Current Affairs Quiz: September 6 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs September 6 2019

  1. How many institutes were awarded with Institute of Eminence (IoE) status by Ministry of Human Resource & Development (MHRD) ?
    1) 3 Institutions
    2) 5 Institutions
    3) 7 Institutions
    4) 9 Institutions
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) 5 Institutions
    Explanation:
    On September 5, 2019 the Ministry of Human Resource & Development (MHRD) awarded Institute of Eminence (IoE) status to a total of 5 institutions, and Letter of Intent (LoI) for granting the IoE to 5 private universities, based on the recommendation of the University Grants Commission(UGC).
  2. Which of the following institute was awarded with Institute of Eminence (IoE) status by Ministry of Human Resource & Development (MHRD) on September 5, 2019?
    1) JamiaHamdard University (New Delhi)
    2) Amrita VishwaVidyapeetham University (Coimbatore,Tamil Nadu)
    3) Kalinga Institute of Industrial Technology(KIIT-Odisha)
    4) Banaras Hindu University (BHU-Varanasi- Uttar Pradesh)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Banaras Hindu University (BHU-Varanasi- Uttar Pradesh)
    Explanation:
    On September 5, 2019 the Ministry of Human Resource & Development (MHRD) awarded Institute of Eminence (IoE) status to a total of 5 institutions, and Letter of Intent (LoI) for granting the IoE to 5 private universities, based on the recommendation of the University Grants Commission(UGC). They are as follows
    Delhi University (DU- New Delhi)
    Banaras Hindu University (BHU-Varanasi- Uttar Pradesh)
    University of Hyderabad(UoH- Telangana)
    Indian Institute of Technology- Madras (IIT-M- Tamilnadu)
    IIT-Kharagpur (IIT-Kgp- West Bengal)
  3. Name the state government which has signed an MoU with United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization(UNESCO) to enhance music, art, craft forms and other intangible cultural heritage of the state.
    1) Maharashtra
    2) Odisha
    3) Rajasthan
    4) West Bengal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Rajasthan
    Explanation:
    The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization(UNESCO), a specialized agency of the United Nations based in Paris, France has joined hands with Rajasthan state government to further enhance music, art and craft forms, and other intangible cultural heritage of the state.
  4. Who launched the Nutrition campaign, ” POSHAN Maah 2019” to promote the “eat right India movement” for improving public health and combat negative nutritional trends ?
    1) Harsh Vardhan
    2) Narendra Modi
    3) Ram Nath Kovind
    4) Venkaiah Naidu
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Harsh Vardhan
    Explanation:
    On September 5, 2019, the Union Health Minister Shri Harsh Vardhan launched mass media campaign POSHAN Maah (nutrition campaign) 2019 to promote the “eat right India movement” (launched 10th July 2018) to improve public health and combat negative nutritional trends. The campaign will have weekly themes in the upcoming 365 days. This movement is aligned with the government’s flagship public health programmes such as POSHAN Abhiyaan, Anemia Mukt Bharat, Ayushman Bharat Yojana, and Swachh Bharat Mission.
  5. Where did Prahlad Singh Patel flagged off the first-ever Mobile Science Exhibition (SCIENCE EXPLORER) & also launched 25 new Mobile Science Exhibition(MSE) buses for Aspirational Districts ?
    1) Kolkata, West Bengal
    2) Leh, Ladakh
    3) Mumbai, Maharashtra
    4) New Delhi, Delhi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Leh, Ladakh
    Explanation:
    On September 5, 2019, first-ever Mobile Science Exhibition (SCIENCE EXPLORER) was flagged off in Leh, Ladakh by Union culture and tourism minister (Independent charge) Shri Prahlad Singh Patel and would be available as first of its kind in the entire Ladakh region. He also launched 25 new Mobile Science Exhibition(MSE) buses for Aspirational Districts across the country in order to reach the unserved/unreached areas and it is fully funded by the culture ministry.
