whose tenure is extended by two years, up to June 30, 2021.
    1) Amitabh Kant
    2) Rajiv Kumar
    3) Ajit Seth
    4) Shashi Kant Sharma
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Amitabh Kant
    Explanation:
    On June 26, 2019, The Appointments Committee of the Cabinet, Government of India has extended the tenure of Amitabh Kant, CEO(Chief Executive Officer) of Government’s think tank NITI Aayog (National Institution for Transforming India), by two years, up to June 30, 2021.
  21. Amit Agarwal was appointed as the chairman to which entity ?
    1) Confederation of Indian Industry(CII)
    2) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry(FICCI)
    3) National Association of Software and Services Companies(NASSCOM)
    4) Internet and Mobile Association of India (IAMAI)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Internet and Mobile Association of India (IAMAI)
    Explanation:
    On June 25, 2019, Amit Agarwal, Amazon India Senior Vice-President and Country Head, was named as the new Chairman of Internet and Mobile Association of India (IAMAI). He succeeds Rajan Anandan, who was the former Google India Managing Director (MD). Dhruv Shringi, Co-founder and Chief Executive Officer (CEO) of Yatra was appointed as the Vice Chairman of IAMAI succeeding Deep Kalra, Founder and Group CEO of MakeMyTrip.Satyan Gajwani, vice-chairman of Times Internet, was appointed as the new Treasurer of the IAMAI.Subho Ray will continue as the President of the association.
  22. Who was appointed as the new Director General (DG) of Indian Coast Guard (ICG) ?
    1) T. V. Narendran
    2) Krishnaswamy Natarajan
    3) Chandrajit Banerjee
    4) Rajendra Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Krishnaswamy Natarajan
    Explanation:
    Krishnaswamy Natarajan, 1984 batch officer, has been appointed as new Director General (DG) of Indian Coast Guard (ICG). He succeeds Rajendra Singh who will be retiring on 30 June 2019. At present, he is serving as Additional Director General (ADG) of ICG’s Western SeaBoard.The flag officer had joined the ICG on January 18, 1984. He has a Masters Degree in Defence and Strategic Studies from Madras University.He held various important command and staff appointments, both afloat and ashore. He served as the Commanding Officer, ICGS Mandapam.
  23. Which space agency, has discovered the high amounts of methane gas on Mars that indicates life on the red planet ?
    1) European Space Agency(ESA)
    2) Indian Space Research Organisation(ISRO)
    3) National Aeronautics and Space Administration(NASA)
    4) Japan Aerospace Exploration Agency(JAXA)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) National Aeronautics and Space Administration(NASA)
    Explanation:
    On June 25, 2019, The US (United States) space agency, NASA’s ( National Aeronautics and Space Administration) Curiosity rover has discovered the high amounts of methane gas on Mars that indicates life on the red planet.The measurement found 21 parts per billion of methane in the air, three times what was found during 2013.The finding came from the rover’s Sample Analysis at Mars (SAM) tunable laser spectrometer.
  24. Who won the 37th Balaton International Chess Festival in Hungary and became the India’s 63rd Grandmaster (GM) ?
    1) Girish A. Koushik
    2) Abhijit Kunte
    3) Krishnan Sasikiran
    4) Baskaran Adhiban
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Girish A. Koushik
    Explanation:
    22-year-old Girish A. Koushik of Mysore, Karnataka became India’s 63rd Grandmaster (GM) at the 37th Balaton International Chess Festival in Hungary. He completed his second GM norm at the 8th Llucmajor Open in Mallorca, Spain in May 2019 and third norm in Budapest. The first GM norm was achieved in 2011 at the World Juniors.He became the third Grandmaster from Karnataka, after Thejkumar M S and Stany G A.
  25. Who won the Women’s Singles in the 4th edition of Mallorca Open Title (2019) held at Santa Ponsa Tennis Club in Mallorca, Spain?
    1) Nicole Melichar
    2) Kirsten Flipkens
    3) Belinda Bencic
    4) Sofia Kenin
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Sofia Kenin
    Explanation:
    Sofia Kenin (20) of the United States won the Mallorca Open Title 2019 against Belinda Bencic of Switzerland with 6-7 (2), 7-6 (5), 6-4 points in the finals. The 4th edition of the tournament was held at Santa Ponsa Tennis Club in Mallorca, Spain, from 17 June to 23 June 2019. The prize money of the tournament was $ 250,000.This was her second WTA (Women’s Tennis Association) singles title of the season. She claimed her first WTA singles title in the Australian Open 2019 held at Hobart, Australia in January 2019.In the Doubles event, the pair of Kirsten Flipkens of Belgium and Johanna Larsson of Sweden defeated the Spanish pair María José Martínez Sánchez and Sara Sorribes Tormo.
