English Questions: Antonyms and Synonyms Set – 19

Hello Aspirants !
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON Bank EXAMS!!!

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite meaning. Find out the two words which are the most nearly the same or the opposite meaning.

  1. A. tardy
    B. scupper
    C. rescind
    D. mar
    1. A-C
    2. B-D
    3. A-B
    4. C-D
    5. B-C
    Answer & Explanation
    Answer: 2. B-D
    Explanation:
    B-D are synonyms
    scupper/mar – prevent from working or succeeding; thwart.
    Rescind – annul,declare void
    Tardy – delaying or delayed beyond the right or expected time
  2. A. agnostic
    B. pagan
    C. aversion
    D. theist
    1. C-D
    2. B-C
    3. A-D
    4. A-B
    5. B-D
    Answer & Explanation
    Answer: 3. A-D
    Explanation:
    A-D are antonyms
    Agnostic – a person who believes that nothing is known or can be known of the existence or nature of God.
    Theist – a person who believes in the existence of a god or gods
    Pagan – a person who doesn’t believe in any religion
    Aversion – strong dislike
  3. A. ineffable
    B. infallible
    C. errant
    D. innocuous
    1. B-C
    2. A-D
    3. A-B
    4. C-D
    5. B-C
    Answer & Explanation
    Answer: 5. B-C
    Explanation:
    B-C are antonyms
    Infallible – incapable of making mistakes or being wrong.
    Errant – erring or straying from the accepted course or standards.
    Innocuous – not harmful or offensive.
    Ineffable – impossible to describe
  4. A. hoard
    B. predicate
    C. amass
    D. potable
    1. A-D
    2. A-C
    3. B-C
    4. C-D
    5. B-D
    Answer & Explanation
    Answer: 2. A-C
    Explanation:
    hoard/amass – accumulate (money or valued objects) and hide or store away.
    Predicate – declare or affirm (something) as true or existing; postulate or assert.
    Potable – that can be drunk
  5. A. penchant
    B. pedantic
    C. aversion
    D. cynosure
    1. B-C
    2. A-D
    3. C-D
    4. A-C
    5. A-B
    Answer & Explanation
    Answer: 4. A-C
    Explanation:
    A-C are antonyms
    Penchant – liking for something
    Aversion – strong dislike
    Pedantic – excessively concerned with minor details or rules; overscrupulous.
    Cynosure – centre of attraction
  6. A. cascade
    B. deluge
    C. benign
    D. inundate
    1. A-C
    2. B-D
    3. A-B
    4. C-D
    5. B-D
    Answer & Explanation
    Answer: 5. B-D
    Explanation:
    B-D are synonyms
    deluge/inundate – overwhelm (someone) with things or people to be dealt with,flood
    Cascade – a waterfall
    Benign – gentle and kind.
  7. A. congregation
    B. conflagrations
    C. hostilities
    D. huddle
    1. B-C
    2. A-B
    3. C-D
    4. A-D
    5. A-C
    Answer & Explanation
    Answer: 1. B-C
    Explanation:
    B-C are synonyms
    conflagration/hostilities – A state of armed violent struggle between states, nations, or groups
    Huddle – crowd together; nestle closely.
    Congregation – a group of people assembled for religious worship.
  8. A. succinct
    B. empathy
    C. pithy
    D. dandy
    1. C-D
    2. A-B
    3. B-D
    4. A-C
    5. B-C
    Answer & Explanation
    Answer: 4. A-C
    Explanation:
    A-C are synonyms
    succinct/pithy – (especially of something written or spoken) briefly and clearly expressed.
    Empathy – the ability to understand and share the feelings of another.
    Dandy – a man unduly concerned with looking stylish and fashionable.
  9. A. quarantine
    B. dilemma
    C. hubbub
    D. quandary
    1. A-C
    2. B-D
    3. A-B
    4. C-D
    5. B-C
    Answer & Explanation
    Answer: 2. B-D
    Explanation:
    B-D are synonyms
    quandary/dilemma – a state of perplexity or uncertainty over what to do in a difficult situation.
    Hubbub – a busy, noisy situation.
    Quarantine – kept in isolation
  10. A. puerile
    B. sagacious
    C. mature
    D. negate
    1. B-D
    2. C-D
    3. A-C
    4. A-B
    5. A-D
    Answer & Explanation
    Answer: 3. A-C
    Explanation:
    A-C are antonyms
    Puerile – childish
    Sagacious – having or showing keen mental discernment and good judgement; wise or shrewd.
    Negate – make ineffective; nullify.