  6. Which city is set to host the 22nd edition of the India International Seafood Show (IISS), one of the largest seafood fairs in Asia ?
    1) New Delhi, Delhi
    2) Mumbai, Maharashtra
    3) Visakhapatnam, Andhra Pradesh
    4) Kochi, Kerala
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Kochi, Kerala
    Explanation:
    The 22nd edition of the India International Seafood Show (IISS) which is one of the largest seafood fairs in Asia, is to be hosted by the Marine Products Export Development Authority (MPEDA) in association with Seafood Exporters Association of India (SEAI) in Kochi (known as queen of Arabian sea) at Hotel Grand Hyatt from February 7-9, in 2020. This biennial show would be Kochi’s first hosting after 12 years.
  7. Name the first Bollywood film which is set to go plastic-free in order to avoid single-use plastic and encourage the usage of jute and cloth bags to protect the environment .
    1) Section 375
    2) Dream Girl 2019
    3) Coolie No. 1
    4) Laal Kaptaan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Coolie No. 1
    Explanation:
    An upcoming movie featuring Varun Dhawan, Sara Ali Khan and Paresh Rawal named Coolie No. 1 is the first Bollywood film to go plastic-free. The film, directed by David Dhawan and produced by Vashu Bhagnani, Jackky Bhagnani and Deepshika Deshmukh will be released on May 1, 2020.
  8. Name the first Indian Prime Minister, who visited the Far East Russia .
    1) Narendra Modi
    2) Manmohan Singh
    3) Atal Bihari Vajpayee
    4) Indira Gandhi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Narendra Modi
    Explanation:
    Prime Minister (PM) of India, Shri Narendra Modi visited Vladivostok, Russia on September 4-5, 2019. It was the first visit by an Indian Prime Minister to Far East Region of Russia.
  9. Which Indian firm along with Quippo Oil and Gas has signed an agreement with Russia’s Joint-Stock Company Rosgeologia to cooperate in the fields of land and marine geophysical work in India ?
    1) Infrastructure Leasing & Financial Services
    2) Srei Infrastructure Finance Ltd
    3) Dewan Housing Finance Corporation Ltd.
    4) Reliance Capital
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Srei Infrastructure Finance Ltd
    Explanation:
    Agreement on Cooperation between Joint-Stock Company Rosgeologia and Srei Infrastructure Finance Limited
  10. How many MoU’s were signed between India and Russia to promote trade and investment during Prime Minister Narendra Modi’s visit to Vladivostok, Russia ?
    1) 20
    2) 15
    3) 30
    4) 40
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) 30
    Explanation:
    India and Russia have signed 30 MoUs to promote trade and investment. Among those, 16 were in the private sector and the remaining 14 in government-to-government sector.
  11. Which two countries have decided to hold a joint high level tiger forum in the year 2020 ?
    1) India and Australia
    2) India and Maldives
    3) India and United States
    4) India and Russia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) India and Russia
    Explanation:
    In a bilateral meeting held between PM Modi and Russian President Vladimir Putin in the port city of Vladivostok in Russia’s Far East Region, India and Russia decided to hold a joint high level tiger forum in the year 2020. India welcomed Russia’s initiative to hold the Second International Tiger Conservation Forum in 2022. First forum was held in Saint-Petersburg, Russia in 2010.
  12. Where was the 20th India-Russia Annual Summit for 2019 held ?
    1) Vladivostok, Russia
    2) Moscow, Russia
    3) St Petersburg, Russia
    4) Kazan, Russia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Vladivostok, Russia
    Explanation:
    PM Modi participated in the 20th India-Russia Annual Summit for 2019 held in Vladivostok, Russia. He described Russia as a reliable partner and special friend. India and Russia decided to step up industrial cooperation and create new technological and investment partnership, especially in advanced high-tech areas, with an aim to increase bilateral trade to $30 billion by 2025.
