English Questions: Antonyms and Synonyms Set – 18

Hello Aspirants !
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON Bank EXAMS 2019!!!

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite meaning. Find out the two words which are the most nearly the same or the opposite meaning.

  1. A. lampoon
    B. libel
    C. calumny
    D. lament
    1. A-B
    2. B-C
    3. A-D
    4. A-C
    5. C-D
    Answer & Explanation
    Answer: 2. B-C
    Explanation:
    B-C are synonyms
    libel/calumny – the making of false and defamatory statements about someone in order to damage their reputation; slander.
  2. A. balk
    B. unflinching
    C. yawn
    D. eschew
    1. B-D
    2. A-C
    3. A-B
    4. A-D
    5. B-C
    Answer & Explanation
    Answer: 4. A-D
    Explanation:
    A-D are synonyms
    balk/eschew – to avoid,shun,shy away from, to overlook/miss intentionally
  3. A. opulent
    B. frugal
    C. profligate
    D. provident
    1. B-C
    2. A-B
    3. B-D
    4. C-D
    5. A-D
    Answer & Explanation
    Answer:1. B-C
    Explanation:
    B-C are antonyms
    Frugal – economical, avoiding unnecessary expenditure
    Profligate – inclined to waste resources or behave extravagantly
  4. A. infrangible
    B. desperate
    C. indestructible
    D. viable
    1. B-D
    2. A-B
    3. C-D
    4. A-C
    5. B-C
    Answer & Explanation
    Answer: 4. A-C
    Explanation:
    A-C are synonyms
    Infrangible – unbreakable,indestructible, very difficult to break
  5. A. provident
    B. palpable
    C. inherent
    D. obscure
    1. B-C
    2. A-C
    3. B-D
    4. A-B
    5. C-D
    Answer & Explanation
    Answer: 3. B-D
    Explanation:
    B-D are antonyms
    Palpable – visible,noticeable,perceptible,apparent
    Obscure – unclear,doubtful,hidden,not well-known
  6. A. swindle
    B. pester
    C. cheat
    D. wane
    1. A-D
    2. B-C
    3. A-B
    4. B-D
    5. A-C
    Answer & Explanation
    Answer: 5. A-C
    Explanation:
    A-C are synonyms
    Swindle – use deception to deprive (someone) of money or possessions., deceive,cheat
  7. A. dawdle
    B. aggrandize
    C. belittle
    D. cascade
    1. A-C
    2. B-C
    3. C-D
    4. A-D
    5. A-B
    Answer & Explanation
    Answer: 2. B-C
    Explanation:
    B-C are antonyms
    Aggrandize – increase the power, status, or wealth of.
  8. A. unpalatable
    B. palatial
    C. disagreeable
    D. humongous
    1. A-C
    2. B-C
    3. A-D
    4. C-D
    5. A-B
    Answer & Explanation
    Answer: 1. A-C
    Explanation:
    A-C are synonyms
    Unpalatable – difficult to put up with or accept or agree to
  9. A. neutral
    B. penchant
    C. proclivity
    D. affiliation
    1. C-D
    2. A-B
    3. B-D
    4. B-C
    5. A-C
    Answer & Explanation
    Answer: 4. B-C
    Explanation:
    B-C are synonyms
    Penchant – a strong or habitual liking for something or tendency to do something.
  10. A. substitutable
    B. omnipresent
    C. fungible
    D. vulnerable
    1. B-C
    2. A-D
    3. C-D
    4. B-C
    5. A-C
    Answer & Explanation
    Answer: 5. A-C
    Explanation:
    A-C are synonyms
    Fungible – able to be substituted for something of equal value or utility