  26. Name the renowned seer, head of Bharat Mata Janhit Trust and Padma Bhushan awardee, who passed away recently in Dehradun, Uttarakhand .
    1) Swami Satyananda Giri
    2) Swami Satyamitranand Giri Maharaj
    3) Swami Ramanand
    4) Swami Sawan Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Swami Satyamitranand Giri Maharaj
    Explanation:
    On June 25, 2019, A renowned seer, Swami Satyamitranand Giri Maharaj (Swami Satyamitranand), aged 87, passed away at Dehradun in Uttarakhand after a prolonged illness. He was born on September 19, 1932, in Agra, Uttar Pradesh as Ambika Prasad. He was the head of Bharat Mata Janhit Trust. He established Bharat Mata Mandir in Haridwar and Samanvaya Seva Foundation to serve poor people from tribal and hilly areas by providing free education and medical facilities.He was the recipient of Padma Bhushan in 2015.
  27. What was the theme of International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking 2019 ?
    1) Theme – “Drugs: treatment works”
    2) Theme – “Global Action for Healthy Communities without Drugs”
    3) Theme – “Health for Justice. Justice for Health”
    4) Theme – “Think health – not drugs”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Theme – “Health for Justice. Justice for Health”
    Explanation:
    The International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking 2019 was observed on June 26. The day is observed to enhance the efforts to achieve an international society free of drug abuse and create awareness on the problems caused by illicit drugs to society. The theme for 2019 was “Health for Justice. Justice for Health”.
  28. International Day in Support of Victims of Torture is observed annually on ________ .
    1) June 26
    2) June 25
    3) June 24
    4) June 23
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) June 26
    Explanation:
    On June 26, 2019, International Day in Support of Victims of Torture observed all over the world to remind people that human torture is not only unacceptable – it is also a crime.In 1997, by resolution 52/149, the UN General Assembly declared 26 June as the International Day in Support of Victims of Torture.This day aims to achieve total eradication of torture experienced by victims.The UN(United Nations) Voluntary Fund for Victims of Torture that is administered by the United Nations Human Rights Office in Geneva is a victim-focused mechanism that provides assistance to victims of torture and their families.
  29. What was theme of World Hydrography Day (WHD) 2019 ?
    1) Theme – “Hydrography – much more than just nautical charts”
    2) Theme – “Hydrography – underpinning the Blue Economy”
    3) Theme – “Our seas and waterways – yet to be fully charted and explored”
    4) Theme – “Hydrographic information driving marine knowledge”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Theme – “Hydrographic information driving marine knowledge”
    Explanation:
    World Hydrography Day (WHD) 2019 was observed on June 21. It is observed to publicise the work of hydrographers and the importance of hydrography. It aims to increase awareness about the protection of safe navigation and marine life protection. The theme for WHD 2019 is “Hydrographic information driving marine knowledge”.
  30. Where was the BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation) day 2019 held on 26th June ?
    1) Naypyitaw, Myanmar
    2) Dhaka, Bangladesh
    3) New Delhi, India
    4) Bangkok, Thailand
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Dhaka, Bangladesh
    Explanation:
    On June 26, 2019, The BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation) member countries consisting of Bangladesh, India, Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Nepal, and Bhutan celebrated the BIMSTEC Day- 2019 in Dhaka, Bangladesh. Dr. A K Abdul Momen, Foreign Minister of Bangladesh was the chief guest of the event.Bishwadip Dey, Acting High Commissioner represented India in the BIMSTEC founding day event.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Who is the Secretary General of International Hydrographic Organization (IHO)?
    Answer
    Answer – Dr Mathias Jonas
  2. Where is the headquarter of Internet and Mobile Association of India (IAMAI) located ?
    Answer
    Answer – Mumbai, India
  3. What is the Capital and Currency of South Korea ?
    Answer
    Answer – Capital: Seoul & Currency: South Korean won
  4. When was NITI Aayog formed ?
    Answer
    Answer – 1 January 2015
  5. Who is the President of 73rd session of United Nations General Assembly (UNGA)?
    Answer
    Answer – María Fernanda Espinosa
4.9/5 (76 Reviews)