  13. Which was the guest country for the 5th Eastern Economic Forum (EEF) for 2019 in Vladivostok, Russia ?
    1) Japan
    2) India
    3) China
    4) United States
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) India
    Explanation:
    PM Modi presided over the 5th Eastern Economic Forum (EEF) for 2019 as the Chief Guest in Vladivostok, Russia. India has the status of a guest country at the EEF 2019. He also addressed the plenary session of 5th EEF. He stated that India and Russia are beginning a new era of cooperation in the Indo-Pacific region to make it open, free and inclusive.
  14. How much funds have been extended as a credit line for the development of Russia’s Far East, which is the first-ever region-specific line of credit in a foreign country extended by India ?
    1) $4 billion
    2) $1 billion
    3) $3 billion
    4) $2 billion
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) $1 billion
    Explanation:
    India extended a credit line of $1 billion for the development of Russia’s Far East. This is the first-ever region-specific line of credit in a foreign country extended by India. PM launched ‘Act Far East’ Policy for Russia. PM emphasised India’s commitment to turn India into a $5 trillion economy by 2024 and elaborated some of the steps initiated by the country to achieve this target.
  15. In which of the following sector,India and Russia has affirmed their cooperation from the year 2019 to 2024 ?
    1) Defence
    2) Infrastructure
    3) Education
    4) Hydrocarbon
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Hydrocarbon
    Explanation:
    India expressed cooperation in hydrocarbon sector for 2019-24 with Russia. Both sides affirmed their determination to deepen cooperation in the hydrocarbon sector, bilaterally and in third country projects in the Natural gas sector, Upstream & Downstream sector and in training, technology & third party cooperation.
  16. By which year, WHO (World Health Organisation) South-East Asia Region have vowed to eradicate the highly infectious childhood killers diseases of measles & rubella ?
    1) 2023
    2) 2025
    3) 2030
    4) 2031
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) 2023
    Explanation:
    In a bid to prevent deaths and disabilities, Member countries of WHO (World Health Organisation) South-East Asia Region have vowed to eradicate the highly infectious childhood killers diseases of measles & rubella by 2023.
  17. Which of the following countries were participated in the Military exercise ‘Yudh Abhyas’ ?
    1) India and Japan
    2) India and United States(US)
    3) India and Australia
    4) India and Russia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) India and United States(US)
    Explanation:
    2 Week Indo-US defence corporation’s 15th edition of biggest joint military exercise ‘Yudh Abhyas’ 2019 between Indian and the United States(US) at Lewis McChord Joint Airforce Base,Washington(US) has commenced on september 5, 2019 and will continue till 18th September.
  18. Where was the 28th edition of India-Thailand Coordinated Patrol(Indo-Thai CORPAT) between Indian Navy(IN) and Thailand’s Royal Thai Navy (RTN) for the year 2019 held ?
    1) Kanchanaburi, Thailand
    2) Kolkata, India
    3) Bangkok, Thailand
    4) Guwahati, India
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Bangkok, Thailand
    Explanation:
    The 28th edition of India-Thailand Coordinated Patrol(Indo-Thai CORPAT) between India’s Indian Navy(IN) and Thailand’s Royal Thai Navy (RTN) for the year 2019 is being conducted in Bangkok, Thailand from September 05-15, 2019.
  19. Which Indian Naval Ship(INS) has participated in 28th edition of India-Thailand Coordinated Patrol(Indo-Thai CORPAT) in Bangkok, Thailand ?
    1) INS Gharial
    2) INS Airavat
    3) INS Shardul
    4) INS Kesari
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) INS Kesari
    Explanation:
    The 28th edition of India-Thailand Coordinated Patrol(Indo-Thai CORPAT) between India’s Indian Navy(IN) and Thailand’s Royal Thai Navy (RTN) for the year 2019 is being conducted in Bangkok, Thailand from September 05-15, 2019. Indian Naval Ship(INS) Kesari and His Majesty’s Thailand Ship(HTMS) Kraburi are participating in the CORPAT along with both navies’s Maritime Patrol Aircrafts (MPA).
