English Questions – Antonyms for SSC CGL/IBPS PO set 60

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Exaggeration
    1) saddened
    2) peeved
    3) confinement
    4) reduction
    5) incarceration
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Exaggeration – the action of detaining someone or the state of being detained in official custody.
  2. Landscape
    1) sky
    2) scenery
    3) captivity
    4) internment
    5) countryside
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Landscape – all the visible features of an area of land, often considered in terms of their aesthetic appeal.
  3. Legitimacy
    1) restraint
    2) remand
    3) topography
    4) lawfulness
    5) injustice
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    Legitimacy – conformity to the law or to rules.
  4. Persecuted
    1) pleased
    2) committal
    3) partiality
    4) quarantine
    5) grieving
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Persecuted – subject (someone) to hostility and ill-treatment, especially because of their race or political or religious beliefs.
  5. Contradictions
    1) acceptance
    2) rebuttal
    3) refutation
    4) terrain
    5) environment
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Contradictions – the statement of a position opposite to one already made.
  6. Distinguish
    1) discern
    2) discriminate
    3) permissibility
    4) belittle
    5) countering
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Distinguish – recognize or treat (someone or something) as different.
  7. Consensus
    1)disagreement
    2) debase
    3) corroboration
    4) negation
    5) counterstatement
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Consensus – a general agreement.
  8. Detractors
    1) disgrace
    2) denigrator
    3) critic
    4) optimist
    5)sarcastic
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Detractors – a person who disparages someone or something.
  9. Detention
    1) deprecator
    2) belittler
    3) freedom
    4) custody
    5)slander
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    Detention – the action of detaining someone or the state of being detained in official custody.
  10. Chauvinism
    1) unbias
    2) isolationism
    3) censurer
    4) caper
    5) backbiter
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Chauvinism – exaggerated or aggressive patriotism
Comments