English Questions: Antonyms and Synonyms Set – 17

Hello Aspirants !
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON Bank EXAMS 2019!!!

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite meaning. Find out the two words which are the most nearly the same or the opposite meaning.

  1. A. ineffable
    B. sacrosanct
    C. voluble
    D. inviolable
    1. A-C
    2. B-C
    3. B-D
    4. A-B
    5. C-D
    Answer & Explanation
    Answer: 3. B-D
    Explanation:
    B-D are synonyms
    sacrosanct/inviolable – something which is regarded as too important or valuable to be interfered with.
  2. A. qualms
    B. restive
    C. calumny
    D. misgiving
    1. B-C
    2. A-D
    3. B-D
    4. A-C
    5. C-D
    Answer & Explanation
    Answer: 2. A-D
    Explanation:
    A-D are synonyms
    Qualms/misgiving – an uneasy feeling of doubt, worry, or fear, especially about one’s own conduct
  3. A. amicable
    B. malignant
    C. benign
    D. incredible
    1. A-D
    2. B-C
    3. A-C
    4. B-D
    5. C-D
    Answer & Explanation
    Answer: 2. B-C
    Explanation:
    B-C are antonyms
    Malignant – evil in nature or effect; malevolent
    Benign – gentle and kind. warm-hearted
  4. A. attribute
    B. confuse
    C. bolster
    D. strengthen
    1. B-C
    2. A-D
    3. A-B
    4. B-D
    5. C-D
    Answer & Explanation
    Answer: 5. C-D
    Explanation:
    C-D are synonyms
    Bolster – provide support or strength
  5. A. meticulous
    B. rancid
    C. slapdash
    D. tedious
    1. A-C
    2. B-D
    3. A-B
    4. C-D
    5. B-C
    Answer & Explanation
    Answer: 1. A-C
    Explanation:
    A-C are antonyms
    Meticulous – showing great attention to detail; very careful and precise.
    Slapdash – done too hurriedly and carelessly, disorganised, unsystematic
  6. A. pernicious
    B. extraneous
    C. pertinent
    D. appropriate
    1. A-B
    2. B-D
    3. A-C
    4. C-D
    5. B-C
    Answer & Explanation
    Answer: 4. C-D
    Explanation:
    C-D are synonyms
    Pertinent – relevant or applicable to a particular matter; appropriate.
  7. A. prudence
    B. courage
    C. fortitude
    D. brevity
    1. A-B
    2. B-C
    3. C-D
    4. B-D
    5. A-C
    Answer & Explanation
    Answer: 2. B-C
    Explanation:
    B-C are synonyms
    Fortitude – courage,bravery
  8. A. parsimonious
    B. fastidious
    C. generous
    D. evasive
    1. B-C
    2. A-D
    3. A-B
    4. C-D
    5. A-C
    Answer & Explanation
    Answer: 5. A-C
    Explanation:
    A-C are antonyms
    Parsimonious – very unwilling to spend money or use resources.
    Generous – showing a readiness to give more of something, especially money, than is strictly necessary or expected.
  9. A. galvanise
    B. corroborate
    C. substantiate
    D. rusing
    1. B-C
    2. A-D
    3. C-D
    4. B-D
    5. A-B
    Answer & Explanation
    Answer: 1. B-C
    Explanation:
    B-C are synonyms
    corroborate/substantiate – confirm or give support to (a statement, theory, or finding).
  10. A. illicit
    B. tardy
    C. legal
    D. explicit
    1. C-D
    2. A-B
    3. C-D
    4. A-C
    5. A-D
    Answer & Explanation
    Answer:4. A-C
    Explanation:
    A-C are antonyms
    Illicit – forbidden by law, rules, or custom.
    Legal – permitted by law.