  20. Who launched the updated Credit linked Capital Subsidy Scheme (CLCSS) to enable micro, small and medium enterprises (MSMEs) access to capital ?
    1) Nitin Gadkari
    2) Rajnath Singh
    3) Narendra Modi
    4) Nirmala Sitharaman
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Nitin Gadkari
    Explanation:
    In the 2-day event (September 5& 6, 2019) of national workshop on ‘Credit Linked Capital Subsidy and Delayed Payment of MSMEs’ held at New Delhi, the Union Minister for Micro, Small and Medium Enterprises Shri Nitin Gadkari has launched the updated Credit linked Capital Subsidy Scheme (CLCSS) to enable micro, small and medium enterprises (MSMEs) access to capital.
  21. Which committee has suggested to create a Rs 5,000 crore distressed asset fund for domestic MSMEs hurt by demonetization, the GST(Goods and Service Tax) and an existing liquidity crunch ?
    1) C. Rangarajan committee
    2) U.K. Sinha committee
    3) Deepak Parekh committee
    4) Bimal Jalan committee
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) U.K. Sinha committee
    Explanation:
    Gadkari stated that the government will take a decision on the recommendations of the U.K. Sinha committee which had been set up by the Reserve Bank of India (RBI) on the strength of micro, small and medium enterprises (MSME) sector. The Finance Secretary and MSME Secretary will give a final report on the recommendations of the committee after consultation with the parties concerned & it will be implemented in 15 days after that. Recommendation: The committee suggested to create a Rs 5,000 crore distressed asset fund for domestic MSMEs hurt by demonetization, the GST(Goods and Service Tax) and an existing liquidity crunch.
  22. Which Iconic Place was conferred with the Best Swachh Iconic Place award in the Overall improvement in sanitation category in Swachh Bharat Awards 2019 ?
    1) Brihadeeswara Temple in Tamil Nadu
    2) Sri Chamundeshwari Devi Temple in Karnataka
    3) Mata Vaishno Devi Temple in Jammu and Kashmir(J&K)
    4) Amarnath Temple in Jammu and Kashmir
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Mata Vaishno Devi Temple in Jammu and Kashmir(J&K)
    Explanation:
    On September 6, 2019, The President of India, Shri Ram Nath Kovind has addressed the special function ‘Swachh Mahotsav 2019’, organized by the Union Ministry of Jal Shakti held in Plenary Hall, Vigyan Bhawan, New Delhi. Shri Mata Vaishno Devi Temple in Jammu and Kashmir(J&K)won Best Swachh Iconic Place award in Category: Overall improvement in sanitation.
  23. Which ministry was conferred with Best ministry for implementation of Swachhta Action Plan for 2018-19 in Swachh Bharat Awards 2019?
    1) Ministry of Civil Aviation
    2) Ministry of AYUSH
    3) Ministry of Defence
    4) Ministry of Railways
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Ministry of Railways
    Explanation:
    Ministry of Railways won Best ministry for implementation of Swachhta Action Plan for 2018-19 in Swachh Bharat Awards 2019.
  24. Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus (CSMT) was conferred with Best Swachh Iconic Place Award in Swachh Bharat Awards 2019, it is located in which state ?
    1) Mumbai, Maharashtra
    2) Kolkata, West Bengal
    3) New Delhi, Delhi
    4) Guwahati, Assam
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Mumbai, Maharashtra
    Explanation:
    Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus (CSMT) won Best Swachh Iconic Place Award in Category: Swachh Bharat Mission Initiative in Swachh Bharat Awards 2019.
  25. Who felicitated states and districts for sex ratio and awareness generation under the BetiBachaoBetiPadhao(BBBP) campaign ?
