English Questions: Antonyms and Synonyms Set – 20

Hello Aspirants !
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON Bank EXAMS!!!

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite meaning. Find out the two words which are the most nearly the same or the opposite meaning.

  1. A. drivel
    B. trifling
    C. blather
    D. putrid
    1. B-D
    2. A-C
    3. A-D
    4. B-C
    5. C-D
    Answer & Explanation
    Answer: 2. A-C
    Explanation:
    A-C are synonyms
    drivel/blather – senseless talk, nonsense
    Trifling – unimportant
    Putrid – of or characteristic of rotting matter.
  2. A. cunning
    B. savvy
    C. limpid
    D. perceptive
    1. A-B
    2. B-C
    3. C-D
    4. A-C
    5. B-D
    Answer & Explanation
    Answer: 5. B-D
    Explanation:
    B-D are synonyms
    Savvy – shrewdness and practical knowledge; the ability to make good judgements.
    Limpid – clear,transparent,bright
  3. A. genial
    B. berate
    C. indolent
    D. sardonic
    1. C-D
    2. B-C
    3. A-D
    4. A-B
    5. B-D
    Answer & Explanation
    Answer: 3. A-D
    Explanation:
    A-D are antonyms
    Genial – affable
    Sardonic – grimly mocking or cynical.
    Indolent – lazy
    Berate – scold,chide
  4. A. adverse
    B. petrify
    C. pester
    D. soften
    1. B-D
    2. A-C
    3. B-C
    4. A-D
    5. C-D
    Answer & Explanation
    Answer: 1. B-D
    Explanation:
    B-D are antonyms
    Petrify – harden,fossilise
    Pester – irritate
  5. A. fecund
    B. cantankerous
    C. fertile
    D. credulous
    1. B-C
    2. A-D
    3. B-D
    4. A-C
    5. C-D
    Answer & Explanation
    Answer: 4. A-C
    Explanation:
    A-C are synonyms
    Fecund – productive,fertile
    Cantankerous – bad-tempered, argumentative, and uncooperative.
    Credulous – naive,gullible
  6. A. convoluted
    B. lively
    C. tangled
    D. excruciating
    1. B-D
    2. A-C
    3. A-B
    4. C-D
    5. A-D
    Answer & Explanation
    Answer: 2. A-C
    Explanation:
    A-C are synonyms
    convoluted/tangled – extremely complex,complicated
    Excruciating – intensely painful.
  7. A. hideous
    B. ludicrous
    C. grotesque
    D. abhorrent
    1. C-D
    2. A-B
    3. B-C
    4. A-D
    5. A-C
    Answer & Explanation
    Answer: 5. A-C
    Explanation:
    A-C are synonyms
    Grotesque – comically or repulsively ugly or distorted., hideous
    Ludicrous – stupid
    Abhorrent – inspiring disgust and loathing; repugnant.
  8. A. enervate
    B. desiccate
    C. invigorate
    D. tumult
    1. A-C
    2. B-D
    3. C-D
    4. A-B
    5. B-C
    Answer & Explanation
    Answer: 1. A-C
    Explanation:
    A-C are antonyms
    Enervate – exhaust, tire
    Invigorate – give strength or energy to.
    Desiccate – remove the moisture from (something)
    Tumult – a loud, confused noise, especially one caused by a large mass of people.
  9. A. clandestine
    B. mollify
    C. exacerbate
    D. harness
    1. A-D
    2. B-C
    3. A-B
    4. C-D
    5. A-C
    Answer & Explanation
    Answer: 2. B-C
    Explanation:
    B-C are antonyms
    Mollify – appease the anger or anxiety of (someone).
    Exacerbate – make (a problem, bad situation, or negative feeling) worse.
    Clandestine – secretive
    Harness – control and make use of (natural resources), especially to produce energy.
  10. A. cater
    B. oblige
    C. incapacitate
    D. facilitate
    1. B-D
    2. A-B
    3. B-C
    4. C-D
    5. A-D
    Answer & Explanation
    Answer: 4. C-D
    Explanation:
    C-D are antonyms
    incapacitate – prevent from functioning in a normal way.
    Facilitate – make (an action or process) easy or easier.
    Cater – provide with what is needed or required.
    Oblige – make (someone) legally or morally bound to do something.
Comments