English Questions – Antonyms for SSC CGL/IBPS PO set 63

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Identify the antonym

  1. Adversary
    1. boorish
    2. chaos
    3. accomplice
    4. enemy
    5. chide
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    Adversary- an opponent
  2. Affable
    1. pandemonium
    2. brusque
    3. affordable
    4. cordial
    5. ally
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Affable- sociable or agreeable in courteous manner
  3. Jaunty
    1. somber
    2. cajole
    3. entice
    4. inveigle
    5. amiable
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Jaunty- Having an air of easy carelessness or liveliness
  4. Lucid
    1. replica
    2. dexterous
    3. barrel
    4. abstruse
    5. skillful
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Lucid- clear , transparent , easily understood
  5. Morose
    1. raillery
    2. blithe
    3. chaff
    4. baton
    5. erupt
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Morose- gloomy , ill-humored
  6. Malicious
    1. spruce
    2. revivify
    3. enliven
    4. invigorate
    5. benign
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    Malicious- Bearing, or acting with, deliberate ill-will or spite
  7. Platitude
    1. truism
    2. relinquish
    3. perfunctory
    4. berate
    5. revile
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Platitude-A dull and commonplace remark
  8. Zenith
    1. acme
    2. shrew
    3. nadir
    4. culmination
    5. shallow
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    Zenith- the highest point
  9. Banal
    1. benevolent
    2. avidity
    3. genuine
    4. bogus
    5. vivid
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    Banal- lacking in freshness or originality
  10. Clandestine
    1. collaboration
    2. conniving
    3. surreptitious
    4. manifest
    5. ample
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Clandestine – Secret; stealthy