    1) Nirmala Sitharaman
    2) Smriti Zubin Irani
    3) Narendra Modi
    4) Amit Shah
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Smriti Zubin Irani
    Explanation:
    On September 6, 2019 the Minister of Woman and Child Affairs(WCD) Smt, SmritiZubinIrani awarded states and districts for sex ratio and awareness generation under the BetiBachaoBetiPadhao(BBBP) campaign. Further 10 districts were also awarded for good work in awareness generation and outreach activities.
  26. Who was conferred with 2019 ‘Lamp of Peace of Saint Francis ‘ award for promoting peace at the historical Papal Basilica of Assisi,Italy ?
    1) Subir Chowdhury
    2) Esther Duflo
    3) Muhammad Yunus
    4) Iqbal Quadir
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Muhammad Yunus
    Explanation:
    On September 5, 2019 the Vatican city(smallest country in the world) conferred 2006 Noble laureate of Bangladesh, Prof MuhammadYunus with 2019 ‘Lamp of Peace of Saint Francis ‘ award at the historical Papal Basilica of Assisi,Italy.
  27. For what reason, Event Horizon Telescope Team were felicitated with Breakthrough Prize in Fundamental Physics also known as the “Oscars of science” award ?
    1) For discovering the oldest known organism
    2) For Redefining the Kilogram
    3) For the discovery of pulsars
    4) For Producing World’s first image of a black hole
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) For Producing World’s first image of a black hole
    Explanation:
    On September 5, 2019, An Event Horizon Telescope Team consisting of 347 scientists who produced the world’s first image of a black hole were felicitated with Breakthrough Prize in Fundamental Physics. It is known as the “Oscars of science” which was launched by Silicon Valley entrepreneurs and it is the eighth year of award. They won $3 million.
  28. Who was appointed as the next Ambassador of India to the Kingdom of Norway on September 6, 2019 ?
    1) B. Bala Bhaskar
    2) Ashok Das
    3) Vikram Misri
    4) Tsewang Namgyal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) B. Bala Bhaskar
    Explanation:
    On September 6, 2019, The Ministry of External Affairs (MEA) of the Government of India, appointed Dr. B. Bala Bhaskar as the next Ambassador of India to the Kingdom of Norway. He is the Indian Foreign Service (IFS) officer of 1993 batch. He succeeds Mr. Krishan Kumar.
  29. Which country’s Cricketer Rashid Khan created record by becoming the youngest test cricket captain at the age of 20 years and 350 days released by International Cricket Council(ICC) ?
    1) New Zealand
    2) Afghanistan
    3) Bangladesh
    4) India
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Afghanistan
    Explanation:
    On September 5, 2019 Afghanistan test cricket captain Rashid Khan who led the match against Bangladesh at the Zahur Ahmed Chowdhury Stadium in Chittagong(Bangladesh) created record by becoming the youngest test cricket captain released by International Cricket Council(ICC) at the age of 20 years and 350 days.
  30. Which country is set to host the World Wrestling Championships 2019 from September 14-22, 2019 ?
    1) Tashkent, Uzbekistan
    2) Bishkek, Kyrgyzstan
    3) Nur-Sultan, Kazakhstan
    4) Dushanbe, Tajikistan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Nur-Sultan, Kazakhstan
    Explanation:
    The World Wrestling Championships 2019 are scheduled to be held from September 14-22, 2019 at Barys Arena in Nur-Sultan, Kazakhstan. It will begin with the Greco-Roman wrestling competition. Wrestlers from 101 nations will be fighting for medals across Greco-Roman, freestyle and women’s wrestling categories. It is organized by United World Wrestling (UWW), the Kazakh Ministry of Culture and Sports, the National Olympic Committee (NOC of Kazakhstan), the Kazakh Confederation of Martial Arts and Power Sports and the Kazakh Federation of Greco-Roman, Freestyle and Women’s Wrestling.
  31. Which country’s first Prime Minister and 2nd President, Robert Mugabe passed away?
    1) Madagascar
    2) Mauritius
    3) Mozambique
    4) Zimbabwe
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Zimbabwe
    Explanation:
    On September 6, 2019, Former President (2nd) and first prime minister of Zimbabwe, Robert Mugabe passed away at the age of 95 in Singapore due to old age related ailments
  32. Name the deceased producer, who produced National award winning film “Bombay”.
    1) S Sriram
    2) S.R. Prabhu
    3) Valampuri Somanathan
    4) Muktha Srinivasan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) S Sriram
    Explanation:
    On September 4, 2019 Chennai (Tamilnadu) born film producer S Sriram, also known as ‘Aalayam’ Sriram, passed away in Chennai due to cardiac arrest. He headed the Alayam productions and mostly collaborated with Indian filmmaker Mani Ratnam, including the 1996 National award winning film “Bombay”. His last production was tamil film ‘Samurai’ in 2002.
  33. For which book, deceased novelist KiranNagarkar won Sahitya Akademi award in 2001 ?
    1) Ravan and Eddie
    2) Cuckold
    3) SaatSakkamTrechalis
    4) Bedtime Stories
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Cuckold
    Explanation:
    On September 5, 2019 Mumbai born noted novelist and playwright KiranNagarkar passed away at the age of 77 due to old age ailments at a hospital in Mumbai. He is known for authoring the books, ‘Cuckold,'(1997) which won him the 2001 SahityaAkademi award and ‘Bedtime Stories’. He was also awarded the Order of Merit of the Federal Republic of Germany in 2012.
  34. Who is the author of the book titled “Phoolpur: Indian Flowers, Their Myths, Traditions and Usage” ?
    1) Khushwant Singh
    2) Vikram Seth
    3) Jhelum Biswas Bose
    4) Ruskin Bond
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Jhelum Biswas Bose
    Explanation:
    A new book, “Phoolpur: Indian Flowers, Their Myths, Traditions and Usage” written by Jhelum Biswas Bose is set to be released on September 8, 2019. It is published by Penguin India. The book’s foreword is written by actor Lisa Ray. i. The book explains the subtle power and meaning of different Indian flowers. ii. It teaches the ways to use them in living spaces, food, beauty and healing treatments.
  35. Who released the coffee table book entitled ‘Glorious Diaspora- Pride of India’ which covers the complete profiles of overseas Indians who received the Pravasi Bharatiya Samman Awards (PBSA) from the year 2003 – 2019 in various sectors ?
    1) Rajnath Singh
    2) Narendra Modi
    3) Ram Nath Kovind
    4) Venkaiah Naidu
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Venkaiah Naidu
    Explanation:
    On September 5, 2019, The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu has released a coffee table book entitled ‘Glorious Diaspora- Pride of India’ on Pravasi Bharatiya Samman awardees in New Delhi.A Coffee Table Book called ‘Glorious Diaspora- Pride of India’.The book covers the complete profiles of overseas Indians (politicians, business leaders, scientists, economists )who received the Pravasi Bharatiya Samman Awards (PBSA) from the year 2003 – 2019 in various sectors. It has been brought out by Indian Diaspora Club.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Mt Mentok Kangri II is located in which state ?
    Answer
    Answer –  Ladakh
  2. Which Indian Naval Ship has visited Nigeria ?
    Answer
    Answer – INS Tarkash
  3. What is the Capital and Currency of Kazakhstan ?
    Answer
    Answer – Capital: Nur-Sultan (Previously Astana) & Currency: Kazakhstani tenge
    Explanation:
    INS Tarkash, a state-of-the-art stealth frigate of the Indian Navy equipped with a versatile range of weapons arrived at Lagos in Nigeria as part of a visit that seeks to strengthen bonds of friendship between the two countries, officials said. The three-day visit is part of an ongoing Overseas Deployment by the Indian Navy to the Mediterranean Sea, Africa and Europe.
  4. Who is the Chief of Naval Staff ?
    Answer
    Answer – Admiral Karambir Singh
  5. When was World Health Organisation(WHO) founded ?
    Answer
    Answer – 7th April 1948
4.7/5 (61 Reviews)